• Post author:

Képzeld el, hogy egy fontos üzleti találkozóra készülsz, de az öltönyöd gyűrött, a cipőd sáros, és még a partnered nevét is elfelejted bemutatkozáskor. Nem valószínű, hogy ez egy sikeres üzlet kezdete lesz, igaz?

Ugyanezt érzik a potenciális munkavállalók, amikor egy elavult, félig kitöltött karrieroldallal találkoznak. Céged karrieroldala az első benyomás, amit leendő tehetségekre gyakorolsz – egy “első randi”, ha úgy tetszik. Ha a legjobb szakembereket szeretnéd magadhoz vonzani, gondoskodj róla, hogy a céges imázsod vonzó legyen. 


Miért fontos céged karrieroldala?

A Glassdoor kutatása szerint az aktív álláskeresők 75%-a nagyobb valószínűséggel jelentkezik egy állásra, ha a cég foglalkozik az employer brandinggel. Ez azt jelenti, hogy az álláskeresők szívesebben választanak olyan cégeket, amelyek hangsúlyt fektetnek az online megjelenésükre, pozitív vállalati kultúrát sugároznak, és következetesen kommunikálják értékeiket és célkitűzéseiket a potenciális munkavállalók felé. De miért van ez így?

Pszichológiai szempontból az emberek szeretnek információra alapozott döntéseket hozni. Az átláthatóság és a pontos részletek segítenek csökkenteni a bizonytalanság érzetet, ami különösen igaz a munkahely választás során. Ha látják, hogy egy cég gondosan bemutatkozik, megosztja a történetét, értékeit és kultúráját, nagyobb valószínűséggel érzik azt, hogy ez a hely számukra is megfelel majd.

Ezért is fontos, hogy az oldalad tele legyen hasznos információkkal: mutasd meg kik vagytok, mit csináltok, és miért érdemes hozzátok csatlakozni. Az elérhető pozíciók és karrierutak részletes leírása, a vállalati kultúra bemutatása, és néhány színes sztori vagy kulisszatitok mind-mind növelheti az érdeklődést.


Az átláthatóság fontossága

Az átláthatóság kulcsfontosságú a mai munkaerőpiacon, különösen a fiatal tehetségek körében, akik már hozzászoktak ahhoz, hogy minden információ karnyújtásnyira van. A Withe idei kutatása szerint, azok az álláshirdetések, amelyeknek a szószáma 201 – 400 között van, a legnagyobb jelentkezési eséllyel rendelkeznek (8 – 8,5%). Ez azért van, mert az emberek szeretnek olyan helyekre pályázni, ahol tudják, mire számíthatnak – és ha te nyitott vagy, ők is bátrabban lépnek majd előre. Azonban itt is érvényesül, a kevesebb az több irányelve, mert a 400 szó feletti állásleírások már nem kapnak annyi jelentkezőt.

Egy jól kitöltött karrieroldal nem csak a vállalat bemutatása, hanem a megbízhatóság sugallata is. A jelöltek nagyobb valószínűséggel pályáznak olyan cégekhez, ahol világosan látják a jövőbeni feladataikat, ismerik a cég értékeit, és pontosan tudják, kikkel fognak együtt dolgozni.

A fiatal tehetségek különösen értékelik, ha a vállalat nem csak a munka szakmai oldalát mutatja be, hanem azt is, hogyan törődik a munkavállalóival, milyen fejlődési lehetőségeket kínál, és hogyan járul hozzá a társadalomhoz vagy a fenntarthatósághoz.


Vállalati kultúra bemutatása a karrieroldalon

Az oldalad nem csupán egy formális bemutatkozó lap – ez az a hely, ahol életre keltheted a vállalati kultúrádat, és megmutathatod, miért érdemes nálatok dolgozni. Gondolj rá úgy, mint egy virtuális office tourra, amelyen keresztül az érdeklődők bepillanthatnak a kulisszák mögé, és megismerhetik, milyen az élet a cégben. Itt az idő, hogy a vállalati kultúrát ne csak egy sablonos felsorolással mutasd be, hanem ténylegesen megéld és átadd a látogatóknak.

A vállalati kultúra bemutatása különösen fontos a mai fiatal munkavállalók számára, akik nem csak egy állást keresnek, hanem egy közösséget, amelyben önmaguk lehetnek. Az egyediséget hangsúlyozó tartalmak, mint például a csapatfotók, irodai pillanatok, munkanapok vagy csapatépítők képei, sőt, akár rövid videók, mind-mind segítenek az álláskeresőknek belelátni, hogy milyen is a mindennapi élet nálatok. Dolgozói vélemények, személyes történetek, sikerek bemutatása – ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a céged ne csak egy név legyen a sok közül, hanem egy élő, lélegző közösség, amelyhez érdemes csatlakozni. Továbbá segít a hallgatóknak és pályakezdőknek azonosulni a cég értékeivel. 


Mutasd be a karrier utat, amit kínálsz!

Kulcsfontosságú része az elérhető álláslehetőségek és karrierutak bemutatása. A részletes leírások az egyes pozíciókról, a feladatokról és az elvárt készségekről segítenek az érdeklődőknek pontos képet kapni arról, hogy milyen munkára számíthatnak, és hogyan illeszkedhetnek a vállalat céljaihoz. Ha egy jelölt világosan látja, mit vár el tőle a cég, és milyen lehetőségek állnak előtte, az növeli a jelentkezési kedvet, és csökkenti a bizonytalanságot.

Az információk nem állhatnak meg az aktuális pozícióknál – a jövőbeli lehetőségek, továbbképzések és a különböző előrelépési utak bemutatása legalább ilyen fontos. A pályakezdők számára különösen vonzó, ha látják, hogy a cég támogatja a személyes fejlődésüket, és van lehetőségük a vállalaton belül előrelépni.


Keresőoptimalizálás a megfelelő jelöltekért

Egy jól kitöltött karrieroldal nemcsak a látogatók számára vonzóbb, hanem a keresőmotorok számára is. Ha a profilod részletes és informatív, az javítja a keresőoptimalizálási (SEO) eredményeket, vagyis segít abban, hogy a vállalatod jobban megjelenjen a keresési találatok között. Ez különösen fontos, ha azt szeretnéd, hogy a céged könnyen megtalálható legyen az álláskeresők és érdeklődők számára.

Mit kell tenned a tartalmad optimalizálásához?

  • Használj releváns kulcsszavakat: Gondolj arra, hogy milyen keresési kifejezéseket használnának azok, akik a cégedhez illő állást keresnek. Például, ha mérnököket keresel, az oldalon szerepeljenek a „mérnöki pozíciók”, „fejlesztési lehetőségek” vagy konkrét technikai szakterületek, mint „szoftverfejlesztés” vagy „terméktervezés”.
  • Tartalomstruktúra: Ügyelj arra, hogy az oldalad jól strukturált legyen. Használj címsorokat (H1, H2, H3), listákat és bekezdéseket a könnyebb olvashatóság érdekében, ami nemcsak az emberek, hanem a keresőmotorok számára is előnyös.
  • Frissítés és karbantartás: A tartalom rendszeres frissítése javíthatja a SEO eredményeket. Frissítsd az oldaladat új álláslehetőségekkel, cég hírekkel, vagy akár blogposztokkal a vállalati életről.
  • Optimalizált képek és videók: Használj releváns képeket és videókat a cégedről, és ne felejtsd el a megfelelő metaadatokat (pl. képaláírások, alt szövegek), hogy a vizuális tartalmak is hozzájáruljanak a SEO-hoz.

Mit ossz meg a karrieroldaladon?

Az oldalad kitöltése nem csupán formalitás, hanem az egyik legfontosabb eszközöd arra, hogy bemutasd a vállalatodat az érdeklődőknek és leendő munkavállalóknak. Ahhoz, hogy igazán vonzóvá és informatívvá tedd az oldaladat, érdemes követni néhány bevált módszert. Lássuk, hogyan hozhatod ki belőle a legtöbbet!

  • Cég története: Röviden mutasd be a vállalat múltját, hogy honnan indultatok, milyen kihívásokon mentetek keresztül, és milyen sikereket értetek el. Ez emberközelibbé teszi a céget, és segít kapcsolatot teremteni az érdeklődőkkel.
  • Misszió és jövőkép: Tisztázd, mi a vállalat küldetése, mit szeretnétek elérni, és milyen értékek vezérelnek benneteket. Az ilyen típusú információk segítenek azonosulni a céged céljaival és motivációival.
  • Elérhetőségek és alapvető információk: Gondoskodj arról, hogy az alapvető információk, mint például a cím, telefonszám, és email cím könnyen elérhetők legyenek. Egy jól strukturált kapcsolatfelvételi űrlap is növeli az esélyét annak, hogy kapcsolatba lépjenek veled.

Interaktív elemek beillesztése

  • Videók: Használj videókat, hogy életet lehelj az oldaladba. Ezek lehetnek bemutatók a cég mindennapjairól, interjúk a munkavállalókkal, vagy akár ügyfelek véleményei. A videós tartalmak nemcsak színesítik az oldalt, hanem jobban megragadják a látogatók figyelmét.
  • Interjúk és sikertörténetek: Mutass be valós történeteket a céged életéből. Például, hogyan segítette egy mentorprogram a dolgozókat, vagy milyen sikereket értek el a csapat tagjai. Ezek a történetek inspirálóak lehetnek és hitelesen mutatják be a vállalati kultúrát.

Hibák, amiket érdemes elkerülni

1. Hiányos információk: alapvető adatok kihagyása

Ha valaki nem találja meg ezeket az információkat, az sajnos gyorsan elveszítheti az érdeklődését.

2. Elavult vagy pontatlan információk: frissítés hiánya

A karrieroldalad csak akkor lesz igazán hatékony, ha mindig naprakész. Az elavult vagy pontatlan információk nemcsak, hogy rossz benyomást keltenek, de megtéveszthetik az érdeklődőket is.

3. Unalmas, sablonos bemutatkozás, ami nem különbözteti meg a céget másoktól

Az oldalad nem egy unalmas enciklopédia-szócikk, hanem az első benyomás a leendő munkavállalók számára. Az emberek szeretik az érdekes történeteket, a kreatív bemutatkozásokat és az olyan tartalmakat, amelyek egyedi képet festenek a cégről. 

Itt a szeptember és rengeteg új álláskeresővel bővült a Zyntern.com, akik csak arra várnak, hogy megismerjék a céged! Ha a saját karrieroldal már pipa, akkor nézd át, frissítsd, és töltse meg olyan tartalmakkal cégprofilod, amik valóban tükrözik a céged értékeit és céljait.

Tetszett a cikk? Oszd meg!