A fesztiválszezont mi előzi meg? Hát az állásbörze szezon! Maxold ki ezeket a lehetőségeket az összegyűjtött tippjeinkkel.

1. Légy felkészült!

  • Nézd meg milyen cégek lesznek kint, majd válassz ki közülük 10-et, akik érdekelnek és kerülj képbe, hogy mivel foglalkoznak. Ez persze nem zárja ki más standok lecsekkolását.
  • Készülj néhány kérdéssel, ami alapján később összehasonlíthatod a cégeket, például: van-e gyakornoki vagy friss diplomás programjuk, mennyire rugalmasak az időbeosztásban, milyen képzéseket indítanak.
  • Gondold át te milyen lehetőséget keresel, hány órában tudnál dolgozni, milyen elvárásaid vannak egy munkahellyel kapcsolatban és fogalmazd meg magadban ezeket a dolgokat, így bármelyik standnál a kérdések mellett te ezeket is el tudod mondani magadról, például: „Marci vagyok mechatronikai mérnöknek tanulok és maximum 20 órás gyakornoki helyet keresek egy vállalatnál, ahol a szakdolgozatomat is szívesen írnám”.
allasborze-tippek-neked

2. Tervezd meg a napot!

  • Próbáld meg nem teljesen szétcsapni magad az állásbörze előtti este, hogy időben odaérj.
  • Nézd meg milyen kísérő előadásokkal, interjú szimulációkkal, karrier coaching-al és egyéb programokkal várnak és, ha valamelyik felkelti az érdeklődésed, jelentkezz.
  • Szóljon ez a nap a karriered tervezéséről: tölts el pár órát a standoknál, hallgass meg egy-két előadást, végén pedig összegezd kinél, hol telt a leghasznosabban az időd.

3. Rögzítsd a fontos infokat!

  • Ha tíz, tizenöt céget végiglátogatsz a végére már arra sem fogsz emlékezni melyik helyeken jártál. Éppen ezért nyugodtan jegyezz fel néhány gondolatot egy-egy stand felkeresése után. Akár a telódba, akár arra a flyerre, amit elhoztál a cégtől, hogy később össze tudd hasonlítani a lehetőségeidet és meglegyenek a szükséges kontaktjaid. Látványosan ne jegyezetelj a füzetbe: egyrészt nagyon strébernek hat, másrészt olyan, mintha vizsgáztatnád a cégeket, amit nem igazán szeretnek.
  • Érdemes lehet feljegyezni: milyen benyomásod volt a cégről, milyen számodra releváns lehetőségeik vannak, mennyire találkozik a kínálatuk a te előzetes elképzeléseiddel. Ha van konkrét nyitott pozíció, ami érdekes lehet neked, akkor írd fel a jelentkezés e-mail címét/oldalát, plusz az illető nevét, akivel beszéltél. Még bármikor jól jöhet, ha tudsz egy ott dolgozó emberre hivatkozni.
allasborze-tippek-neked

3. Önéletrajz a táskában!

  • Legyen nálad néhány önéletrajz arra az esetre, ha helyben jelentkeznél egy pozícióra. Milyen is egy jó önéletrajz? Erről is találsz videót a csatornánkon. Emellett figyelj oda arra, ha előzetes regisztráció szükséges az állásbörze részvételhez, akkor alaposan töltsd ki az adatlapodat.

4. Laza öltözék!

  • Ha egy inget farmerrel vagy egy csinosabb pulóvert felveszel, már nyert ügyed van srácként és lányként egyaránt. A lényeg, hogy ápolt és rendezett legyen az öltözéked.
  • Az öltönyt és kosztümöt különösen kerüld, főleg ha még a szalagavatóról van meg. Túl komolynak hat és egyébként sem biztos, hogy ugyan úgy áll mint annak idején.
allasborze-tippek-neked

5. Ne gyűjtögess fölöslegesen!

  • Az állásbörzéken a cégek rengeteg ajándékkal készülnek az álláskeresők számára. Sok közülük hasznos, viszont soknak semmi értelme sincs és csak a port fogja a szobádban. Arról nem is beszélve, hogy elég furán néz ki, amikor úgy mész oda egy céghez, hogy már három szatyor lóg rajtad tele repi ajándékokkal.
  • Ez nem azt jelenti, hogy üres kézzel távozz a börzéről. Fogadd el, amit a cégek adnak, főleg ha valami olyan ajándékról van szó, ami hasznos lehet a számodra, de ha odalépsz egy céghez, az első kérdésed ne az legyen, hogy mit lehet itt kapni.

6. Egyedül vagy párban?

  • A legjobb, ha egyedül járod végig a cégeket. Így nem kell máshoz igazodnod és annyi kérdést tudsz feltenni vagy időzni egy helyen, amennyit szeretnél. Ami még működhet, ha valakivel ketten járjátok a börzét. Nagyobb csapatokban inkább ne mozogjatok úgy nehéz interakcióba lépned a jövendő munkaadóiddal.
  • Anyukádat biztosan ne válaszd kísérődnek a csajoddal pedig csak akkor érkezz, ha nem ő fog helyetted beszélni.

7. Önbizalommal és lazán!

  • Nincs miért aggódnod. Ez a nap arról szól, hogy a cégek téged várnak a standjaiknál, ahol partnerként kezelnek. Nincs rossz kérdés, amit feltennél vagy ok a stresszre. Beszélgess, tedd fel a kérdéseidet, vegyél részt előadásokon, próba interjúkon vagy csak járd körbe a cégeket.

Azoknak pedig, akik a tippjeink ellenére is kerüli a börzéket van egy nagyszerű megoldásunk!A zyntern.com-on több mint 900 cég karrier profilját nézheted meg képekkel, videókkal, karrier lehetőségekkel és egy kattintással, bárhonnan jelentkezhetsz a neked való pozikra.

Tetszett a cikk? Oszd meg!