Biztos veled is előfordult már, hogy interjú után hiába várod a visszajelzést hívás vagy email formájában, a HR-esek egyszerűen köddé válnak. Mutatjuk, milyen okok állhatnak emögött!

A vissza nem jelzés sajnos egy bevett gyakorlat a cégeknél. Sajnos, mivel munkáltatói és munkavállalói oldalon is súlyos károkat okozhat: veszélyeztetheti a munkáltatói márkákat, a jelöltek lelki világában pedig komoly törések forrása lehet. A „legviccesebb” az egészben, hogy mindez olyan jelöltekkel is megtörténhet, akik amúgy sikerrel vették a kiválasztási folyamat akadályait. Lássuk a legtipikusabb indokokat!

okos telefon a kézben, no messages szöveggel

Elfoglaltak

A „lógva hagyás” első számú oka. Jogosan felmerülhet benned a kérdés: de hát ez lenne a dolguk, nem? Nos igen, de a probléma ennél összetettebb. A folyamatos egyeztetés a hiring managerrel, az állás meghirdetése, a pályázatok átfésülése, az interjúk ütemezése, a kapcsolatfelvétel a potenciális jelöltekkel mind, mind időigényes feladat. És akkor arról még nem beszéltünk, hogy egyszerre nem csak egy pozit szeretnének betöltetni. Hiába vannak tisztában a HR-esek, hogy bár munkáltatói márkájuk sérülését kockáztatják, egyszerűen se idejük, se energiájuk visszajelezni.

Még javában folynak az interjúk

Észrevettél egy friss pozit, egyből leadtad a jelentkezésed, és még az elsőkörös interjúkon is túl vagy. Eltelik egy hét, két hét, de válasz még sehol. Te a lehető leggyorsabb voltál, mégis mi a baj? Ne felejtsd el, hogy ilyenkor az első jelentkezőket gyakran még vagy 100 másik követi! A HR-eseknek időbe telik, míg áttúrják a beérkezett jelentkezések halmazát, miközben az ideális jelöltek után kutatnak. Egy ideális világban, mind kaptok majd visszajelzést.

HR-esek interjúztatás közben

Elvesztél az éterben

Amatőr hibának tűnhet, holott a gyakorlatban többször előforduló jelenség, hogy a felvételi folyamat során egy-két jelentkező elveszik a rendszerben. Az adminisztráció dzsungelében ez nem túl meglepő jelenség. Ezért is javasoljuk, hogyha ténylegesen érdekel az adott pozi, adj te visszajelzést, vagyis keresd fel interjúztatóidat! Ez egyrészt mutatja elkötelezettséged a pozíció iránt, másrészt a figyelem középpontjába helyez.

Félnek a zaklatástól

Álláskeresői oldalról is simán túltolhatjuk az előző pontban említett felkeresést. Nem véletlenül alakult ki az a félelem a munkáltatókban, hogy hiába adnak építő jellegű visszacsatolást, ezzel csak magukra zúdítják a további kérdések hadát. Ilyenkor vannak vele inkább úgy, hogy jobb bezárni az ajtót, és a biztonság kedvéért rátenni még egy reteszt.

szigorú interjúztatók

Nem nyerted el a szakma tetszését

Az elsőkörös telefonos interjúk után szokott előfordulni, hogy bár jól teljesítesz, és továbbít a HR-es a hiring manager, vagy a szakma felé, onnan már nem érkezik válasz. Itt a probléma valószínűleg az, hogy a szakma és a HR elképzelései az ideális jelöltről eltérnek. Előfordulhat, hogy a HR-es rosszul mérte fel szakmai kompetenciád, tapasztalatod, de simán közrejátszhat, hogy valamely más munkaerőpiaci készséged nem passzol a szakma elvárásaihoz.

Változtak a dolgok

Sikerrel vettél minden interjúkört, meg tudtad válaszolni a legtrükköseb HR-es kérdéseket, a fizetési igényed is helyesen lőtted be, mégsem jeleztek neked vissza. Ennek számos oka lehet: szervezetátalakítások folynak a vállalatnál, nincs már pénz az alkalmazásodra, találtak belső embert a pozira, befagyasztották a munkaerő-felvételt. Keserű vigasz, de meríts erőt a gondolatból, hogy itt aztán tényleg nem veled volt a gond.

Mindegy, hányszor utasítanak vissza, nem szabad feladnod! Inkább regisztrálj a Zyntern.Com Állásportálra, és válogass a több száz gyakornoki és pályakezdő pozíciók között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!