Kíváncsi vagy milyen trükkökkel próbálnak meg csőbe húzni a legszemfülesebb HR-esek? Összeszedtük a leggyakoribb pszichológia teszteket és trükköket, amiket a top cégek munkatársai bevetnek a kiválasztási folyamat során! Te vajon átmennél a rostán?

Ma már nem elég, ha egy bombabiztos CV-vel rendelkezel az állásinterjúra való bejutás csak az első lépés az álommelód felé vezető úton. A személyes beszélgetés során kell igazán levenned a HR-eseket a lábukról. Összegyűjtöttünk néhány trükköt, amivel bepróbálkozhatnak az interjú során. Vajon te átmennél a rostán?

1. „Egy csésze kávé” teszt

fiatal lány egy csésze kávét nyújt át

Ha az állásinterjú során kivisznek minket a konyhába és kávéval vagy teával kínálnak, annak nem csak az udvariasság áll a hátterében. A kérdés nem az, hogy feketén vagy tejjel és cukorral szeretjük-e a kávénkat, hanem hogy mit kezdünk a csészével miután megittuk, ami benne van.  Megkérdezzük hogy hova tegyük, visszavisszük a konyhába vagy egyszerűen ott hagyjuk az asztalon. A trükk Trent Innes nevéhez fűződik, akik szentül állítja, hogy a módszer  többet elárul az állásra jelentkező személyiségéről és modoráról, mint az interjú során adott válaszok. A figyelmesség és a saját magad után való takarítás olyan értékek, amik minden munkahelyen előnyt jelentek.

Tanulság: Bármilyen étellel vagy itallal kínálnak, mindig kérdezz rá az interjú végén, hova teheted a csészét, vagy visszavigyed-e a konyhába. Ha el is mosogatod, azért pedig biztosan plusz pont jár!

2. A toll lopás esete

Előfordulhat, hogy kellemetlen kérdést kapunk az állásinterjú közben. Ahogy arra a kérdésre se szeretünk válaszolni, hogy mik a legnagyobb gyengeségeink, azzal se szívesen találjuk magunkat szembe, hogy „Lopott már tollat a munkahelyéről?”. A HR-es valószínűleg nem attól fél, hogy apránként hazaviszed az egész irodát, és a munkahelyedről szerzed be a wc-papírt a sarki közért helyett. Sokkal inkább a hozzáállásodról és őszinteségedről szeretne információkat szerezni. Lássuk be nem ördögtől való dolog, ha zsebreraktál már egy tollat vagy nálad maradt az irodai gémkapocs. Éppen ezért, ha azt mondod, hogy cserkész becsszó, soha egy tollat sem lovasítottál meg, az lehet felveti az interjúztatóban, hogy nem mondasz 100%-osan igazat. Nyilván az sem ideális válasz, hogy persze, hiszen nekik nem nagy tétel, neked meg megspórol egy utat a papírírószerbe, mások tulajdonának tisztelete a legtöbb munkahelyen fontos érték.

munkatárs irodai tollat tart a kezében

Tanulság: Legyünk őszinték, de ne túl szélsőségesek. A „Néha tényleg előfordul, hogy nálam marad egy golyóstoll, de másnap visszaviszem, ahogy az esernyőt is, amit felváltva használunk a kollégákkal zivataros idő esetén” több szempontból is működik. Egyrészt megmutatja, hogy felismered, ha hibázol és utólag korrigálod, másrészt az esernyős példa arra utal, hogy képes vagy osztozkodni, megbízhatónak és csapatjátékosnak tűntet fel.

3. Megvárakoztatás

Ezt a kellemetlen módszert talán nem kell sokat magyarázni. Amikor állásinterjúra adjuk a fejünket jelöltként a megbeszélt időpont előtt 10-15 perccel előbb illik érkeznünk. Ennek fényében különösen frusztráló, amikor az interjúnk nem kezdődik időben, mert egy negyedórás csúszás már sokszor azt jelenti, hogy 30 perce rágjuk a kefét az irodai váróban. Ennyi idő alatt hatszor elképzeltük, hogyan fulladhat katasztrófába a beszélgetés és háromszor tövig rágtuk az összes körmünket. A várakoztatás nyilván történhet az interjúztatókon kívül álló események miatt is, de van rá példa, hogy direkt csúsztatják a kerdést, hogy lemérjék, hogyan viseli a jelentkező a stresszes helyzeteket. Mennyire tud higgadt és összeszedett maradni egy fél órás örlődés után, megjegyzést tesz-e a kényelmetlenségről. Azt mondják ez is egy módja annak, hogy felmérjük mennyire eltökélt a jelölt a pozíció megszerzésére, bár talán nem a leghumánusabb.

állásinterjúra várakozók ülnek egymás mellett

Tanulság: Tudjunk nyugodtak és összeszedettek maradni a stresszes helyzetekben is. Használjuk ki az időt arra, hogy mégegyszer lecsekkoljuk az álláshirdetést vagy a cég honplapját. Az sem hátrány, ha megfigyeljük az irodát, az ott dolgozó embereket, a dress code-ot, a bútorokat. Szóba is elegyedhetünk másokkal, akár a többi jelölttel, akár a cég alkalmazottjaival. Használjuk ki az ott töltött időt és a legfontosabb, hogy semmi esetre se legyünk számonkérők vagy ellenségesek az interjúztatóval szemben.

4. A leejetett toll

A kávécsészéhez hasonló módszer, amikor az interjúztató „véletlenül” leejti a tollát. Ezzel a trükkel általában a segítőkészséget, udvariasságot és gyors reakciókészséget vizsgálják. Ha a jelölt ösztönösen lehajol a tollért, akkor nagyobb eséllyel fogja megkapni a munkát. Ha viszont kivárja, hogy a másik vegye fel, nem sok jóra számíthat.

állásinterjú, fókusz a hr-es tollán

Tanulság: figyeljünk oda a beszélgetőpartnerünkre, legyünk figyelmesek és tegyünk meg minden tőlünk telhető apró gesztust, amivel csapatjátékos mivoltunkról biztosíthatjuk a minket felvételiztetőket. Ne aggódj, nem tűnsz attól szolgalelkűnek, ha felveszel egy tollat, az állásinterjú nem az egódról szól!

5. A csapat bemutatása

Általánosságban elmondható, hogy ha az interjú végén felajánlják, hogy találkozz a csapat többi tagjával az egy jó jel. Ez azonban nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ez is egyfajta teszt. A kollégák véleménye, első benyomása fontos mutatója, mennyire könnyen tudunk majd beilleszkedni a közösségbe.

mosolygós kollégáknak való bemutatás

Tanulság: Igyekezzünk mindenkiben jó benyomást kelteni, ne csak az interjúztatóban. Mutassuk a szociális, csapatjátékos oldalunkat a jövendőbeli kollégáknak, kérdezzünk, keressünk kapcsolódási pontokat. Egy közös hobbi vagy kedvenc zenekar hatalmasat lendíthet az esélyeinken.

6. A beépített emberek

Talán hallottál már a „Waiter rule” vagyis „Felszolgáló szabály”-ról. Ez az elmélet Will Swanson „Íratlan management szabályok” könyvéből származik és a lényege, hogy az alapján lehet valaki igazi énjét megismerni, ahogy másokkal (tőle függésben lévő pl. felszolgálókkal) viselkedik. A másokkal lekezelően, udvariatlanul bánó embereket nemcsak éttermekben lehet leleplezni, hanem az interjú során is. Az, hogy miként viselkedünk a minket fogadó recepciós kollégával sokat elárul a jellemünkről és vannak olyan cégek, ahol ezekre nagy figyelmet fordítanak.

recepciós kezet fog mosolygva valakivel

Tanulság: ne csak azokkal az emberekkel viselkedj figyelmesen és tisztelettudóan, akiktől szeretnél valamit. A munkahely egy olyan közösség, ahol a project menedzsertől a takarítón át mindenki része a gépezetnek, ennek megfelelően az érkezés pillanatától viselkedjünk önmagunkhoz méltóan.

Amennyiben szeretnél az állásinterjúdra felkészülten érkezni, akkor olvass el mit tanulhatunk kedvenc filmes karaktereink sikeres és elhibázott jelentkezéseiből!

Ha pedig élesben is próbára tennéd magad, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalán és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!