Lassan több, mint egy hete lezajlott a Pont Ott Party ahol kiderültek az idei felsőoktatási intézmények felvételi pontjai. Töretlen a gazdasági szakok népszerűsége, ez pedig magas ponthatárokat eredményezett 2023-ban is. Cikkünkből kiderül, mik az idei felsőoktatási trendek, és mik voltak a legnépszerűbb szakok ponthatárai. 

A letaszíthatatlanok

A népszerűségi listát évek óta a gazdálkodás és menedzsment és a kereskedelem és marketing szakok viszik. Ezekkel a képzésekkel sok helyen lehet elhelyezkedni, jó alapot biztosítanak egy saját vállalkozás indításához, ezért sokan biztos alapdiplomának tartják őket. A pénzügy és számvitel, valamint a nemzetközi gazdálkodás tovább erősödött, követve ezt a trendet. 

Az Eduline összeszedte, mi volt idén a top 10 legkeresettebb szak:

  1. gazdálkodási és menedzsment (14 375 jelentkező)
  2. kereskedelem és marketing (9802 jelentkező)
  3. pszichológia (7174 jelentkező)
  4. ápolás és betegellátás (7153 jelentkező)
  5. mérnökinformatikus (6666 jelentkező)
  6. jogász (5641 jelentkező)
  7. pénzügy és számvitel (5441 jelentkező)
  8. kommunikáció- és médiatudomány (5387 jelentkező)
  9. nemzetközi gazdálkodás (5146 jelentkező)
  10. programtervező informatikus (4918 jelentkező)

A mérnökinformatikus és a kommunikáció és médiatudomány évek óta jönnek fel folyamatosan, de természetesen a jogász és a pszichológia helye a listában sem lep meg senkit.

Kíváncsi vagy ezeken a  területeken mekkora a bérigénye egy pályakezdőnek?

Tavalyhoz képest jelentős volt a létszámemelkedés a műszaki, mérnöki, informatikai vagy a pedagógusi szakokon. A vidéki egyetemek is beindultak: A korábbinál sokkal többen jelentkeztek hozzájuk és a hátrányos helyzetű régiókból is többen próbálkoztak. 

Lássuk ezt számokban: a nyíregyházi egyetemre 60, a miskolcira 40 százalékkal nőtt a jelentkezők száma, de a dunaújvárosi, a soproni és a veszprémi intézménybe is átlag feletti számban szeretnének bejutni hallgatók.

400 pont alatt nehezen lehetett bejutni a top egyetemekre

Gazdasági és menedzsmentre a BGE-n 407, Corvinuson 456, az ELTE-n 421 pont kellett a bejutáshoz. 

Kereskedelem és marketingre szintén magasan, 397 (ÓE) és 419 (ELTE) között mozgott a ponthatár. 

A pénzügy és számvitelhez a BGE-n 401, a Corvinuson 464, a BME-n 418 kellett. 

Nemzetközi gazdálkodás szakon a Corvinus vitte a prímet: 480 (!!!) pontot kellett elérni annak a hallgatónak, aki a Corvinus nemzetközi gazdálkodás szakát lőtte be célul. 

Pszichológián 449, 451 és 455 körül mozogtak a ponthatárok, valamint kommunikáció és médiatudományon is 405 (PPKE), 432 (ELTE) és 452 (Corvinus) volt a tendencia.

Idén is az ELTE vitte a prímet, 17 829-en pályázták meg az egyetem valamelyik szakját a második legnépszerűbb a Debreceni Egyetem volt 11 351 felvételizővel, a sorban a harmadik 9015 fővel a Szegedi Tudományegyetem győzedelmeskedett.

164 pont? Ez hogy lehetséges?

2023-ról megváltoztak a felvételi szabályok, és eltörölték az eddig érvényes 280 minimum ponthatárt. Ebből kiindulva idén már az alacsonyabb pontokkal bíró fiataloknak is széles választási lehetőség jutott, mint például a Dunaújvárosi Egyetem gépészmérnöki szakára mindössze 164 pont kellett a bekerüléshez. Ez majdnem fele annyi, mint a BME-n a bejutási küszöb ugyanarra a szakra.

A Gábor Dénes Főiskola gazdálkodási és menedzsment szakra 162, a gazdaságinformatikusra pedig 152 ponttal is felvették a jelentkezőket, ami szintén egy meglepő adat.

Ennek és az eltörölt nyelvvizsga kötelezettségnek köszönhető, hogy a felvettek száma 28%-kal  nőtt 2022-höz képest: a 126 ezer felvételizőből közel 95 ezret vettek fel, 80%-ukat államilag finanszírozott helyre.

Nincs minden veszve!

Ne csüggedj, ha nem sikerült egyetlen választott szakra se bekerülnöd idén: még van lehetőséged a hamarosan induló pótfelvételin vagy az őszi érettségin és a keresztféléves felvételin részt venni, tehát nem kell egy évet várnod egy újabb esélyre. 

Tavaly csaknem hatezren jutottak be felsőoktatási intézménybe a pótfelvételi keretében, közülük valamivel több mint kétezren államilag finanszírozott képzés keretében folytathatták tanulmányaikat. 

Érdekel, hogy az általad választott szakkal hol lehet elhelyezkedni, és milyen pályakezdő munkalehetőségek állnak előtted? Nézz körül a zyntern.com-on!

Tetszett a cikk? Oszd meg!