A Nagy Pályakezdő Kutatás 2023 cover

Rekord magas fizetési igények, nemzetközi vállalatok preferálása és külföldre vándorlási kedv jellemzi a pályakezdő magyarokat 2023-ban!

A Zyntern.com idei kutatási eredményei szerint a magyar fiatalok számára munkahely választás során – az előző évhez hasonlóan – a versenyképes fizetés a legmeghatározóbb tényező. A pályakezdők nettó bérigénye átlagosan 379 000 Ft, ami 17%-os növekedés a tavalyi adatokhoz képest, míg a nemek közötti bérigény szakadék 20%-on stagnál. A fiatalok közel fele tervez külföldön elhelyezkedni a következő öt évben belül, így nem meglepő, hogy a munkáltatói típusok közül a nemzetközi nagyvállalatok a legnépszerűbbek.

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál immár hatodik alkalommal rendezte meg A Nagy Pályakezdő Kutatását, melynek fókuszában a magyarországi fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás többek között azokra a kérdésekre kereste a választ, hogy milyen szempontokat vesznek figyelembe a pályakezdők munkahely választás során, mekkora a nettó fizetési igényük és milyen munkáltatókat találnak vonzónak. Jelen összefoglalóban a kutatás eredményeinek első áttekintése olvasható 3000 kitöltő válaszai alapján. A kutatás különböző területeinek részletes elemzése, valamint a teljes kutatási összefoglaló hamarosan közzétételre kerül.

A kitöltők demográfiai adatai

A kutatásban részt vevő 3000 fő 40%-a férfi, 60%-a pedig nő volt. A legnagyobb arányban (47%), a 20-22 éves korosztály képviseltette magát. Lokáció alapján, a válaszadók aránya 65%-ban budapestiekből, 35%-ban vidékiekből állt össze. Idén több mint 60 intézmény képviselőitől és több, mint 10 különböző szakterületről érkeztek válaszok.

Legfontosabb munkahelyválasztási preferenciák

A kitöltők munkahelyválasztási preferencia sorrendjében az első helyet a versenyképes fizetés kapta. Hasonlóan fontos szempont volt még a fiatalok számára a teljesítményük elismerése és a jó csapatban való munkavégzés. A pályakezdők szem előtt tartják továbbá, ha egy munkáltató megbízható és stabil, valamint biztosít számukra fejlődési- és karrierlehetőséget.

Érdekesség, hogy az otthoni munkavégzés, azaz a home office, inkább a lista vége felé helyezkedik el, ahogyan a társadalmi felelősségvállalás is. Bár fontos megjegyezni, hogy a listában szereplő szempontok mindegyike jelentősséggel bír és 6-os skálán 4 körüli érték volt a legalacsonyabb pontszám. 

Kitölők munkahely választási preferencia sorrendje 2023

A nők általában fontosabbnak értékelték egy munkahelynél a megbízhatóságot, sokszínűséget és a vállalat társadalmi felelősség vállalását, mint a férfiak. Ezzel szemben a férfiaknak lényegesebb a kiemelkedő és friss technológiákkal való munkavégzés.

A fővárosi kitöltők magasabbra értékelték a vállalat nemzetközi hátterét, az otthoni munkavégzést és a versenyképes fizetést, míg a vidéki válaszadóknak fontosabb a vállalat társadalmi felelősségvállalása és hírneve. 

Fizetési igények

A válaszadók átlag fizetési igénye nettó 378 600 Ft volt, ami 17%-kal, 57 000 forinttal több, mint 2022-ben. A kitöltők legnagyobb arányban a 301 000 – 325 000 forintos bérsávot jelölték meg, mint ideális pályakezdő fizetést. 

Pályakezdő fizetési igények 2023

A férfi (423 800 Ft) és a női (351 800 Ft) fizetési igények között 20%-os szakadék húzódik, ami több mint 70 000 Ft különbséget jelent. Ez az arány az előző évben szintén 20% volt, 2021-es adatok alapján pedig 15%.

A fővárosi és vidéki kitöltők átlag nettó fizetési igénye nem mutat a nemekhez hasonló,  jelentős különbséget. A budapestiek átlagos bérigénye 381 000 Ft, míg a vidékieké csupán 7000 forinttal marad el ettől (374 000 Ft). 

Szakterületi bontásban nézve, a legmagasabb átlagos fizetési igényeket az mérnök (440 000 Ft), az IT/Technológia (430 000 Ft), valamint az államtudomány (383 000 Ft) területeken várnák a válaszadók. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei az agrár (335 000 Ft) és a bölcsészettudomány (329 000 Ft) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak. Érdekesség, hogy a gimnazisták nettó bérigénye (334 000 Ft) magasabb, mint a bölcsész szakterületet képviselő kitöltőké.

Átlag netto bérigény szakterületek szerint 2023

Milyen típusú munkahelyen dolgoznának a fiatalok szívesen

A különböző munkáltatói típusok közül a pályakezdők számára a legvonzóbbak a nemzetközi nagyvállalatok, a kitöltők 71% dolgozna szívesen ezen szektorban. Népszerűek továbbá a kis- vagy középvállalatok (55%), illetve a hazai nagyvállalatok (52%). Az állami szektorban azonban a fiatalok kevesebé gondolkoznak (15%).

Munkálató típusok szerinti preferenciák alakulása 2023

A nemzetközi nagyvállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a kutatásban részt vevő fiatalok 47%-a tervez az elkövetkezendő 5 évben külföldön munkát vállalni. Érdekesség továbbá, hogy míg az idősebb korosztály vállalkozási kedve csökkent a tavalyi évhez képest, a 16-19 éves kitöltők több mint fele saját vállalkozásban gondolkozik hosszú távon. 

Információs csatornák

A válaszadók leginkább az adott vállalat honlapján, karrieroldalakon és ismerősökön keresztül tájékozódnak a cégekről munkakeresés, jelentkezés során. Kevésbé jellemző erre a célra az Instagram, a YouTube és a TikTok használata.

A leggyakrabban látogatott felületek közé tartozik a LinkedIn, a Profession.hu és a Zyntern.com.

Legvonzóbb munkáltatók

A korábbi évekhez hasonlóan, idén is megkérdeztük a pályakezdő fiatalokat, mely munkaadókat tartják a legvonzóbbnak. A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adhatták meg.

Legvonzóbb munkáltatók 2023

A legnépszerűbb munkáltatók versenyét a Robert Bosch Kft. nyerte, második helyen a Magyar Telekom Nyrt., harmadikon pedig az OTP Bank Nyrt. végzett. Az élvonaban helyett kapott még a Richter Gedeon Nyrt., a MOL Nyrt., az Audi Hungaria Zrt., a KPMG Hungary, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt., az Egis Gyógyszergyár Nyrt, a Samsung Zrt., a Google Hungary Kft., a Morgan Stanley Magyarország Elemző Kft., a Nestlé Hungária Kft., a Vodafone Magyarország Zrt. és a Mercedes-Benz Hungária Kft.

Idén a TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak. A részletes és iparági toplisták június végétől lesznek elérhetőek.

A “Nagy pályakezdő kutatás 2023” részletes eredményei pedig az elkövetkező időszakban kerülnek majd publikálásra.

—————————————-

További információk:

Megyeri Mirtill

[email protected]

+3620 442 4155

A Zyntern.com-ról

A Zyntern.com egy újgenerációs álláshirdetési platform. Célunk, hogy olyan felületet

teremtsünk felhasználóink számára, melyen keresztül a karrierjük kezdetén álló Y és

Z generáció tehetséges fiataljai, és az ennek a célcsoportnak gyakornoki és

frissdiplomás lehetőségeket kínáló cégek könnyedén megtalálják egymást.

Budapest, 2023. június 8.

Tetszett a cikk? Oszd meg!