Hogyan lehet a leghatékonyabban elérni az egyetemistákat, ha toborzásról van szó? Milyen kommunikációs csatornákat érdemes használni, milyen szakmai programok érdeklik őket és melyik influencerekkel érdemes hirdetni? Sokszor kérdezik tőlünk a webinárjainkon, hogy melyek a leghatásosabb módszerek a fiatal munkavállalók elérésére, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek a Zyntern.com piacvezető pályakezdő állásportál jó gyakorlatait.

1. Szakmai események

Starbucks karriertörténetek szakmai esemény a Zyntern közreműködésével

Remek kapcsolódási pontot nyújthatnak a szakmai események, amelyeket akár az online térben is megtarthattok. Az ilyen eseményeken bemutathatjátok a cégetek működését, a lehetséges karrierutakat, az értékajánlatotokat. Fontos, hogy ne csak száraz tényeket tárjatok az érdeklődők elé, próbáljátok a legjobb formátokat mutatni és kreatív programokon keresztül bemutatni a cégetek erősségeit informális hangvételben. Mi legutóbb a Starbucks Karriertörténetek eseményt segítettünk megszervezni, amelyen több mint 60-an vettek részt. Az online esemény keretein belül bemutatkozott a cég több képviselője is, és volt gyakornokok mondták el, hogy milyen karrierutat tettek meg a cégnél. Bár tudjuk, online sokszor nehezebb az ilyen eseményeken a kétirányú kommunikációt elindítani, de kis kreativitással ez sem lehetetlen. A Starbucks-szal például egy kis online játékkal és kerekasztal-beszélgetéssel próbáltuk bevonni a résztvevőket. Ezeket a szakmai eseményeket, akár Facebook Live formájában is közvetíthetitek, ezzel is elősegítve azt, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a cégeteket.

2. Érdekes, hasznos témájú blogposztok

Az elmúlt évek során biztos ti is rengeteg olyan tapasztalatra tettetek szert, amelyet érdemes lehet a pályakezdőkkel megosztani. Célszerű ezeket a tapasztalatokat olyan, a fiatalok számára érdekes formába önteni, amely egyszerre hasznos nekik, és a ti munkáltatói márkaépítésetekhez is hozzájárul. Milyen skilleket érdemes bemutatni például egy állásinterjún, vagy milyennek látjátok a tökéletes önéletrajzot? Ezek mind érdekes és hasznos témák lehetnek a cégetek iránt érdeklődőknek. A cikkekhez kapcsolódóan akár szórakoztató, játékos teszteket is készíthettek. Mi például legutóbb a vizsgaidőszak túléléséhez adtunk tippeket, és az olvasók azt is letesztelhették, hogy melyik vizsgázó típusba tartoznak.

3. Dolgozzatok Influencerekkel

Gulyás Lídia influencer

A mai fiatalok arra a kérdésre, hogy mivel szeretnének foglalkozni felnőttként, legnagyobb arányban az “influencer” és a “youtuber” válaszokat adják. Éppen ezért, a leghatékonyabban kedvenc véleményvezéreik segítségével érhetitek el őket. De persze nem mindegy, hogy kivel dolgoztok együtt 1-1 ilyen kampány során. Amellett, hogy fontos a minél nagyobb követőbázis, azt is érdemes mérlegelni, hogy milyen missziója, imázsa van az influencernek. Mi a facebookon S. Oszkár Egyetemista oldalain szoktunk megjelenni, hiszen ő rendelkezik a legnagyobb egyetemista követő bázissal és zárt facebook csoportokkal. Videós kampányt Karrier Kommandó címen Pamkutyáékkal indítottunk, akik az egyik legnépszerűbb hazai youtuber páros, és akik tényleg szívükön viselik a fiatalok jövőjét. Instagramon pedig @szilalidia, azaz Gulyás Lídia volt az influencerünk, akit sokan inspiráló üzeneteiről és kivételes karrierútjáról ismernek. 

4. Zárt Facebook csoportok

Nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, a hallgatókat ott érdemes elérni, ahol a legaktívabbak. A számos social média csatorna között erre remek lehetőséget nyújtanak a zárt Facebook csoportok. A piackutatásaink szerint a 18-26 éves korosztályban a Facebook az egyik elsődleges munkakeresési platform, hírfolyamként és fórumként használják a felületet. Igaz, kapcsolattartásra barátaikkal más közösségi média felületeket használnak, a Facebook jelentősége nem változott, csak átalakult. Így a munkakeresőknek szóló csoportokban már pár poszttal, hozzászólással is felhívhatjátok magatokra a figyelmet és akár kisebb erőbefektetéssel is remek eredményeket érhettek el. A Zyntern.com Állásportálnál számos általános és specifikusabb csoportot is menedzselünk, hogy az ügyfeleink a lehető legrelevánsabb pályakezdőket tudják elérni. Sőt, zárt Facebook csoport kampányokkal is tudjuk a toborzást segíteni, ha igény van rá.

Zyntern zárt facebook csoportok

5. Esettanulmányi verseny 

Zyntern case study challenge esettanulmányi verseny

Az esettanulmányi versenyeken keresztül a legérdeklődőbb, és legmotiváltabb hallgatókat érhetitek el, így tökéletes eszköz talent pool építésre. Sőt, akár közvetlen toborzásra is alkalmazhatjátok, hiszen a megmérettetésen bemutatott prezentációkat AC-ként is lehet értelmezni. A versenyt kísérő kommunikáció a munkáltatói márkaépítést segítheti, míg a beérkező válaszok akár valós üzleti problémák innovatív megoldásához is hozzájárulhatnak. 2021-ben harmadik alkalommal rendeztük meg nagy sikerű Zyntern Case Study Challenge versenyünket. Tavaly a versenyt kifejezetten szakkollégiumok és hallgatói szervezetek között hirdettük, idén pedig már a 3-6 fős csapatokban bármely aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák jelentkezhetett. A kihívások során IT&Tech, Business Development & Innovation, illetve Marketing & Sustainability kategóriában összesen több mint 150 csapat versenyzett, 35 különböző egyetemről, több mint 30 szakkollégiumból.

6. Diákszervezeti ki mit tud 

Zyntro diákszervezeti verseny

Az esettanulmányi versenyekhez hasonlóan diákszervezetek közötti ki mit tudot is érdemes hirdetni, hiszen ezekkel hidat képezhetünk a munkaerőpiac és a legaktívabb hallgatói közösségek között. Az ilyen megmérettetések támogatása nem csak egy gyors PR fogás, hanem hosszú távú, akár évfolyamokat átölelő együttműködést is eredményezhet a diákszervezetekkel. Mi ősszel magyarországi diákszervezetek és szakkollégiumok között szerveztünk egy különleges országos versenyt, ami során bemutathatták tevékenységüket és közösségük erejét. Ezen a versenyen több, mint 30 diákszervezet vett részt az ország különböző pontjairól. Legutóbb pedig határon túli magyar fiataloknak hirdettük meg a Zyntro Challenge Határok Nélkül diákszervezeti versenyt. Összesen 13 diákszervezet regisztrált a megmérettetésre: 2 Felvidékről, 10 Erdélyből és 1 pedig Kárpátaljáról képviseltette magát. A kezdeményezés hatására a szervezetek megismerték egymást és bemutatkozhattak piacvezető cégeknek. Ezen kívül pedig a versenyek hatására mentorprogramok, konferenciák szerveződtek.

7. Közösségépítés online játékkal

Campus Rider online játék

Hallottál már a gamifikációról? Ennek az eszköznek az a lényege, hogy játékokból ismert elemek felhasználásával osztunk meg információkat egyébként játékon kívüli területekről. A módszert nemzetközi szinten egyre nagyobb sikerrel alkalmazzák a szervezetfejlesztés és a marketing területén is. Az online játékok segíthetnek a cégetek megismerésében, és a közösségépítésben, de akár talent pool építésére is használhatjátok. Mi létrehoztuk például a Campus Rider nevű játékot, ahol Rolival, a játék főhősével repülhetünk végig a karantén alatt hiányolt helyszíneken, és gyűjthetünk be régóta vágyott jutalmakat. A játék érdekessége, hogy teljesen újra lehet designolni, hogy az adott cég arculatát tükrözze vissza. 

8. Vegyetek részt fesztiválokon!

Bár tudjuk, az offline események még váratnak magukra, reméljük hamarosan egyre többször találkozhatunk majd személyesen is egymással. Kiváló lehetőséget nyújtanak a munkáltatói márkaépítésre például a különböző zenei fesztiválok is, hiszen sokkal kötetlenebbül ismerkedhetnek meg a fiatalok a cégetekkel. A Zyntern.com Állásportál tavalyelőtt például lehetőséget biztosított arra, hogy az érdeklődő cégek a Zyntern Karrier Zónában megjelenjenek. A partnereink így közvetlenül érhettek el közel 3000 Karrier Zónában résztvevő fiatalt és sok ezer fesztiválozót. A látogatók adatainak felvételével így a fesztiválok is talent pool építési lehetőséget jelenthetnek. 

Fiatalok az EFOTT fesztiválon

+1 Tartsatok izgalmas nyílt napokat!

Szintén offline esemény lehet, ha nyílt napot szerveztek az egyetemistáknak, ahol betekinthetnek a mindennapjaitokba. A nyílt nap lehetőséget biztosít, arra, hogy az érdeklődők fesztelenül kérdezhessenek a munkátokról, a gyakornoki vagy pályakezdő lehetőségekről. A világjárvány előtt rendszeresen szerveztünk Zyntern Office Spotting alkalmakat, amellyel partnereink célzottan olyan munkakeresőket értek el, akik meg szeretnék ismerni a cégük mindennapi működését. A dedikált 3-4 órás vállalati program során a munkáltatók körbevezethetik a fiatalokat az irodában, előadást vagy workshopot szervezhetnek nekik, és networkingre használhatják az alkalmat.

Ha érdekelnek a fentiekhez hasonló megoldások, erősíteni szeretnétek a kampuszkommunikációtokat, és minél több hallgatót el szeretnétek érni, akkor keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg!