Számtalan állásportál létezik, de mik azok a funkciók, melyek miatt az álláskeresők és a cégek egyik vagy másik mellett döntenek?

A kulcs az állásportálok felhasználói élménye

Nincs rosszabb annál, mikor egy alapvetően stresszes, fárasztó feladatot ok nélkül nehezítenek meg. Az állásportálok felhasználóit két csoport teszi ki, a céges toborzók és az álláskeresők. Míg előbbiek számára az állásportálok használata egy unalmas, sokszor tehernek tekintett rutinfeladat, utóbbiaknak a jövőjük múlhat rajta. A weboldalakat úgy kell kialakítani, hogy mindkét fél számára kényelmes és áttekinthető legyen a használatuk. Ez több mindenen is múlik, mi most a legfontosabbakat szedtük össze.

A cégek szemszögéből

állásinterjú

Testreszabható profil: Nem csak munkavállalóként, munkáltatóként is ki kell emelkednünk a kiélezett munkaerőpiaci közegből. Egy állásportálnak ehhez minden eszközt meg kell adnia. A céges profilok szerkeszthetőségének ki kell terjednie képek, külsős linkek, videók beágyazására. Továbbá engedélyezni kell, hogy a profilhoz több adminisztrátort is hozzá lehessen rendelni, így elkerülve, hogy a cégen belül egy személy vállara kerüljön az összes aktívan futó toborzás terhe.

Célzott hirdetések: Egy bizonyos pozícióhoz, bizonyos kvalitású személy passzol. Hogy megtaláljuk, a megfelelő célcsoportra kell céloznunk. Nem elég, ha a leírásban szövegesen megjelennek az pozícióhoz tartozó elvárások, muszáj az álláshirdetés szerkesztésénél is például a képzettséghez, tapasztalathoz, skillekhez kötődően szűrőket adni, melyeket kapásból felismer az állásportál algoritmusa. Ezen címszavak természetesen összhangban vannak az álláskeresők által használt szűrőkkel, így biztosítva a két fél egymásra találását.

Jelentkezések nyomonkövethetősége: A toborzás magától értetődően a megfelelő jelölt megtalálásáról szól. Ehhez azonban át kell látnunk az összes beérkezett jelentkezést, hogy megtaláljuk a legjobbat. El kell érni, hogy egy felületen legyen elérhető a pozícióhoz tartozó összes jelentkező, akik önéletrajzát, motivációs levelét és egyéb jelentkezéshez szükséges csatolmányaikat megtekinthetjük. Továbbá érdemes a jelentkezésekhez időzíthető értesítéseket kapcsolni.

Jelentkezők átirányítása: A vállalati adatkezelési szabályzatok miatt a jelentkezések kezelése szükségtelenül problémás lehet. Mindenképpen hasznos, ha átirányíthatóvá tesszük a jelentkezéseket, vagyis egyetlen egy gomb beépítésével és megnyomásával elérjük, hogy a jelentkezők közvetlenül a céges karrieroldal felületén landoljanak.

Az álláskeresők szemszögéből

Lehetőségek tárháza: A munkaerőpiac tele lehetőséggel, ezt egy állásportálnak is meg kell mutatnia. Ritkán van, hogy az álláskeresők pusztán egy helyre jelentkeznek, mivel szeretnének biztosra menni. Ha nem tudunk nekik sokszínű hirdetési palettát felmutatni, átvándorolnak egy másik portálra. Egy állásportál hirdetési kínálata akkor optimális, ha lefedi a felsőoktatási intézményekben tanult szakterületeket, mint például a közgazdasági, IT, turisztikai, műszaki képzések. Több lehetőség közül ugyan nehezebb válogatni, de sokkal nagyobb az ideális pozíció megtalálásának esélye.

Releváns hirdetések listázása: A több lehetőség ugyan alapvetően előny, viszont könnyen káoszhoz is vezethet. Senki sem fog időt vesztegetni arra, hogy végiglapozza az összes hirdetést, elolvassa a leírásokat, és kiválassza azokat, melyek passzolnak preferenciáihoz. Ezt az állásportálnak kell elvégeznie különféle szűrőopciók által. Minél összetettebb szűrőket használunk, annál biztosabb, hogy az álláskeresők valóban olyan lehetőségekre bukkannak, melyek passzolnak hozzájuk. Mindenképpen engedjük hogy kereshessenek tapasztalat, szakterület, nyelvtudás, lokáció, munkaóra, fizetés, és home office szerint.

Biztos visszajelzés: Ugyan ezt egyedül a cégek tudják használni, viszont felhasználói élmény tekintetében az álláskeresők számára jóval fontosabb. Senki sem szeret heteket várni tehetetlenül, főleg amikor a megélhetéséről van szó. A jelentkezések menedzselésénél elhelyezhetünk egy státusz funkciót, mellyel a toborzók egy gombnyomással elfogadhatják vagy elutasíthatják a jelölteket. Ezzel elkerülhetjük a visszajelzést váró csalódott jelölteket, akik a jövőben magabiztosabban fognak hozzálátni az állásportál böngészéséhez, a cég számára pedig mindez egy egyszerű eszköz a jelöltélmény növelésére és a munkáltatói márka megvédésére.

Átlátható jelentkezési folyamat: Hosszú az út, amely az első munkanapunkhoz vezet. A jelentkezések menedzselését az állásportálon kell elvégezni, nem pedig egy külön Excel táblában vagy egy jegyzetfüzetben. Minden jó álláshirdetés áttekinthetően tartalmazza az elvárásokat, juttatásokat, elvégzendő feladatokat. Egyértelműnek kell lennie, milyen dokumentumokat várnak el, és ezeket hogyan lehet csatolni a jelentkezéshez. A leadott jelentkezéseket és státuszukat pedig egy listán foglaljuk össze.

Ha a fentieket te is fontosnak tartod, látogass el a Zyntern.com-ra, és tapasztald meg, milyen egy felhasználóbarát állásportál!

Tetszett a cikk? Oszd meg!