Az álláskeresés számtalan módon megközelíthető. De melyik passzol hozzád leginkább? Mikor milyen felületet ajánlott használnod?

Állásportálok

Az álláskeresés alfái és omegái. Olyan dedikált weboldalak, ahol az álláskeresők az oldal aktuális álláshirdetései között beépített szűrők segítségével böngészhetnek, a releváns hirdetéseket pedig megpályázhatják. A másik oldalról a cégek betöltendő pozíciókat tehetnek közzé, reménykedve, hogy az állásportál adatbázisában lesz alkalmas jelölt. Használatukhoz regisztrálnod kell az oldalra, létrehoznod és kitöltened profilodat, majd hozzácsatolnod a legfrissebb önéletrajzodat. Álláskeresők számára ingyenesek, a cégeknek fizetniük kell a hirdetésekért. Számtalan fajtája létezik a felhasználók, az álláshirdetések, a funkciók szerint. A Zyntern.com például kifejezetten a Z és Y generációs álláskeresőknek kínál gyakornoki, frissdiplomás, és junior pozíciókat gazdasági, IT, műszaki, turizmus és nyelvi területeken a legvonzóbb nemzetközi és hazai cégeknél. Érdemes továbbá megemlíteni a LinkedIn-t, mely félig-meddig ide sorolható speciális platform.

Networking

Az álláskeresés legősibb módszere a kapcsolatépítés. Az iparági rendezvényeken, szemináriumokon és workshopokon való részvétel lehetőséget nyújt a szakemberekkel való kapcsolatteremtésre és a betekintés megszerzésére. Az olyan platformok, mint a LinkedIn, kihasználása a digitális hálózat bővítésére ajánlásokhoz és nem hirdetett álláslehetőségekhez vezethet. Speciális esetei a főiskolai vagy egyetem alumni-hálózatok. Az öregdiákok szívesen nyújtanak útmutatást sorstársaiknak, és akár arra is hajlandóak lehetnek, hogy beajánlanak a szervezetükön belüli állásokra.

álláskeresés előtt álló fiatal nő

Céges karrieroldalak

Ha megvan a fejedben a téged érdeklő vállalatok listája, célszerű közvetlenül felkeresned weboldalukat. Itt 99%, hogy találni fogsz egy “Karrier” aloldalt. A karrieroldalakon találod a lehető legtöbb álláslehetőséget, mivel ez az egyetlen felület, melyen a cégek ingyenesen, korlátlan mennyiségben tehetik közzé hirdetéseiket. Sok esetben bizonyos pozíciók csak ide kerülnek fel. Általában mindenhol van egy “gyűjtő pozíció”, mely nem konkrét hirdetés, pusztán a cég iránti érdeklődésedet tudod vele kifejezni. Ha ide adod le a jelentkezésed, az önéletrajzod és személyes adataid bekerülnek a cég adatbázisába. Később, ha betöltendő pozíció nyílik a cégnél, és feltöltött adataid alapján releváns jelölt lennél, a HR-esek még a pozíció nyilvános meghirdetése előtt fel fogják veled venni a kapcsolatot.

Social media

A közösségi média nem csak szabadidőd eltöltésére hatékony eszköz. A hivatalos vállalati oldalak követése az olyan platformokon, mint a Facebook, Instagram és a LinkedIn, számtalan előnnyel járhat számodra. Egyrészt folyamatosan tájékozódhatsz a vállalat életéről, szervezeti kultúrájáról, később ezekkel az ismeretekkel pedig mindekit lenyűgözhetsz az állásinterjún. Másrészt rögtön szembetalálhatod magad különféle pályakezdő programokkal, nyitott álláslehetőségekkel. Egyre elterjedtebbek a szakterület-specifikus álláskereső Facebook csoportok is, mivel az algoritmus jelenleg kiemelten priorizálja az itt zajló beszélgetéseket. Azonban ha így keresel munkát, nem árt figyelmesnek lenned! Mindig meg kell győződnöd a hirdető és a hirdetés hitelességéről, mert gyakran előfordulnak átverések, főleg alkalmi diákmunkák esetében.

Állásbörzék

Az állásbörzék az álláskeresők fesztiváljai. Különböző fajtái vannak: egyetem, iparág, munkatapasztalati szint szerint várják a látogatókat. Ezeken a rendezvényeken személyesen találkozhatsz a legkülönbözőbb vállalatok munkatársaival, akikkel kötetlen beszélgetésekbe bonyolódhatsz. Mesélnek a céges hétköznapokról, a juttatási csomagokról, a szakterületekről, és a hozzájuk kapcsolódó kihívásokról. Közvetlen segítséget nyújtanak a jelentkezéshez is: ismertetik a hozzád passzoló aktuális lehetőségeket, összekötnek a toborzásért felelős személlyel, és egyes esetekben az önéletrajzodat is átnézik.

Fejvadászok

A fejvadászok olyan szakemberek, akik arra szakosodtak, hogy a különféle pozíciókhoz megfelelő jelölteket párosítsanak. Ahhoz, hogy egy fejvadász megtaláljon, rendelkezned kell egy nyilvánosan elérhető önéletrajzzal. Leggyakrabban több éves szakmai tapasztalattal rendelkező közép- és felsővezetők megtalálása alkalmazott módszer. A fejvadászat pályakezdők esetében kevésbé gyakori. Főleg olyan területeken fordul elő, ahol magas képzettségi követelmények mellett munkaerőhiány alakult ki pl.: IT, mérnöki szakterületek. A másik tipikus eset, hogy kifejezetten gyakornoki, illetve frissdiplomás programokra keresnek jelölteket.

Ha biztos sikerre vágysz, válaszd a Zynternt, és böngész a legmenőbb hazai és nemzetközi cégek gyakornoki és frissdiplomás álláshirdetései között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!