Húzzuk az időt a felnőtté válás előtt? Megoszlanak arról a vélemények, hogy nehezebb-e manapság pályakezdőnek lenni, mint a korábbi generációknak volt. Egy biztos: egészen más! A 21. században felnőtté válni, pályát és karriert építeni izgalmas, de kihívás is sok ezer milleniumi fiatalnak. Valódi a pánik, vagy ez csak kifogás a valódi felnőtté válás ellen? Ilyen, és hasonló kérdéseket járt körül a Zyntern második, speciálisan Z-generációsokat megszólító webinárja.

Specialisták, speciális tanácsokkal

Az előadást Megyeri Mirtill, a Zyntern.com társalapítója, Employer Branding és Talent Acquisition szakértő vezette, aki jelenleg nemzetközi szinten, 14 országban épít munkáltatói márkát és akinek TedxYouth talkja inspirálta webinárunkat. 

Hozzá csatlakozott Babos Cintia, mint igazi Z Generációs megszólaló. Jelenleg az Auchan HR Generalistájaként dolgozik, főbb feladatai közé tartozik a toborzás, az onboarding folyamatok koordinációja és a kommunikáció.

Ahány ember, annyi karrierút

A tanulmányok már egyáltalán nem predesztinálják, hogy mit csinálsz” – emelte ki Mirtill, aki személyes karriertörténetével vágott bele az előadásba. Nemzetközi tanulmányok szakon végzett, a szülei szerették volna, ha diplomata válik belőle. Nem így lett. Ahogy teltek az évek, Mirtill realizálta, hogy inkább a HR területe azon belül a szervezetfejlesztés és a munkáltatói márkaépítés illik hozzá.

Cintia fontosnak tartotta lefektetni, mennyire nehéz 16-18 évesen eldönteni, mégis mivel szeretnénk foglalkozni életünk végéig. Neki is végig kellett járnia ezt az utat: először a pszichológia szak felé húzott a szíve, de végül belátta, hogy érdemes valami olyasmit keresnie, amivel könnyebb elhelyezkednie, így találta meg az emberi erőforrások területét, amelyben azóta is sikeresen tevékenykedik.

A pánikpontok nyomában

Négy fő pánik pontot vázolt fel Mirtill a webináron. Ezek mind olyan időpontok, szituációk az életünkben, amikor választás elé kerülünk és – ahogy a eset nevéből is kiderül – pánikolhatunk. De mi is ez a 4 terület?

  1. Továbbtanulás: Mit, merre, hogyan?

Már a fakultáció kiválasztásával elkezdődik a folyamat, amikor nemcsak ti, a fiatalok, hanem a szülők és a tanárok azon izgulnak, végül hol fogtok kötni. Ez rengeteg tépelődést, szorongást tud kiváltani mindenkiből, és mivel egyre több lehetőség és opció közül lehet választani, ez még bénítóbb hatású.

  1. Elhelyezkedés a szakmában

Az első munkahely rengeteg kérdést felvet: milyen lesz a szervezeti kultúra? Milyen csapatba érkezünk? Megtalálhatóak-e azok a bizonyos üvegplafonok a cégben? Meddig nyújtózkodhatunk? 

  1. Párválasztás

Pont ugyanúgy, ahol a munkánk során előkerül a ChatGPT vagy a DeepL Translator, ma már a párválasztásunkhoz is különböző eszközöket használunk, és itt is megjelenik a végtelen lehetőség okozta pánik. 

  1. Családalapítás

Párkereső appok ezrei ide vagy oda, a felgyorsult életünkben sokkal lassabban találjuk meg a párunkat, mint a korábbi generációk. Napjainkban átlagosan 8 évvel később alapít családot egy fiatal, mint a szülei tették. 

Ma már itt vannak az ösztöndíjprogramok, a külföldi karrierépítés lehetősége, az Erasmus+, az amerikai táboroztatás… egyre több opciónk van, egyre több dologba szeretnénk belekóstolni” – sorolta fel Mirtill azokat a pontokat, amelyek “belezavarhatnak” ebbe a folyamatba.

A sok élmény – diplomák halmozása, utazások, karrierépítés – után, 30 környékén a legtöbben megrémülnek, hogy akkor mikor lesz családom? Túl késő, vagy mégis korai? Hogyan férne bele az életembe egy gyerek a munka mellett?!

Milyen egy tökéletes munkahely? 

Tökéletes munkahely nem létezik” – szögezte le Cintia. Mindig kell alkalmazkodni dolgokhoz, lesznek szituációk, amik nem fognak tetszeni, de vannak olyan tényezők, amelyek tudnak egy olyan légkört teremteni, ahova szívesen mész be minden nap. A befogadó közösség (amelynek az egyik alappillére lehet például a tegeződés), a segítőkész, “kérdés-friendly” légkör és a fejlődési lehetőségek biztosítása, mind-mind olyan dolgok, amelyek nagyon meg tudják könnyíteni a munkába menetelt. 

Számomra fontos volt, hogy kezdetben minél több területre rálássak ezen a területen” – emelte ki a HR generalista.

A Zyntern 2023-as Nagy Pályakezdő Kutatása alapján a versenyképes fizetés volt a legmeghatározóbb faktor a fiatalok körében, amikor munkát keresnek, de Mirtill beszélt még a peer-élmény fontosságáról is. Elengedhetetlen, hogy közösen éljünk meg helyzeteket, közösen fejlődjünk és építkezzünk a cégen belül. Érdemes rákérdezni az állásinterjúkon is, hogy van-e szervezés alatt ilyen, kifejezetten pályakezdőknek szóló események, programok.

A munka és magánélet egyensúlyának kérdése is felmerült: Az előző generációk még sokkal jobban szerették volna elhatárolni a két területet, de a mostani tendencia inkább arra mutat, hogy a Z-generációsok inkább összemossák a kettőt, és olyan munkahelyet keresnek, ahol azok az értékek találhatók meg, amivel a magánéletükben is azonosulni tudnak, valamint a rugalmas munkaidőt és hibrid munkavégzést kihasználva bárhol és bárhonnan dolgoznak. 

A félelemleküzdési stratégiák nyomában

Fontos, hogy eltávolodjunk a korábbi mintáktól”. A világ rengeteget változott az elmúlt években. Teljesen máshogy gondolkodunk a pályaválasztásról, a családalapításról, mint a korábbi generációk, így legyünk bátrak saját, új példákat építeni, és úgy építkezni, ahogy számunkra a legjobbnak látjuk.

Nincsenek végzetes döntések. A munkaerőpiac fluid, bármikor újra lehet kezdeni, és ha kételyeitek vannak, merjetek kérdezni akár család és barátok körében, akár érdeklődve, networkingelve a szakmában.

A webinár lezárásaként Mirtill megosztotta, szerinte mi a munka “szentháromsága”. 

  • miben vagytok jók,
  • mi az ami érdekel
  • mennyit szeretnétek keresni.

Ha átgondoljátok ezt a három faktort, rengeteg felesleges szorongást fel tudtok oldani, és könnyebb lesz meghatározni azokat az irányokat, amelyek mentén karriert szeretnétek építeni.

Röviden: no para 😉 

Nem tudtál ott lenni a webináron, de az írottak alapján felkeltette az érdeklődésed?

Tetszett a cikk? Oszd meg!