Mennyivel jobb otthon ülni és saját magadnak beosztani az időd, mint a fülledt irodában bámulni a monitort a nagy semmittevés közben. Ha te is így gondolod, a távmunka pont Neked való! 

Ha egy dolgot köszönhetünk a koronavírusnak, az az otthoni munkavégzés elterjedése és mindennapossá válása. Ki akarna reggelente tömegközlekedéssel bevánszorogni az irodába, ha otthona kényelmében elég 7:59-kor becsatlakoznia, mindezt ráadásul pizsamában. Bár nagyon hasonlóak, a távmunka és a homeoffice két különböző dolog. Röviden: az egyik egy munkarend, a másik egy gyakorlat. A fiatalok körében azonban mindkettő rendkívül népszerű, éppen ezért még ha találunk is egy ilyen állást, kiélezett versenyre számíthatunk.  Következzen pár tipp, amivel bebiztosíthatod a sikert!

Távmunka. Otthonról dolgozó nő a coronavírus vagy COVID-19 karantén alatt, távoli iroda koncepció. Fiatal főnök, menedzser a laptop előtt online konferencia közben a kollégákkal és a csapattal.

Először is tisztázni kell, biztos neked való a távmunka?

Sok előnye ellenére a távmunka ugyanannyira lehet átok, mint áldás. Egyáltalán nem mindegy, milyen személyiséggel rendelkezel, és mit vagy hajlandó feláldozni az otthon kényelméért. A mérleg egyik oldalán ott a családdal töltött plusz idő, az ingázásmentes élet, a szabadabb időbeosztás, a komfortos környezet; a másikon a magány, a motiválatlanság, a fókuszvesztés, és a produktivitás kérdése. Az emberek azt gondolják, hogy a távmunka szükségszerűen magával vonja az érdemi munkával töltött idő csökkenését, holott az ellenkezője éppen ennyire gyakori. Akár külső, akár belső nyomásra értelmetlenül túlhajszolhatjuk magunkat. Főnökünk irreális mennyiségű munkával terhelhet, mondván úgyis ráérünk sorozatozás közben; illetve saját magunkat is megszivathatjuk, ha a kontroll hiánya miatt nem tudjuk belőni a velünk szemben támasztott elvárásokat. Mindenkinek magának kell mérlegelnie a pro és kontra érvek között.

Hogy néz ki egy távmunkás önéletrajz?

Önéletrajzunkban a készségek felsorolása valahogy sosem megy annyira könnyen, mint ahogy kéne, holott igenis fontos eleme. Bár nemrég ismertettük Orientify írását az örök, a tartós, a feltörekvő és az elévülő készségekről, nem árt, ha ejtünk pár szót a távmunka specifikusakról is! Tuti nem lőhetsz mellé a megbízhatósággal, a jó kommunikációs készséggel – különösen digitális eszközök terén -, a magabiztos önálló munkavégzéssel, valamint az online csoportmunkákban szerzett tapasztalattal. Hála az távoktatásnak, ezeket többé-kevésbé már egyetemen elsajátítottuk. Ha 100%-ig biztosra szeretnél menni, ne habozz, és nézd meg az önéletrajz-készítésre vonatkozó tippjeinket, amik közt egy fullos Zyntern sablont is találsz!

Ideje beadni a jelentkezésed!

Miután minden készen áll, nem kell mást tenned, csak simán keresned egy hozzád passzoló távmunkás állást. Hogy miért vesszük ezt a kritikus lépést ennyire félvállról? Mert mindez a Zyntern.com Állásportálon pofon egyszerű! Elég a „Helyszín” szűrőnél kiválasztani a távmunkás opciót, és máris rengeteg lehetőség közül válogathatsz! Főként IT, grafikus, ügyfélszolgálati és adminisztratív területen népszerű, de egyre több gyakornoki pozícióba integrálják a távmunkát. 

Fiatal nő lila pulóverben egy kávézóban egy csésze kávéval és egy ajándékdobozzal egy laptop előtt.

Mire figyelj az interjún?

Az utolsó akadály, mely közted és a távmunka közt áll, az az interjú. Az elterjedt HR-es trükkök mellett fokozottan ügyelned kell a videóinterjúk során váratlanul felmerülő technikai malőrökre. Elsősorban a megelőzésükre készülj, de ha ne adj’ isten beüt a krach, nyugodt fejjel kezeld a helyzeted! Az időpont kiválasztásánál igyekezz rugalmasnak mutatkozni, hisz élesben a meghatározott munkaidődön belül szintén ezt fogják elvárni tőled. Attól még, hogy nem személyes interjún veszel részt, a kölcsönös tisztelet alapvető. Öltözz az alkalomhoz illően, készülj fel alaposan, és válassz egy csendes helyet, ahol elkerülheted a zavaró tényezőket. Feltétlenül kérd meg a kolis szobatársad, vagy albérletes lakótársad, hogy erre a rövid időre állítsa magát takarékra. Adott esetben, egy kávézó is szuper alternatíva lehet.

Szeretnél egy jó ügyért tenni, és egyben távmunkás tapasztalatot is szerezni?

Migration Aid

Az ukrán-orosz háború miatt rengeteg menekült érkezik Magyarországra, akikről valakinek gondoskodnia kell. A Migration Aid oldalán jelentkezhetsz online adminisztratív önkéntesnek, így nemcsak segíthetsz a rászorulókon, de olyan tapasztalatot is szerezhetsz, melyet minden munkaadó nagyra fog értékelni!

Legyen szó akár távmunkáról, akár hagyományos irodai munkavégzésről, a Zyntern honlapján több száz gyakornoki és frissdiplomás álláslehetőség között böngészhetsz! Jobb helyet nem is találhatsz karriered beindításához!

Tetszett a cikk? Oszd meg!