Az első önéletrajz elkészítése mindig egy fontos mérföldkő. Ez az útleveled, ami segít neked munkát találni. Éppen ezért rengeteg kérdést vet fel, hogyan kezdj bele. Mi most megmutatjuk (videóban is), hogyan készítsd el a tökéletes pályakezdő önéletrajzot gyorsan és egyszerűen!

Az önéletrajz latin elnevezése “curriculum vitae”, ami röviden CV. A kisokosban ezt a rövidítést használjuk.

EZT ÍRD BELE!

ADATOK MAGADRÓL

Önéletrajz, telefon, jegyzetek, és kávé rajza
  • SZEMÉLYES ADATOK: név, város ahol élsz
  • ELÉRHETŐSÉG: telefonszám, e-mail cím
  • FOTÓ: jól látható, komolyságot sugárzó fotó (lehetőleg egyszínű háttér előtt készült)
  • NYELVTUDÁS: milyen nyelven beszélsz és milyen szinten (alapszinten/ tárgyalási szinten/ felsőfokú tárgyalási szinten/ anyanyelvi szinten). Ha van nyelvvizsgád, akkor beleírhatod, de az nem mindig tükrözi a valós nyelvtudást.
  • SZÁMÍTÓGÉPES TUDÁS: milyen számítógépes programokat ismersz, tudsz kezelni (például: Word, Excel, Photoshop)
  • JOGOSÍTVÁNY: ha van neked, írd bele és azt is, milyen típusú járműre

TANULMÁNYAID ÉS MUNKATAPASZTALATAID

Válaszd szét a tanulmányaidat és a munkatapasztalataidat. 

Tanulmányok felsorolása egy önéletrajzban

Először írd fel, hogy TANULMÁNYOK: ide kerüljenek a tanulmányaid időrendi sorrendben (legfelülre a legfrissebb, alá a korábbiak). Ha ezt összeszedted, következzenek a tapasztalataid egy külön részben a MUNKATAPASZTALATOK felirat alatt. Ide írd be az eddigi pozícióidat.

TANULMÁNYOK

  • MIKOR – MIT – HOL: írd fel az évszámot, amikor kezdtél, az iskolát ahol tanultál, és a szakot/szakirányt, ahol végeztél
  • MINÉL TÖBB, ANNÁL RÖVIDEBB – ha sok helyen végeztél, rövidebben írj róla, ha kevesebb helyen, akkor bővebben. Például ha szakképző iskolába vagy szakgimnáziumba jártál írd le, hogy pontosan milyen szakismeretet sajátítottál el.  

MUNKATAPASZTALATOK

Munkatapasztalat felsorolása egy önéletrajzban
  • MIKOR – MIT – HOL: írd fel az évszámot és hónapot, amikor kezdtél, a pozíciót, amiben dolgoztál és a cég nevét, amelyik foglalkoztatott. 
  • FELADAT: ha felírtad az előző pontban lévő információkat magadról, írd le azt is, hogy melyik cégnél milyen pozíciót töltöttél be, foglald össze röviden a főbb feladataidat, amelyek a megpályázatott állás szempontjából a legrelevánsabbak.
  • HA MÉG NEM RENDELKEZEL MUNKATAPASZTALATTAL: sorold fel az eddigi alkalmi, önkéntes vagy diákmunkáidat, például szórólapozás, vagy akár ha besegítettél néha a családi vállalkozásba. Ezek mind arra utalnak, hogy jó a munkamorálod és leendő főnökeid szemében fontos érték, hogy nyitott vagy a különböző feladatokra.
  • HA MÁR RENDELKEZEL SZAKMAI TAPASZTALATTAL: ha sok tapasztalatot gyűjtöttél már és különböző területeken dolgoztál, érdemes azokat kiválasztani, amik a leghasznosabbak lehetnek a leendő munkád szempontjából. Így nem lesz túl hosszú az önéletrajzod. Például, ha vendéglátásban és  

HOBBI, SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉGEK

Szeretsz sportolni, főzni, vagy kertészkedni? Készíts egy Hobbik, Szabadidős tevékenységek részt az eddigiek alá és foglald össze pár szóban, hogy mit csinálsz hobbiból. A munkakeresésnél ez is segít a cégeknek, hogy jobban megismerjenek téged.

ÍGY NÉZZEN KI!

A LEGFONTOSABB SZABÁLYOK A CV KINÉZETÉRE VONATKOZÓAN

  • TERJEDELEM: a CV-d legyen 1, maximum 2 oldalas
  • TAGOLÁS: ne írj hosszú mondatokat – röviden, felsorolásszerűen írd le a tapasztalataidat
  • SABLONOK: a cikk mellé csatolunk egy általunk készített, egyszerű önéletrajz sablont, de az interneten találhatsz további CV generátorokat és sablonokat. Írd be a Google keresőjébe ezeket a szavakat: önéletrajz minta/ önéletrajz sablon/ letölthető CV/ letölthető cv sablon. Válaszd ki a számodra legjobban tetsző, legegyszerűbben elkészíthető mintát és töltsd ki a saját adataiddal azt! Mentsd el és töltsd le, hogy meglegyen neked és el tudd küldeni a cégek számára.
CV letöltése a Zyntern.com állásportál oldaláról

Haladóknak – mi a canva.com – ot javasoljuk, ha ügyesen tudod kezelni a számítógépes programokat. Haladoknak még a Zyntern.com állásportált ajánljuk. Ha ide beregisztrálsz és elkészíted a profilodat, azt egyetlen gombnyomással le tudod tölteni.

UTOLSÓ SIMÍTÁSOK

  • BEMUTATKOZÓ SZÖVEG: foglald össze egyetlen mondatban, hogy miért szeretnél jelentkezni az adott álláslehetőségre és tedd bele ezt a CV-d elejére
  • HELYESÍRÁS: nézesd át valakivel, hogy ne legyen benne helyesírási hiba

AMIT NE CSINÁLJ!

Önéletrajz, toll és szemüveg rajza
  • NE FERDÍTSD! – valótlan állításokra semmi szükség nincs. Már csak azért sem, mert egyszer minden kiderül főleg, ha megadod a korábbi munkáltatóidat, akkoregy üzenettel máris utánad tudnak kérdezni.
  • NE ÍRD BELE A GYAKORI MUNKAVÁLTÁST! – Biztosan megvolt az okod a gyors váltásokra, de ezt CV-dben úgy se tudod megmagyarázni. Ha hetente vagy havonta új helyen dolgozol,  az nem biztos, hogy a legjobb fényt veti rád. 
  • SEMMI ISKOLAI JEGY! – ilyen pontosan nem kell megadnod a tanulmányaid eredményét
  • NEM PROFI FOTÓ! – próbálj meg igényes fotót feltölteni magadról

AMIN PEDIG NE AGGÓDJ!

  • NINCS ELÉG TAPASZTALATOM – Szerencsére a legtöbbször sokkal értékesebb tapasztalatokat szerzel egy-egy munkával, mint amire először gondolnál. Például, vendéglátós vagy kereskedelmi munka esetén vendégek kiszolgálásával és pénz kezeléssel is foglalkozol, ami máris plusz pont, ha ügyfelekkel kell kommunikálnod vagy pénzügyi adminisztrációt végezned. Ferdítések helyett, gondold át mennyi mindent tanultál a munkád közben és néhány szóban nyugodtan írd bele az önéletrajzodba.

Nézd meg a témához készült rövid videónkat is!

Így készítsd el legegyszerűbben az önéletrajzodat!

Most, hogy az első önéletrajz elkészült, jöhet az állásinterjúra való felkészülés! Amennyiben szeretnél felkészülten érkezni, akkor fogadd Pamkutyáék és top cégek HR szakembereinek tippjeit! Vagy tudd meg milyen trükkökkel igyekeznek a HR-es csőbe húzni az interjúk során. Pályakezdő karriertippjeinkért pedig kattints ide!

Ha pedig épp munkát keresel, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalán és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!