Amíg az egyetemi hallgatókat a vizsgaidőszak tartja lázban, addig az érettségizők lassan felocsúdnak az írásbeli vizsgák okozta stresszből, miközben a kanyarban már a szóbelik lesnek rájuk. Mai cikkünkben egy felvételi kisokost hoztunk nektek, hogy segítsünk kicsit eligazodni az egyetemi felvételi útvesztőjében.

Meddig pótolhatom a dokumentumokat? Most akkor hány pontom is van? Mi van, ha nem vesznek fel? Kérdések, amelyek valószínűleg minden felvételizőben megfogalmazódnak a középiskolai éveket lezáró érettségi időszakában. Éppen ezért, hogy egy kicsit megnyugtassunk titeket, összegyűjtöttük a legfontosabb infókat az elkövetkező időszakról.

Jelentkezés

A szakválasztáson már túl vagytok, hiszen február 15-ig adhattátok le az egyetemi jelentkezéseteket. Hogy azonban mindenképp érvényes legyen a jelentkezésetek, semmiképp se felejtsétek el feltölteni a hiányzó dokumentumokat (érettségi, nyelvvizsga). Nem kell megijedni, hiszen mindenféle hiánypótlási kötelezettségről időben értesítenek (június 23-ig) az E-Felvételi belső felületén, de e-mailt is kaptok róla. Mindenképp figyeljetek oda, hogy a dokumentumok szkennelt változatai tisztán láthatóak, jó minőségűek és olvashatóak legyenek. Az idei évben július 7-ig van lehetőségetek a feltöltésre (külföldön végzettséget szerzők esetén július 13-ig). Sok olyan szak is van azonban, ahol nem csupán az érettségi, jegyek, vagy egyéb papírok (nyelvvizsgák stb.) alapján bírálják el a jelentkezőket, hanem alkalmassági vizsgán, vagy szóbeli elbeszélgetésen is meg kell felelniük. Ezen a linken tájékozódhatsz az alkalmasságit igénylő szakok listájáról, a vizsgák időpontjáról, illetve a teszt jellegéről is. Ez azoknak is hasznos lehet, akik mesterszakra, vagy akár csak jövőre felvételiznek, így mindenképp érdemes átolvasni.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha február óta meggondoltátok volna magatokat, hiszen minden jelentkezőnek rendelkezésére áll a sorrendmódosítás lehetősége. Ezt idén július 7-ig tehetitek meg. Azonban érdemes nagyon alaposan átgondolni az új sorrendet módosítás előtt, hiszen minden jelentkező mindössze egy alkalommal változtathatja meg az általa bejelölt szakok, képzések preferenciasorrendjét. Azt is fontos tudni, hogy ilyenkor új szakot már nem adhattok hozzá a listátokhoz, csupán azok között variálhattok, amire februárig már jelentkeztetek. 

Ponthatárok

A jelentkezés, és annak véglegesítése után következik a (néha kissé idegtépő) várakozási idő. Azaz a július végéig lévő néhány hét a hivatalos felvételi ponthatárok kihirdetéséig. Bár előfordulhatnak nagyobb változások a korábbi évekhez képest, határozottan jó kiindulópontot jelenthet az előző évek ponthatárainak csekkolása. Az is általános trend, hogy a legnépszerűbb szakok ponthatárai viszonylag magasak – összeállításunkat a tavalyi év slágerképzéseiről ezen a linken olvashatjátok. 

Ugyanakkor már az sem egyszerű feladat, hogy kiszámoljuk, hány pontunk is van pontosan? Komplikálja a helyzetet, hogy az elért pontszám a megjelölt szakoktól függően is változik – hisz míg például anglisztika szakon számoltatható az angol emelt érettségi, addig egy mérnöki szakon a reáltárgyak eredménye fog többet nyomni a latba. Hogy biztosra menj, használd az interneten elérhető pontszámító kalkulátorok valamelyikét – ez például remekül működik. A jó hír az, hogy az E-Felvételi beépített kalkulátora a jelentkezésnél automatikusan a számodra legelőnyösebb módszerrel, eredményekkel számol, tehát maximalizálja a pontjaidat. Maximálisan 500 pont elérhető, azonban 280 pontot el kell érnetek ahhoz, hogy felvételt nyerhessetek valamilyen egyetemi képzésre (felsőoktatási szakképzések esetén legalább 240 pontot kötelező összegyűjteni). A mesterszakok esetében még komplikáltabb a helyzet, hiszen egyetemenként változik, hogyan is érhető el a maximális 100 pont. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy mindenképp tájékozódjatok a választott intézményetek honlapjáról. 

Pótfelvételi

Abban az esetben sincs minden veszve, ha az eredetileg megjelölt szakok egyikére sem nyertek felvételt. Hiszen a pótfelvételi eljárás keretein belül (amely augusztusban zajlik) még van lehetőségetek jelentkezni bizonyos szakokra (azonban ilyenkor már nem minden képzés nyitott, elérhető). 

Te már tudod, hol tanulsz tovább, és alig várod, hogy szakmai tapasztalatot is szerezz? Nézz körül a Zyntern gyakornoki- diák- vagy akár teljes munkaidős pályakezdő lehetőségei között, és kezdd velünk a karrieredet!

Tetszett a cikk? Oszd meg!