• Post author:

Melyik szakokra volt idén a legnagyobb túljelentkezés? Hogyan alakultak a ponthatárok és hogyan ünnepeltek a fiatalok a 2021-es PontOtt Partykon? Most minden kiderül! 

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat a felvi.hu oldalán. A diákok 20 órától, a korábbi évek gyakorlat szerint, SMS-ben közvetlen értesítést kaptak az eredményükről. A hivatalos adatok szerint nőtt a továbbtanulási kedv, tavalyi rekordalacsony eredményekhez képest 11 százalékkal emelkedett a felsőoktatásba jelentkezők száma.

2020-hoz képest tehát ebben az évben 10 ezer 300-zal többen – mintegy 102 ezren jelentkeztek felsőoktatásba.

fiatalok beszélgetnek

Ponthatárok 

Idén a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű nemzetközi gazdálkodás képzésére és az Eötvös Loránd Tudományegyetem osztatlan jogászképzésére kellett a legmagasabb pontszámot produkálni, 472-őt.

Őket követi a Budapesti Corvinus Egyetem angol és magyar nyelvű nemzetközi tanulmányok képzése (468 és 467). A dobogó harmadik fokát a Budapesti Corvinus Egyetem angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment képzése foglalta be 466 ponttal, amit a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jogász képzése követ (463).

Összességében elmondható, hogy növekedtek a ponthatárok a gazdasági-üzleti területeken, vagyis nagyon magas pontszámokra volt szükség ahhoz, hogy valaki bejusson a legerősebb gazdasági képzések egyikére. 

Felvételi 2021 kreatív

Legnépszerűbb szakok 

A legnépszerűbb idén is a gazdaságtudományi képzési terület volt, amelyen 20 266-ról 22 403-ra emelkedett a jelentkezők száma. Ezáltal nem meglepő, hogy a választott szakok közül is erről a területből került ki az első helyezés, a gazdálkodási és menedzsment, 5387 jelentkezővel. Továbbá a 4., a 6., a 8., és a 10. helyet is megcsípte ez a terület, ugyanis a kereskedelem és marketing 2928, a pénzügy és számvitel 2074, a nemzetközi gazdálkodás 1775, a turizmus-vendéglátás pedig 1597 jelentkezővel büszkélkedhet. Tehát a TOP 10 szaknak a fele a gazdaságtudományhoz köthető, amely igazolja a maximális győzelmét a 2021-es felvételin. 

Második helyen a bölcsészettudományi képzési terület áll, amelyen bő ezerrel, 11 002-ről 12 066-ra nőtt a jelentkezők száma. Valamint a szakokat illetően is megszerezte az ezüstérmet, a pszichológiával (4338).

Dobogós lett a műszaki képzési terület is, amelyen 9 876-ról 10 588-ra emelkedett a jelentkezők száma, de érdekesség, hogy a képzési terület egyetlen szakja sem került a TOP 10 közé.

A pedagógusképzésre idén 9 787-en jelentkeztek (tavaly pedig 8 245-en). A 7. legnépszerűbb szak is ehhez a képzési területhez kapcsolódik, mégpedig a gyógypedagógia, ahová 1819-en nyújtották be a jelentkezésüket.

Az orvos- és egészségtudományi területen pedig 7 411-ről 8 619-re emelkedett a felvételizők száma. Ehhez tartozik a 3. legkedveltebb szak, az ápolás és betegellátás is, 3087 jelentkezővel.

Informatika képzési területre idén 8 388-an jelentkeztek és a TOP 10 szak közül az 5. helyen szerepel, méghozzá a mérnökinformatikával.

Bár a társadalomtudomány képzési terület nem került be a TOP 6-ba, de a szakoknál innen került ki a 9. helyezett: a kommunikáció és médiatudomány, ahová idén 1729-en jelentkeztek.

egyetemista fiatalok beszélgetnek könyvekkel a kezükben

Felvettek száma

A legtöbb jelentkezőt, 1824-et mérnökinformatikus alapszakra vették fel, ezt követi 1817 fővel az ápolás és betegellátás alapszak, majd 1784 fővel a gazdálkodási és menedzsment alapszak. Osztatlan tanári képzésre 1534-en jutottak be, míg programtervező informatikusnak 1448-an tanulhatnak alapképzésen. Általános orvos osztatlan képzésen 1125-en, míg gazdaságinformatikus alapszakon 1022-en kezdhetik meg a tanulmányaikat. A nemzetközi gazdálkodás alapképzésre 989-en, a gépészmérnöki alapszakra 971-en, a pszichológia alapszakra 955-en jutottak be.

Ha nem vettek fel

Nincs ok a kétségbeesésre, ha nem kaptál elsőre pozitív választ! A pótfelvételire július 26-tól augusztus 8-ig lehet jelentkezni (szintén online). Egy képzési helyet lehet megjelölni, a bekerüléshez szükséges pontszám pedig nem lehet alacsonyabb, mint amit most megállapítottak. 

Pont ott party 

A fővároson kívül idén hét vidéki helyszínen bulizhattak együtt az érettségizettek a ponthatárhúzás napján.

A fővárosi partyt idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Lágymányosi campusán tartották, a jó hangulatról pedig Soulwave és Metzker Viki gondoskodott. 

Vidéki városokat tekintve Kecskeméten, Pécsett, Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Salgótarján és Szegeden is együtt izgulhattak a fiatalok. 

boldog fiatalok ünnepelnek az iskola előtt

A felvételik végeztével az újdonsült egyetemistáknak nincs más dolguk, mint végre fellélegezni és lazítani! A fesztiválszezon erre egy igen jó lehetőség, a Zyntern.com csapata is készül meglepetésekkel az EFOTT fesztiválon! Gyertek el és találkozzunk az EFOTT strandján!

Tetszett a cikk? Oszd meg!