Az énmárka az, amit rólad mondanak, miután kilépsz az (interjú) szobából. Ez a klasszikus megfogalmazása annak, hogy milyen képet alakítasz ki magadról összességében – jelenleg, miután ez egy karrier tanácsadó blog – a kiválasztás folyamán. Persze, ez általában nem tudatos, de a jó hír az, hogy ha odafigyelsz a részletekre, akkor az előnyödre válhat.

Hogy miről is van szó? Arról, hogy mik is azok a kis puzzle darabkák, amikből összeáll a teljes kép és döntés születik arról, hogy veled szeretnének-e együtt dolgozni a jövőben. Ezek a darabok, melyek egészen aprók is lehetnek, megjelenhetnek online vagy offline, most az előzővel fogok foglalkozni. Hogyan használd tudatosan az online jelenlétedet a kiválasztási folyamat során? Ezt a témát fejtette ki Szermán Zoltán a CVonline.hu-n megjelent bejegyzésében.

A jelentkező e-mail

Emailező férfi

Első körben, amikor szembe jön egy számodra megfelelőnek tűnő álláshirdetés, arra elküldöd a pályázatodat. Az első, amit a HR-es látni fog, hogy mi az e-mail tárgya. Tárgynak tehát a „Jelentkezés az XV pozícióra és a nevedet” ajánlom írni, így segítheted a HR-est, hogy később is könnyen megtalálja az anyagod.

Ezt követi a megszólítás – szerencsés esetben, ha előtte már telefonon érdeklődtél- megvan a címzett neve, és így hivatkozhatsz is az említett beszélgetésre. Ezt követi a néhány soros kísérő levél, melyet érdemes jól megfogalmazni, és beleírni néhány olyan pontot, ami felkelti az érdeklődést az önéletrajzod alaposabb elolvasására. A végén pedig egy udvarias kéréssel zárj, hogy lehetőséget adjanak egy személyes bemutatkozásra. Majd jöhet az elköszönés, név és egy mobilszám, hogy később ne kelljen megnyitni a CV-det, ha hívni akarnak.

Csatolmányok

Ezt követi a csatolmány, amiben jó, ha azt küldöd, amit az álláshirdetés végén kértek. Tehát, ha csak egy önéletrajzot kértek, akkor egy, fénykép nélküli, magyar nyelvű CV-t küldj. Ha magyar és angol nyelvű fényképes önéletrajzot várnak, akkor azt kell csatolni. A fényképed lehet otthoni, de ne fehér fal előtt és ne fehér ingben/blúzban készült. Motivációs levelet csak akkor írj, ha azt külön kérik. A dokumentumok elnevezése legyen a neved és CV vagy motivációs levél!

Önéletrajz (CV) minták

CV

A pályázatod első sorban legyen rendezett, áttekinthető és lássák rajta, hogy az arra a pozícióra készült. Illetve egy pár soros szakmai célként emeld ki, hogy mi is az a tapasztalat, mely alkalmassá tesz téged annak betöltésére. A szakmai tapasztalatok tartalmába nem megyek most bele, a lényeg, hogy az elvárásoknak vissza kell köszönniük a tapasztalatok között, hogy látható legyen az egyezés.

Közösségi platformok

A további online fórumok, amik szerepet játszanak az énmárka építésében: Linkedin és Facebook. Az önéletrajzban az elérhetőségeknél, ha van, érdemes feltüntetni a Linkedin profilt is. Arra kattintva pedig egy, ha nem is teljesen azonos – hiszen az önéletrajz pozícióra van szabva -, szakmai pályafutást lásson a HR-es.

Linkedin alkalmazás telefonon

A másik a Facebook. Egy felmérés szerint a Facebook profilt a kiválasztással foglalkozó HR-esek 60%-a megnézi. Hogy ez jó, vagy sem, mindenki saját maga ítélje meg. De, ha már így van, akkor érdemes azt is úgy kialakítani, hogy erősítse az énmárkát. Hogyan? Erre nem az a megoldás, hogy az összes képet vagy posztot kizárólag a barátaid láthatnak. Legyen publikus egy jól sikerült profilképed. Valamint néhány, ami például a szabadidős tevékenységeidről szól, legyen az sport, kertészet vagy épp gasztronómia, ami összhangban van az önéletrajz Hobbi részénél leírtakkal.

Mindezeket figyelembe véve lesz teljes az online megjelenésed egy-egy kiválasztási folyamatban. Az megfelelő énmárka segíthet jobb lehetőségekhez jutni, így a fenti tanácsokat érdemes megfogadnod.

Amennyiben szeretnél az állásinterjúdra felkészülten érkezni, akkor fogadd Pamkutyáék és top cégek HR szakembereinek tippjeit! Vagy tudd meg milyen trükkökkel igyekeznek a HR-es csőbe húzni az interjúk során.

Ha pedig épp munkát keresel, regisztrálj a Zyntern.com Állásportál oldalán és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!