A történelem és a popkultúra tele van híres mentor-mentorált párosokkal, de vajon értjük-e ezen kapcsolat üzleti jelentősségét?

A mentorprogramok a versenyképesség eszközei

A mentorálás lényege, hogy egy tapasztalt személy irányítja és támogatja egy kevésbé tapasztalt kollégája fejlődését. Ez a szimbiotikus kapcsolat túlmutat az egyszerű oktatáson; olyan inspiráló környezetet teremt, ahol a tudás, a tapasztalatok megosztása mindkét fél fejlődéshez vezet. Nem utolsó sorban pedig növeli a munkavállalók elköteleződését, mely a mai fluktuációs munkaerőpiaci helyzetben különös értéket jelent a munkaadók számára. A tudatos utánpótlásnövelés magával hozta, hogy egyre több cég építi ki saját mentorprogramját.

A mentor a tudás kiapadhatatlan forrása

A mentorálás a tudásmenedzsment felbecsülhetetlen értékű eleme. A mentor évek során felhalmozott szaktudása a mentorált számára a meglátások tárházává válik. A tudásátadás felgyorsítja a tanulási görbéket, lehetővé téve a mentorált számára, hogy a kihívásokat nagyobb éleslátással és szakértelemmel kezelje. A mentor célzott útmutatást nyújt a felhalmozott technikai-, szociális készségével, az iparág-specifikus szaktudásával, mely megszerzése alapesetben éveket venne igénybe. Az útmutatások által a konkrét készségek csiszolódnak, ami versenyelőnyt biztosít.

a mentor elősegíti a mentorált előrelépését

Terelgetni kell az úton

A mentortól kapott őszinte és konstruktív visszajelzés a növekedés sarokköve. A mentor elfogulatlan nézőpontja rávilágít a vakfoltokra, és képessé teszi a mentoráltat arra, hogy finomítsa a szemléletmódját, önkritikát gyakoroljon, valamint reális, ugyanakkor kihívást jelentő célokat tűzzön ki maga elé. A tanítványnak a mestere belévetett hite magabiztosságot ad. Ez az újonnan szerzett önbizalom arra ösztönzi a mentoráltat, hogy vállaljon kiszámított kockázatokat, és fedezzen fel eddig ismeretlen területeket.

Nem csak a munkahelyen hasznosul

A mentorálás túlmutat a szakmai fejlődésen. A mentor bevezeti tanítványát a szervezeti kultúra rejtelmeibe, segít megtalálni helyét a közösségi életben. A munka és a magánélet egyensúlyáról, az etikai dilemmákról, a döntéshozatalról folytatott beszélgetések pedig olyan gondolatokat ébresztenek mindkét félben, melyek aztán egy egész életre elkísérik az embert.

a mentor folyamatos visszajelzéseket ad mentoráltjának

Mit nyer a mentor?

Míg a mentorált a mentor tapasztalataiból, a mentor a friss nézőpontból és a fiatalos dinamizmusból profitál. Szimplán generációs különbségekből adódóan a Z és Y generáció technológiai affinitása sokkal tetten érhetőbb. Ahogy a mentor tanította a mentoráltat az üzleti folyamatok megértésére, úgy tanítja a mentorált például a hatékonyságnövelő mesterséges intelligencia alapú szoftverek használatára. Ezenfelül mivel még nincsen stabilan beágyazva a mindennapok rutinjába, olyan újító ötletekkel állhat elő, melyek egy lépéssel közelebb visznek a közös célok eléréséhez. A mentorált sikere a mentor sikere is. Presztízst jelent, ha tanítványunk szélsebesen szeli át a karrierútját, és teljesítményével folyamatosan lenyűgözi feletteseit. Mindezen felül sok helyen anyagi ösztönzőket is csatolnak a mentorprogramokhoz, ezáltal kézzelfogható jutalmat biztosítva a felek számára.

Ahhoz, hogy egy legendás mentortól tanulhass, először állást kell találnod. Látogass el a Zyntern.comra, Magyarország legnagyobb gyakornoki és pályakezdő állásportáljára, mi pedig segítünk beindítani karriered!

Ha pedig saját mentorprogramod kialakításához keresel segítséget, employer branding szakértőinkre bármikor számíthatsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!