A fluktuáció és a toborzási költségek rémálmot jelentenek a cégek számára, azonban az utánpótlás-nevelés mindezekre megoldással szolgálhat.

1. Az utánpótlás-nevelés új lendületet hoz a vállalat életébe

A problémákat jobb megelőzni, mintsem kezelni. A fluktuáció, a motiválatlanság, az elszabaduló költségek egyszer minden vállalatot kihívás elé állítanak. A Z és Y generáció egy olyan agilis szemléletmódot, technológiai nyitottságot képvisel, melyek a 21. században elengedhetetlenek a versenyképességhez, és a felsorolt problémák kivédéséhez.  Az utánpótlás-nevelés rendszere tudatosan készíti fel a tehetséges fiatalokat az üzleti élet legkülönbözőbb területeire. Ezek a fiatalok az évek során különböző készségeket és tapasztalatokat szereznek, melyekkel később hatékonyan és felkészülten tudnak felelősségteljes pozíciókat betölteni.

2. Költséghatékony

A tapasztalt szakemberek toborzása rengeteg költséggel jár. Sokkal gazdaságosabb és eredményesebb, ha a kezdetektől ügyelünk arra, hogy cégen belül meglegyen az a tudás és emberi erőforrás, melyekkel biztosítani tudjuk a mindennapos működést és a fejlődést. Többek között erre kínál megoldást az utánpótlás nevelés. A különféle adókedvezményeknek hála, a nappali tagozatos jogviszonnyal rendelkező egyetemisták foglalkoztatása kifejezetten költséghatékony, ráadásul a frissen megüresedő junior pozícióik toborzási költségét megspórolhatjuk, ha átvesszük főállásba egy arra érdemes gyakornokunkat. Ha pedig kialakítjuk elköteleződésüket vállalatunk iránt, a jövő még fényesebb.

fiatal szőke lány a. munkában

3. Erősíti az elköteleződést

A fiatalok számára fontos, hogy előre lássák az előttük álló lehetőségeket, és érezzék a megbecsülést. A Zyntern 2023-as Nagy Pályakezdő Kutatásának eredményeiből is láthatjuk, hogy az elismerés, a jó csapat, a karrierlehetőség a  munkahelyválasztási preferenciák élvonalba került. Ha ezeket nem vagyunk képesek biztosítani, az értékes munkaerő átvándorol a versenytársakhoz és a piac többi szereplőjéhez.  A HRportál 2021-es kutatása szerint egy elvándorló kolléga pótlása több mint 6 millió Ft költségvonzattal jár. Mindezt azonban elkerülhetjük, ha a kezdetektől fogva tudatosan, stratégiai szinten foglalkozunk az utánpótlás-neveléssel. A megfelelő munkakörnyezet és teljesítményértékelési rendszer kialakításával olyan tehetséges és lojális szakembereket képezhetünk, akik évek múltán is vállalatunk céljainak eléréséért küzdenek.

4. Integrálja a generációkat egy dinamikus vállalati kultúrába

A generációk vegyítése egy egészségesebb vállalati kultúra kialakítását eredményezi. A visszacsatolások és mentorprogramok révén a fiatalok elsajátíthatják a tapasztalt kollégák évek során felhalmozott tudását, cserébe pedig a seniorok friss és innovatív meglátásokkal gazdagodnak. A fúzió lehetővé teszi korábban reménytelennek tűnő problémák megoldását, valamint új lehetőségek feltárását. Mindemellett nem elhanyagolható a közösségi élet felpezsdítése sem.

az utánpótlás nevelés fontos eleme a megfelelő jelölt kiválasztása

5. A fiatalok rugalmasak és nyitottak az új ismeretekre

A folyamatos technológiai kitettség, és a töménytelen információáradat eredménye, hogy a fiatal generációk rugalmasabb és fejlődésorientáltabb mentalitással bírnak, mint elődeik. Nem ijednek meg a váratlan kihívásoktól, sem attól, ha egy új módszertant kell egyik napról a másikra elsajátítani. Az AI rohamos terjedése még jobban rámutatott arra, hogy a jövő a gépek és az emberek kölcsönös együttműködésén alapul. Ha elutasítóan állunk az új technológiákhoz, nem próbáljuk megismerni őket, nem kísérletezünk a munkafolyamatokba történő beillesztésükkel, akkor mi magunk is a múltba veszünk.

+1 Egyszerűbb, mint gondolnád!

Az utánpótlás-neveléstől a legtöbben azért ódzkodnak, mert az ezzel járó teendők plusz terheket jelentenek a mindennapos munkavégzés mellett. Az utánpótlási programok kialakítása és fenntartása nem csak a felsővezetőktől, de az egész vállalattól töretlen dedikációt, és erőforrás allokálást igényelnek. Ezután jön a toborzás, a megfelelő jelöltek kiválasztása és foglalkoztatása. A Zyntern Suliverzum pontosan azért jött létre, hogy az ezzel járó adminisztratív rémálomtól megkímélje a cégeket. A 100%-ban online, fenntartható, automatizált rendszerek segítségével rengeteg időt és pénzt spórolhatsz, miközben rátermett és képzett jelöltekkel bővítheted a csapatot. Ha pedig próbát tennél az utánpótlási programok kialakítására, vagy a vállalati elköteleződés növelésére, a Zyntern kiterjedt employer branding szolgáltatásaira bármikor számíthatsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!