Azt hisszük, hogy az önéletrajz írás egyszerű, majd miután a sokadik jelentkezésünkre sem kapunk visszajelzést, elkezdünk kételkedni. Most mutatunk pár tippet, melyek biztosan segítenek!

1. A Word-ös önéletrajz a múlté

Sokan nem tartják fontosnak a külcsínt, de higgyétek el, amikor több száz önéletrajzot kell átnézni a HR-eseknek, igenis a színes-szagos dolgokon fog megakadni a szemük. Szokásunk ragaszkodni a régi jó dolgokhoz, s bár a Word az egyik leghasznosabb társunk, az önéletrajzhoz nem a legtutibb választás. Ugyan találunk benne sablonokat, de ezeket egyrészt már minden HR-es kívülről ismeri, másrészt elavultak. Szerencsére az internet tele van jobbnál-jobb megoldásokkal. Példának okáért ha kitöltöd Zyntern Karrier Profilodat, egy gombnyomással generálhatsz belőle egy menő önéletrajzot, melyet szabadon használhatsz! 

2. Képzeld magad a HR-es helyébe

Az önéletrajz tulajdonképpen egy belépőkártya állásinterjúra. Mikor azon gondolkozol, mi releváns és mi nem, tedd fel magadnak a kérdést: Ez a konkrét dolog hozzájárul ahhoz, hogy behívjanak interjúra? A válasz után világos lesz, van-e létjogosultsága az önéletrajzodban, vagy sem. Segítsd a toborzók munkáját azzal, hogy szelektálod az adatokat! Ha bekerültél állásinterjúra, onnantól már nem a CV fog számítani, hanem az, mennyire készültél fel a trükkös HR-es kérdésekre.

állásinterjú, önéletrajz bemutatása a menedzsernek

3. Lényegretörő megfogalmazás

A releváns információkat olyan formába kell ölteni, hogy azokat valóban el is olvassák, ne csak átfussanak rajtuk. A századik önéletrajz után a toborzók figyelme egyre csökken, tényleg pusztán a lényeget keresik. Az összetett barokk körmondatok helyett használj tömör címszavakat, kiemeléseket. Ha a rendelkezésedre álló hely engedi, érdemes ezeket felsorolás formájában tálalni. Az önéletrajz egy étlap, a célod, hogy a HR-es minden fogást megrendeljen.

4. Ne félj reklámozni magad

Az előző pont gondolatmenetét végigvíve kijelenthetjük, hogy egy önéletrajzban minden megengedett, ami hozzásegít minket álmaink állásához. Persze ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy hazudj, sőt! A turpisságok mindig kiderülnek, és többet ártanak, mint használnak. A lehetőségeidet figyelembe véve törekedj kialakítani a lehető legpozitívabb képet magadról. Ebben már egy szimpatikus önéletrajz fotó is nagy segítség lehet!

5. Legyen letisztult és áttekinthető

Megvan a sablon, a tartalom, márcsak el kell rendezni őket. Ehhez az első lépés az információk csoportosítása. Állíts fel különböző blokkokat, melyekben rendezni tudod az elérhetőségedre, a tanulmányodra, szakmai tapasztalatodra és munkaerőpiaci készségeidre vonatkozó adatokat. Majd ezeket jól láthatóan különítsd el, legyen egyértelmű, mi hova tartozik! Következő lépés az egységes stílus kialakítása. Félkövér és dőlt betűket, aláhúzást csak kiemelésre használj. A betűtípus pedig legyen egyszerű és könnyen olvasható.

áttekinthető önéletrajz

+1 Minden tapasztalat számít

Pályakezdőként a legnagyobb kihívás tartalommal feltölteni az önéletrajzunkat. Kifejezetten demotiváló tud lenni, mikor körültekintően összeszedünk minden infót, de a lap háromnegyede üres marad. Ilyenkor két dolgot tehetünk. Változtathatunk az elrendezésen, hogy kevésbé legyen szellős a CV. Emellett érdemes beleírni olyan dolgokat is, amiket első körben nem is gondoltunk fontosnak. A pályakezdők pályakezdők, nem lehet tőlük elvárni több éves szakmai tapasztalatot. Ilyenkor az attitűd kerül előtérbe, hisz ez rengeteget mond a jelölt munkamoráljáról, hozzáállásáról. Ne szégyeld beleírni, hogy már több helyen dolgoztál eladóként vagy pultosként! Hidd el, ez mutatja rátermettséged és elszántságod!

Ha elkészült az önéletrajzod, irány a Zyntern.com, ahol több száz gyakornoki és pályakezdő állás között böngészhetsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!