Ha már leadod a jelentkezésedet egy állásra, nyilvánvalóan szeretnéd, ha pozitív választ kapnál. Tudtad hogy a cégek átlagosan 30 mp-et töltenek egy jelentkező profiljával? Ennyi időd van meggyőzni őket arról, hogy Téged válasszanak. Mi a top 3-4 dolog, amit megnéznek a kiválasztásnál? Első a  munkatapasztalat, második a tanulmányok, majd a képességek és a rövid bemutatkozás. Most eláruljuk, szerintünk hogyan lehet egy kiemelkedően jó profilt létrehozni, mellyel kitűnhetsz a sok jelentkező közül, és jó eséllyel sokkal több állásinterjúra kapsz meghívót.

I got the job gif

A Zyntern-re regisztrálni mindennél egyszerűbb, csupán néhány alapadat megadása után már élesítheted is profilod. Az viszont tőled függ, mennyi információt osztasz meg magadról, mennyi időt és energiát fektetsz abba, hogy rád találjanak a legjobb nyitott pozíciók!

Íme 6 tipp ahhoz, hogy is néz ki szerintünk egy etalon diákprofil:

1. Állítsd be pontosan milyen munkák érdekelnek

Fontos pontja a Zyntern profilodnak, hogy megjelöld, milyen típusú munkát keresel. Tegyünk rendet most a kategóriák között: 

Diákmunka: feltételeiről itt olvashatsz részletesen.

Szakmai gyakorlat: kereteiben megegyezik a diákmunkával, az elvégzendő feladatok viszont szakmaiak, és jó esetben megegyezik a tanulmányaiddal (pl: IT, HR)

Önkéntes munka: Nonprofit szervezeteknél végezhető munka, melyért cserébe nem kapsz juttatást. 

Frissdiplomás állás: ahogyan a nevéből is látszik, az egyetem befejezése után tudod megcélozni ezeket a pozíciókat. 

Munkapreferenciák beállítása az oldalonn

Az is fontos milyen terület érdekel! Preferált szakterületnél (Marketing, IT, Logisztika), többet is megadhatsz, viszont érdemes olyanokat megjelölni, amik egyrészt tényleg érdekelnek, másrészt pedig kapcsolódnak egymáshoz. Nem kötelező a képzettségednek megfelelnie a bejelölt területtel. Attól még, hogy marketingen tanulsz nyugodtan bejelölheted a turizmus és vendéglátást, különösen, ha van releváns tapasztalatod. Ugyanakkor, azért igyekezz a realitás talaján maradni, csak olyan helyre jelentkezz, ahol tényleg alkalmas vagy az adott munkakörre. 

Érdemes még megadnod a preferált munkaidőt (max mennyit tudsz vállalni suli és egyéb tevélenységeid mellett). Ez azért lényeges, mert jó, ha tudja a cég, kb. hogyan tud tervezni veled.

Nem utolsó sorban pedig jelöld a preferált lokációt. Várost, országrészt, de akár pontosabb  helyeket pl. suli, lakhely is megadhatsz a relevánsabb találatokért. 

2. Mindennek az alfája és omegája: a képek.

Közel sem mindegy milyen fotót választasz profilképnek, és a borítókép választásán is sok múlik. Az is fontos, hogy összhangban legyen a személyiségeddel, hiteles és vállalható legyen (ne feledd, hogy a munkaadóknak ez az első ami feltűnik, ha a profilodra néznek). Tanácsos a világosabb fotók használata, kerülendő a sötét, vagy az esetleges feliratokat tartalmazó fotók. Figyelj a felbontásra! Csúnya tud lenni egy pixeles fotó (ezt a profil létrehozása közben jobb oldali előnézet formátumban tudod csekkolni).

Mintaprofil képei

3. Nyelvi és egyéb képességek, kompetenciák

Kiválaszthatod az általad beszélt nyelveket, szintekkel együtt. Fontos az őszinteség! Ne feledd, az anyanyelvedet is állítsd be, hogy mindenképpen értesülhess a hozzád illő (pl. a magyar nyelvű) lehetőségekről!

A soft (tulajdonságok, pl. szorgalom) és hard (konkrét tudás, pl. nyelvek) skilljeid a különböző projektek és tapasztalatok során sokat fejlődhetnek. Érdemes minden olyan képességet kiválasztanod a hosszú listából, melyhez az iskolai projektek, korábbi munkáid vagy hobbijaid során szert tettél. Önálló vagy esetleg jó csapatjátékos, jó az íráskészséged vagy kened vágod a közösségi média felületeket? Mutasd meg jövőbeni munkáltatóidnak mire számíthatnak. Szánj erre elegendő időt, gondolj végig mindent alaposan, és ha valamit nem találsz a listában, egészítsd ki bátran! Formáld saját képedre a felületet. 🙂 

Mintaprofil képességei

4. Tanulmányok

Nyilvánvalóan fel kell tüntetni a tanulmányaidat, na de milyen részletesen? Minél több van, annál kevesebbet írj róluk! Bevált irány, ha az önéletrajzodban az információk mennyiségét az határozza meg, hogy mennyi folyamatban lévő vagy befejezett tanulmánnyal, tapasztalattal rendelkezel. Minél több van belőlük, annál kevesebbet érdemes részletezni. Ahogy gyűjtöd a diplomákat úgy érdemes egyre kevesebb információt megosztanod a korábbi tanulmányaidról.

Alapvető tanulmányi információk: iskolád neve, szakod, szakirányod, illetve a szakdolgozatod témája, – ha volt – párhuzamos diplomaprogram és külföldi tanulmányaid fő tantárgyainak felsorolása.

Mintaprofil tanulmányok

5. Szakmai tapasztalatok

Adódik a kérdés, hogy ha most szeretnéd beindítani a karriered, hogy lenne szakmai tapasztalatod? Alapvető igazság, hogy minden munkatapasztalat pozitív és értékes ha pályakezdő önéletrajzról beszélünk. Ahogy a tanulmányok felsorolása kapcsán, a részletesség itt is attól függ, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel. Ha első gyakornoki pozíciódat keresed, akkor mindenképpen helye van a diákmunkának a felsorolásban. A vendéglátós munkák, a szórólapozás, az adminisztratív munka vagy, ha besegítesz néha a családi vállalkozásba, mind arra utalnak, hogy jó a munkamorálod. Ez azért is fontos, mert egyetlen helyen sem a vezetői székben kezdesz és a főnökeid szemében fontos érték, ha nyitott vagy a különböző feladatokra. 

Ha több szakmai gyakorlattal rendelkezel és az első nagybetűs, főállású munkádat keresed, érdemes a releváns tapasztalatokra szorítkozni csupán azért, hogy ne legyen feleslegesen hosszú az önéletrajzod. 

Gondolkodj a cég fejével és emeld ki azokat az információkat, amiket fontosnak tartasz megemlíteni a tapasztalataidnál, bemutatkozodban (pl. részt vettem kommunikációs kampányok tervezésében).

Ami pedig a tartalmat illeti: melyik cégnél milyen pozíciót töltöttél be, foglald össze röviden a főbb feladataidat, amelyek a megpályázatott pozíció szempontjából a legrelevánsabbak. Később persze, ha már van öt, tíz év tapasztalatod különböző szakmai területeken, akkor érdemes szelektálni és az adott pozíció szempontjából relevánsokra koncentrálni.

Mintaprofil Munkatapasztalat

6. Hobbi

Tudtad, hogy a szabadidős tevékenységeid mint a sport, a nyaralás, az olvasás vagy a bulik szervezése is rengeteg olyan tapasztalatot eredményez, amit a munkád során is hasznosíthatsz? Ezekről a soft skilljeidről hagyhatsz nyomot a Zyntern profilodban is, ha megadod hobbijaidat! A sport és egy félig szakmai, félig szabadidős tevékenység, mint a fotózás, olvasás, blogírás, közösségi média jelenlét remekül veszi ki magát például. 

Mintaprofil hobbi

Ha elkészült a profilod ne felejtsd el néha frissiteni az új tanulmányaiddal, tapasztalataiddal, képességeiddel. A profilodat le is mentheted egy menő önéletrajzként! Ezzel elég sok időt meg tudsz spórolni, ha valahova be kell küldened, de nyomtatott formában állásbörzékre is tökéletes!

Reméljük tudtunk segíteni és tippjeinket megfogadva álmaid állásával indíthatod be a karriered! 

Regisztrálj oldalunkra, teszteld le a tökéletes profilodat és találd meg álmaid állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!