Anya uborkát pucol, apa újságot olvas, olvashatjuk a gyerekeknek szóló ABC-t tanító gyerekkönyvekben. De mi köze ennek ahhoz, hogy a technológia területén még mindig alulreprezentáltak a nők és mit lehet azért tenni, hogy egyre több lány érdeklődjön az IT iránt? “Így indítsd be a karrieredet a technológia területén! – Lányok. Karrier. Accenture.!” Címmel tartott online kerekasztal beszélgetést az Accenture az ELTE hallgatóinak a Zyntern.com Állásportál szervezésében. 

Az eseményen az Accenture kollégái, Nagy Andrea, Senior Manager és Nemes Dóra, ELTE alumni, Data Scientist (Visual Analytics), valamint Vásárhelyi Orsolya, Ph.D., Data Scientist, University of Warwick posztdoktorális kutatója vettek részt. A beszélgetés Megyeri Mirtill, a Zyntern.com Állásportál alapítója moderálta. 

Miért van kevés nő a technológia területén?

Gyakori, és továbbra is aktuális kutatási téma, hogy a technológia területén kevesebb nő dolgozik, mint férfi. Sőt, a felsőoktatási mutatókban, és a jelentkezésekkor is látható, hogy sokkal kevesebb lány érdeklődik az IT területe iránt, mint fiú. Kerekasztal beszélgetésen először ennek az okait, és a jövőbeli kilátásokat jártuk körül.

Andrea szerint a nőket nem bátorítják, hogy ezen a területen helyezkedjenek el, és ez már a gyerekkönyvek témáiból is látszik. Ha a gyerekek a betűket tanulják például, akkor a könyvben az U betűnél az anyuka uborkát pucol, az apuka pedig újságot olvas, azaz a betöltendő szerepek már előre leosztottak. Bár az utóbbi időben egyre több olyan könyv jelent meg, ami ezen szeretne változtatni. Úgy látja, hogy sok kezdeményezés van a gimnáziumokban, egyetemeken, de a gyökereknél kell elkezdeni megoldani a problémát, akár már az óvodában. 

Family in the kitchen Free Photo

Orsolya szerint az egyik ok, amiért alulreprezentáltak a nők ezen a területen, az az hogy amiről nem tudnak az emberek, arról nem tudják elképzelni, hogy ők is csinálhatják. Elmondása szerint a programozás eredetileg egy nőies szakmának számított, mert precizitásra volt szükség hozzá. Viszont a nők nem jutottak el senior pozíciókig, mert például egy angliai törvény szerint házasság után már nem dolgozhattak. Az évek múltával, ahogy nőtt a programozás presztízse, úgy egyre inkább alulreprezentáltak voltak a nők a szakmában. Ma Magyarországon a technológia területén dolgozók kb. 15-25 %-a nő. Mivel még mindig jelen van az, hogy a férfiasabbnak látott területekhez magasabb presztízst társítunk, ezért az IT-n belül is eltérő arányban vannak jelen a nők. Ezzel párhuzamosan a nők is inkább olyan területekre mennek el, amelyeket nőiesnek látunk, ahol például emberekkel kell foglalkozni. Összességében úgy látja, hogy van változás, de még hosszú az út előttünk.

Az egyenlőség kultúrájának megteremtése 

Az Accenture számára a nemek közötti egyensúly kulcsfontosságú. A Getting to Equal programjukban 2025-re célul tűzték ki, hogy globális szinten 50-50% legyen a nemek aránya a vállalatnál. Andrea elmondása szerint a legfontosabb, hogy ne csak kitűzzék ezt a célt és várakozzanak, hanem aktívan is tegyenek érte. Az Accenture a munkahelyi környezetet próbálja befogadóvá és vonzóvá tenni. Például rugalmas kapcsolattartási lehetőségeket biztosítanak, hogy az is a csapat részese legyen, akinek például munka után a gyermekéért kell mennie. Ezen kívül vannak kifejezetten nőket célzó coaching illetve karrier tanácsadó programok, amelyeknek célja az előremenetel szem előtt tartása. 

A koronavírus hatása a nőkre

Sok tanulmány jelent meg arról, hogy a koronavírus mennyire vetette vissza a nők helyzetét a munkaerőpiacon. Andrea szerint mivel főként ők maradtak otthon, ezért sokkal több felelősség hárul rájuk. Az Accenture ezt rugalmas munkaidővel, és rugalmasan kivehető szabadsággal próbálta ellensúlyozni. Továbbá egy már a pandémia előtt is elérhető segélyvonalat is kiterjesztettek a dolgozók családjainak használatára is. Ezen a vonalon mentális, jogi és pénzügyi segítséget kérhetett az, akinek szüksége volt rá. 

Concept of woman and man paygap gender inequality in work place Free Vector

Annak az oka, hogy a nőkre automatikusan több felelősség hárul a gender paygapben keresendő Orsolya szerint.

Egy krízisszituációban, mikor sok a bizonytalanság akkor az első gondolat az, hogy “mindegy mi van, csak apa ne veszítse el a munkáját, mert ő többet keres.”

Azt is kiemeli, hogy a sok nehézség mellett rengetek jó dolgot is tudott hozni a pandémia időszaka. Sokkal nagyobb lett a munkahelyi rugalmasság, és az általa tartott programozói tanfolyamokon is egyre többféle háttérrel rendelkező ember jelent meg. A következő időszak nehézsége szerinte az lesz, hogy hogyan tudnak cégek úgy dolgozni, hogy ne alakuljon ki egy VIP érzés azok között akik bent vannak és láthatóak. Sok kutatásból látszik, hogy a távmunka és a rugalmas munka nagyon rossz hatással van a karrier előremenetelére. Mivel a managerek nem látják a munka folyamatát. Éppen ezért a managerek szemléletében kell kialakuljon  változás.

Nők a technológiában: mit érdemes tanulni?

A pályaválasztás időszaka kritikusnak számít a fiatalok körében, és a döntés meghozatala sok stresszel járhat. Orsolya viszont úgy látja, nem az a fontos, hogy mit tanul az ember, hanem az, hogy a választott terület igazán érdekelje. Amennyiben az ember kíváncsi és érdeklődő, a “hard skillek” megtanulása már nem olyan nehéz.

Young woman studying at home during online courses or free information by herself making notes Free Photo

Tapasztalata szerint a legizgalmasabb ötletek olyan csapatoktól jönnek, akik nem csak gender és kulturális szempontból sokszínűek, hanem különböző tanulmányi háttérrel rendelkeznek. Mivel a technológiai problémák megoldásánál általában az emberek életét akarják könnyebbé tenni, ezért nagyon hasznos ha több szemszögből meg tudják vizsgálni az adott kérdést. Ő például sokat foglalkozik az utóbbi időben az algoritmikus diszkriminációval, ahol hasznosítani tudja a társadalomtudományos hátterét. Úgy látja, ahhoz, hogy olyan technológiákat hozzanak létre, amelyek nem diszkriminálnak, annak az első lépése a diverz csapat létrehozása

Szerinte érdemes először egy programozási nyelvet kiválasztani, és abból az alapokat megtanulni. Illetve nagyon hasznos, ha van valamilyen portfóliója az embernek, amit be tud mutatni egy interjún. Akkor is ha az csak egy macskákról szóló weboldal, a technikai háttere érdekes lehet a munkáltatóknak. 

A lelkesedés és a szorgalom is hasznos skill lehet

Dóra szerint kulcsfontosságú lehet a karrier előremenetelében, ha találunk egy olyan embert, akire fel tudunk nézni, legyen az családtag vagy tanár. Ő például Koltai Júlia óráján szeretett bele a hálózatkutatásba. Ezen kívül fontosnak tartja még a networkinget, minél több helyen kell jelen lenni, keresni a lehetőségeket és sokat tanulni. 

Accenture IT esemény kreatívja

Andrea is egyetért ezekkel a gondolatokkal, és úgy véli, hogy nem szabad nemet mondani a lehetőségekre. Akkor sem, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy menni fog az adott feladat. El kell kezdeni, és segítséget kérni, ha szükség van rá. Ők az Accenture-nél például számos átképzési lehetőséget biztosítanak, így mindenki megtalálhatja cégen belül is azt, ami igazán érdekli.

Orsolya hozzáteszi, hogy kutatásokból kiderült, ha egy munka leírásánál fel van sorolva sok skill, a férfiak akkor is jelentkeznek az állásra, ha rájuk azokból csak egy illik. A nők viszont csak akkor, ha az összes. Valójában, ha lelkesek vagyunk, és egy kicsit is úgy érezzük, hogy képesek vagyunk megtanulni valamit, akkor ezt az interjún értékelni fogják a cégek. 

Nézz szét az Accenture Pályakezdő pozíciói között és indítsd be a karriered!

Ha érdekel a fentihez hasonló események szervezése, erősíteni szeretnétek a kampuszkommunikációtokat, és minél több hallgatót el szeretnétek érni, akkor keress minket bizalommal.

Tetszett a cikk? Oszd meg!