Tudjuk, hogy nem egyszerű lendületben maradni a tél vége felé, így most elhoztunk nektek 3+1 Zyntern Tippet, hogy hatékonyabban teljenek az utolsó szürke hónapok!

Az év vége – vagyis a karácsony előtti utolsó pár hét – mindenki számára rejteget kihívásokat. Lehet, hogy számodra is megpróbáltatásokkal teli volt ez az időszak, legyél akár vizsgákra készülő egyetemista, a munkahelyen hajtó pályakezdő, vagy mindkettő. Az ünnepek alatt pedig lehetetlen kipihenni az egész éves fáradalmakat, így – különösen egy átmulatott Szilveszter után -, gyakran igen nehezen indul az új év. Arra már hoztunk néhány tippet, hogy hogyan tartsd be az újévi fogadalmaid, most pedig abban szeretnénk segíteni, hogy könnyebben – és hatékonyabban – át tudd vészelni az utolsó téli hónapokat! Íme 3+1 Zyntern Tipp a hatékony újévkezdésért!

1. Priorizálj

Eisenhower-féle döntési mátrix

Legyen szó akár egyetemi teendőkről, akár munkahelyi kihívásokról, a priorizálás bizony kulcskérdés! De mi is ez a fogalom, és hogyan lehet jól csinálni? A priorizálás nem más, mint sorrendet állítani fel az elvégzendő feladatok között, különböző szempontok alapján. Ilyen szempontrendszer lehet az Eisenhower-féle döntési mátrix, ami a fontosság-sürgősség viszonylatában bontja fel a feladatokat. Megkülönböztet fontos és sürgős, fontos, de nem sürgős, nem fontos, de sürgős, illetve nem fontos, és nem is sürgős feladatokat. Ha többet szeretnél megtudni az Eisenhower-féle döntési mátrixról, vagy más priorizálási módszerekre is kíváncsi vagy, akkor olvass bele a Growth Hackers cikkébe!

2.Ki korán kel…

Reggeli kávé

A koránkelésnek számos előnye van, ez vitathatatlan. Az egyik legfontosabb, hogy lehet nyugodtan haladni a feladatainkkal, hiszen reggel 5-6 óra között kevesebb valószínűséggel fognak megtalálni a kéretlen üzenetek, telefonhívások, vagy épp a velünk egy háztartásban élők gondjai-bajai. Dolgozhatunk pár órát, mielőtt kel a család, de esetleg a testmozgást is időzíthetjük ekkorra, hogy garantáltan ne maradjon ki a napunkból. Ha pedig így indul a nap, már délelőtt azt érezhetjük, hogy produktívak voltunk: letudtuk az edzést, vagy a nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat. Így nem csak a hatékonyságunk fog nőni, de akár a délutánunkból is szabadíthatunk fel pár órát a pihenésre. A hideg, szürke téli hónapokban pedig aranyat ér esténként bekuckózni egy jó könyvvel a kanapéra. Ha szeretnél korán kelni, de nem megy olyan könnyen az átállás, akkor a Forbes cikke pont neked szól!

3. Le a multitaskinggal!

multatsking

Tudjuk, hogy a mai világban, a rengeteg elvárásnak nagyon nehéz megfelelni, ez pedig különösen igaz, ha a Zyntern csapatához hasonlóan egyszerre próbálsz lavírozni a munka és a tanulmányok között. Nem akarunk lemaradni a munkahelyi feladatokkal, közben viszont szakdogát is kellene írni, vagy épp a barátainkat nem elhanyagolni, ami gyakran arra késztet, hogy egyszerre több feladatba is belevágjunk. Ismerős? Sajnos viszont a multitasking egyáltalán nem olyan hatékony, mint amilyennek elsőre tűnik! Nagyon fontos, hogy akármennyire is szorít az idő, ne próbálj egyszerre 10 dolgot csinálni! Ha naponta több, mint tízszer váltasz a feladatok között, az jelentős teljesítményromláshoz vezet! Sokkal hatékonyabb és eredményesebb leszel, ha egyszerre csak egy dologra koncentrálsz! A kevesebb több, ha produktivitásról van szó!

+1 Törődj magaddal!

A téli hónapok végére bizony mindenki elfárad: kevesebb a napfény, kevesebb az energiánk, könnyebben legyengül az immunrendszerünk is. Ebben az időszakban érdemes még inkább odafigyelni magunkra! Fektessünk nagyobb hangsúlyt az elegendő alvásra, a táplálkozásra, és a mozgásra is! Fogyasszunk elég vitamint és ne induljunk el reggeli nélkül! A mozgást se hanyagoljuk el! Igaz, hogy nehezebb kimozdulni takaró alól, de garantáltan energikusabbak és boldogabbak leszünk egy jóga óra, vagy egy nagy séta után. A fizikumunk mellett pedig a lelki feltöltődésre is fektessünk hangsúlyt! Igen elcsépelt már az ‘énidő’ kifejezés, de talán nem véletlen: a rohanó, túlpörgetett mindennapokban könnyen elfeledkezhetünk a szellemi, lelki jólétünkről, pedig fontos lenne, hogy szánjunk időt a kikapcsolódásra is, és végezzünk olyan tevékenységeket, amik feltöltenek, legyen szó egy esti habfürdőről, zenehallgatásról, vagy egy kreatív projektről. 

Ha pedig egy szuper új munkahelyen indítanád az újévet, akkor nézz szét több száz állásajánlatunk között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!