Gondoltad volna? Az újévi fogadalmak közel 70%-a még a két hetet sem éli meg. A legtöbben már 10-12 nap után feladják, vagyis mire ezt a cikket olvasod, az emberek 70%-a már nem tartja az újévi fogadalmát. 10-15% egy hónapig bírja, és csupán az emberek 5-6%-nak sikerül hosszú távon kitartani. De mit tehetsz, hogy a szűk 5-6%-ba tartozz? Most erre hoztunk 5+1 hasznos tippet!

„Egészségesen fogok táplálkozni”, „idén többet sportolok”, „elkezdek rendszeresen olvasni”, „most végre abbahagyom a dohányzást…de tényleg”. Csak néhány példa a legtipikusabb újévi fogadalmak közül. Mit tehetünk, hogy ne csak két hétig tartsanak a fogadalmaink, hanem az életünk részévé váljanak?

1.     Konkrét célokat fogalmazz meg

Az újévi fogadalmaknál – éppen mint a céljaid megfogalmazásánál – nagyon fontos, hogy pontosan fogalmazz. Minél konkrétabban körül tudod írni az adott célt, annál jobb. Vegyünk egy példát: az „egészségesen fogok élni” túl általános megfogalmazás. Hogyan fogsz egészségesebben élni? Dolgozz ki pontos stratégiát ennek megvalósítására, építsd bele a mindennapjaidba és írd is le. Itt is a konkrétumokra törekedj! Az „elkezdek futni” helyett jobb a „hetente kétszer, kedden és csütörtökön 17 órakor elmegyek futni.” Az újévi fogadalmaid megfogalmazásánál segítségedre lehet a SMART módszer is, amit a Corvinus csapata nagyon jól bemutatott.

2.     Fokozatosan haladj

Ne akarj mindent azonnal megváltoztatni! Általában az életmódváltás sem egyik pillanatról a másikra történik. Egyszerre csak 1 új szokás bevezetésével kezdj. Például, ha azt a célt tűzted ki magad elé, hogy egészségesebben fogsz táplálkozni 2021-ben, akkor kezdheted azzal, hogy odafigyelsz a megfelelő folyadékbevitelre. Amint ez megvan, adj hozzá egy újabb apró lépést, például igyál eggyel kevesebb kávét, vagy vacsoránál egyél háromféle zöldséget.

3.     Legyen a fogadalmad ésszerű és teljesíthető

Egy eleve teljesíthetetlennek tűnő fogalomnál biztos lesz a kudarc. Próbálj minél reálisabban célokat kitűzni. Természetesen az önismeret szerepe is nagyon fontos. Ha például idén spórolni szeretnél, ezért megfogadod, hogy minden nap főzni fogsz kajarendelés helyett, de eddig még egy percet nem töltöttél el szívesen a konyhádban, akkor valószínűleg ez a fogadalom eleve kudarcra van ítélve. Helyette kezdd mondjuk így: vasárnap délutánonként előre meg fogok főzni, hogy hétfőn ne kelljen rendelnem.

4.     Csak pozitívan

Már a megfogalmazásnál igyekezz a pozitív hangvételre törekedni! Próbáld kerülni az olyan kifejezéseket, mint például a „soha többet”. A „soha többet nem rendelek felesleges dolgokat az internetről” helyett jobb, ha így fogalmazol: „csak olyan dolgokat vásárolok meg, amire valóban szükségem van”. Nyugodtan jutalmazd meg magad egy-egy lépés teljesítésekor, és az apróbb bűnözés esetén se hagyj fel az egésszel! Ne hagyd, hogy visszatartsanak a kisebb botlások!

5.     Hasznos appok

Számos applikáció érhető már el ingyenesen, ami segíthet a céljaid elérésében, legyen szó egészséges életmódról, vagy takarékoskodásról. A Water Reminder app például bizonyos időnként emlékeztet arra, hogy igyál vizet, a Mint applikáció spórolásban lehet a segítségedre, hiszen segít beosztani a kereseted, a Nike Run Club pedig a futással kapcsolatos céljaid eléréséhez járul hozzá.

+1.     Inspirálódj

Használd jól a social mediát! Nem csak olyan influencerekkel van tele az instagram, akik eladnák a lelküket is egy-egy zsíros szponzori szerződésért. Csak keresgélni kell, és számos olyan profilt találhatsz, akik motiválni fognak a céljaid elérésére, és az újévi fogadalmad betartására. Szeretnél környezettudatosabban élni? Akkor Wertán Sára oldalát neked találták ki! Minden nap sportolnál egy fél órát? Rengeteg youtube csatorna épül az otthoni edzésekre, mint például a Blogilates. Idén több könyvet olvasnál? Kukkants be Ott Annához, aki #olvass kampányával több ezer embert inspirált már arra, hogy a Facebook görgetése helyett Márait lapozza. Esetleg a karriered szeretnéd beindítani 2021-ben? Akkor pedig Pamkutyáék karriertippjei neked szólnak a Zyntern.com instagramján!

Pumkutyáék irodákkal a háttérben

Ha pedig azt fogadtad meg, hogy 2021 a szakmai sikerek éve lesz, akkor regisztrálj oldalunkra és találd meg álmaid állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!