Minden tisztességes munkavállalót számtalan adó keményen súlyt, de szerencsére léteznek kedvezmények is, melyekkel érdemes élnünk.

Nettó és bruttó

A bruttó-nettó bér fogalma már mindenkibe beleivódott. A végletekig leegyszerűsítve a nettó az, amit az adózási kötelezettség teljesítése után ténylegesen kézhez kapunk a hónap végén. A munkaszerződésekben mindig a bruttó bér összegét kell feltűntetni, és bértárgyalás során is ebből indulnak ki. Bejelentett munka esetén az adó levonásáról és kifizetéséről a munkaadó gondoskodik helyettünk.

Középkörú hölgy adó kiszámolása közben

Milyen adók megfizetésére vagyunk kötelezve?

Ökölszabály, hogy a bruttó fizetésünk 66,5%-a a nettónk, de miből is tevődik össze az a maradék 33,5%, amit sosem látunk viszont?

  • 15% SZJA: Hazánkban a magánszemélyeknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmük után. A SZJA kötelezettség hatálya alá nem csak a munkabér tartozik, hanem az olyan egyéb kifizetések is, mint például a tőzsdei nyereség. Az SZJA bevallás tervezetét a NAV készíti el, nekünk csak át kell nézni és jóváhagyni az Ügyfélkapun keresztül.
  • 18,5% egyéni járulék: A 10%-os nyugdíjjárulékból, a 7%-os egészségbiztosítási járulékból, és a 1,5%-os munkaerő-piaci járulékból tevődik össze.

Ha tudsz, vegyél igénybe adókedvezményt!

Bizonyos esetekben lehetőségünk van csökkenteni a ránk terhelt adók mennyiségét. Mivel többségükben százalékos kedvezményekről van szó, nem mindegy a bázis értéke, ezért érvényesítésük sorrendje törvényileg meghatározott.

  • 25 év alatti munkavállalók SZJA-mentessége: A 25 év alatti fiataloknak 2022. január 1-től nem kell SZJA-t fizetniük. A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését. Ha nem érvényesíti, akkor az adóévre vonatkozó SZJA-bevallásban lehet igénybe venni.
  • Első házasok kedvezménye: Az első házasságát kötő házaspár együttesen havi nettó 5 000 forint adókedvezményre jogosult a házasságkötéstől számított 24 hónapig. Aki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli: a kedvezmény összesen 120 000 Ft-tal gazdagítja a család jövedelmét.
  • 30 év alatti anyák kedvezménye: 2023-tól a 25. életévét betöltött fiatal anya a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke után, vagy magzat után családi kedvezmény érvényesítésére jogosult. Összege havonta legfeljebb a KSH hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. Ez egy csodás jogi mondat volt, ami magyarul a következőt jelenti: 2023-ban hónaponként 74 993 Ft, teljes évre vonatkozóan 899 914 Ft megtakarítást jelentett.
  • Személyi kedvezmények: Több kedvezményt foglal magába, de alapvető lényege, hogy a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegséggel élők, továbbá rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülők az összevont adóalap terhére kedvezményt vehetnek igénybe. A különféle allergiák és ételérzékenységek is ide sorolhatóak, hiszen a gyógyszerek, a speciális étrend mind mind többletköltséggel jár. A betegség megállapítását háziorvosnál vagy szakorvosnál kezdeményezhetjük.
  • Családi adókedvezmény: A legelterjedtebb kedvezménytípus. Fix összegű, de igénybevétele függ a szülő jövedelmétől, mivel a kedvezményt az adóalapból lehet igénybe venni. Minden gyerek után igénybe lehet venni, és minél többen vannak, annál magasabb. 2024-ben egy után havi 66 670 Ft, kettő után 133 330 Ft, három után 220 000 Ft jár.
  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák SZJA-mentessége: A négy vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek az SZJA fizetése alól, mely a kereső tevékenységből származó jövedelmük után jár. A vér szerinti és az örökbefogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár.

Az adó a munkaerőpiac szerves része, megkerülni lehet, de egyáltalán nem érdemes. Ha bejelentett, jogilag tiszta munkákra vágysz, látogass el a Zyntern.com-ra, ahol megbízható hazai és nemzetközi cégek lehetőségei között keresgélhetsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!