A Covid 19 megjelenése sok szempontból megváltoztatta a mindennapi életünket, például a kiválasztás folyamata is szinte teljes mértékben online térbe terelődött. Miként változott az onboarding időszak? Vajon hogyan működik a beilleszkedés távmunka idején? Mire kell figyelni, miket érdemes elkerülni és hogyan tehetsz jó benyomást az első napokban? Most megtudhatod!

 Az új munkahelyre való beilleszkedés egyébként is egy kihívásokkal teli időszak, azonban a vírus helyzet miatt bevezetett home office egészen újfajta nehézségek elé állítja a cégeket és újdonsült munkavállalóit. Hogyan illeszkedjünk be egy csapatba anélkül, hogy élőben találkoznánk kollégáinkkal? És hogyan legyünk hatékonyak az otthoni munkakörnyezetben? Többek között ezekben nyújtanak segítséget a megkérdezett HR szakértők és Pamkutyáék!

Pamkutya onboarding tippek
Pamkutya tippekért katt a képre!

Zyntern.com Állásportál csapatának egyik legfőbb célja a pályakezdő fiatalok munkaerőpiaci első lépéseit segítse. Mivel az online onboarding egy egészen új terep a legtöbb jelölt és munkáltató számára, a Zyntern utánajárt, mit javasolnak top cégek HR szakértői a fiataloknak! A tippek megfogalmazásában olyan meghatározó munkáltatók szakemberei segítettek, mint a Prezi, a Decathlon,  a Heineken, az Alteo és a Tata Consultancy Services Hungary Az összegyűjtött tanácsokat pedig a magyar Youtube nagyágyúja, a Pamkutya formáció közvetíti videós formában a Zyntern Instagram oldalán. 

Mi az onboarding? 

Kezdjük az elején! Az onboarding nem más, mint az új munkavállalók hatékony integrálása a szervezetbe. Vagyis az a folyamat, amely során egy új kolléga megismeri a cég belső szerkezetét, folyamatait és megtalálja a helyét a csapatban. Az onboarding szűken értelmezve a munkavállaló első munkanapjától a próbaideje végéig tart. Tágabban pedig már az ajánlatadáskor elkezdődik és akár az első év végéig is tarthat.

Hogyan viselkedj az első munkahetekben? 

1. Legyél kezdeményező!

Az onboarding során a szakemberek szerint az egyik legfontosabb a proaktivitás! „Az új helyzetben kevésbé tudják fogni az újak kezét a tapasztaltabb kollégák. Most az újonnan belépőknek kell kezdeményezőnek lenni, egy-egy online kávézást kezdeményezni, vezetővel egyeztetni”- figyelmeztet Jung Krisztina, a Decathlon országos toborzási felelőse.

Online ismerkedős hívás onboarding alatt

Persze, a jelenlegi helyzetben nehezebb a beilleszkedés, mert az egészet online kell megoldanod. De azért így is próbáld meg megismerni a kollégáidat! Ha kapsz egy listát a munkatársaid email címeivel, hívd el őket egy online beszélgetésre, ismerjétek meg egymást.
„Nem kell aggódni, sok helyen bevezették az online kávézásokat, közös ebédeket gép előtt. Ezek irányítottan nem business témákra, hanem közvetlen ismerkedésre szolgáló beszélgetések.”-  teszi hozzá Vass Zoltán HR vezető. 

Erre reflektálva a Tata Consultancy Services Hungary HR szakértői is kiemelték, hogy náluk rengeteg kezdeményezés indult a vállalaton belül, melyekhez online lehet csatlakozni. Legyen szó jógáról, főző kurzusról, nyelvóráról, digitális képzésekről stb. Szerintük érdemes minél több ilyen tevékenységben részt venni, már az első munkahelyi napokon is. Hiszen a közös érdeklődési kör hozza igazán össze az embereket és ezek által kapcsolódhatunk be igazán a vállalati körforgásba.

2. Merj kérdezni, kérj visszacsatolást


Persze nagy erény az önállóság, de online nehezebben fogják a kezedet a tapasztaltabb munkatársak. Ezért, ha elakadsz valamiben nyugodtan jelezd! Fekete Balázs, az Alteo HR vezetője, szerint bár a vezetőnek is van felelőssége abban, hogy egy új munkatárs gyorsan fel tudja venni a lépést, nagyban megkönnyíti a folyamatokat, ha az illető sokat kérdez. 

Főnökkel online meeting onboarding alatt

Nyilván, az sem igaz, hogy nincs rossz kérdés! De még mindig jobb kérdezni, mint valamit elrontani, és utólag bánkódni. Továbbá a Tata Consultancy Services Hungary HR szakértői megjegyezték, hogy egy pályakezdő számára kiemelkedően fontos a megfelelő, rendszeres visszajelzés a fejlődésével kapcsolatban a vezetőtől, illetve szakmai trénertől. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszú távon motivált maradjon és tudatosan választhassa a számára legvonzóbb karrierutat a szervezetben. Érdemes tehát visszajelzést kérni a vezetőtől.

3. Az online anyagokat tényleg dolgozd fel

Online anyagok feldolgozása

Általában sok diasor a levelezőrendszer mélyén szokott maradni. Ne feledkezz meg ezekről sem, a home office alatt itt a lehetőség, hogy minden onboardingos online anyagot végignézz.
Bogár Ágota a Heineken Recruitment and Employer Branding specialistája kiemelte, hogy az otthoni környezetben általában kevesebb inger éri a munkavállalókat, így könnyebb figyelmet fordítani az online anyagokra. Ráadásul a beilleszkedésben is sokat segít, ha megismerjük például a cég etikai kódexét. 

4. Légy rugalmas, megértő és türelmes


Jung Krisztina szerint a jelenlegi helyzetben még fontosabb a rugalmasság, mint amit eddig megszoktunk. Igyekezni kell alkalmazkodni a folyamatosan változó lehetőségekhez. Fontos, hogy ne stresszeljünk rá a mostani bizonytalanságra. A jó alkalmazkodó készség pedig nemcsak onboarding alatt, de a későbbiekben is hasznunkra válhat! Bogár Ágota kiemelte, hogy online nehezebb az újaknak a céges kultúra megismerése, valamint a kollégákkal való kapcsolódás. Éppen ezért fontos, hogy türelmesebbek legyünk!

5. Készíts reggelente mentális/fizikai listát a feladataidról

Lista készítése

A Tata Consultancy Services Hungary HR szakértői kiemelték, hogy főleg egy pályakezdő esetében sokat segíthet, ha a nap kezdetén a vezetővel egyeztetve készít egy napi beosztást az előre tervezhető feladatairól. Amíg egy adott munkakörben nincsen megfelelő rutinunk, nehéz önállóan priorizálni a teendőket. Így, ha egy vezető nem ad világos instrukciókat, gyakornokként is bátran felvethetjük ezt az ötletet. Nagy Mátyás a Prezi senior recruitere ezt kiegészítve hozzátette, hogy nemcsak vezetői segítséggel, de önállóan is érdemes a munkanap elején és végén átgondolni mivel sikerült haladnunk és mi vár ránk legközelebb.

6. Legyen bevett napirended

A szakértők szerint a hatékony otthoni munkavégzés titka az előre lefektetett napirend betartása. „Fontos, hogy adott időpontban keljünk, reggelizzünk, felöltözzünk, ebédeljünk, mint egy átlagos munkanapon. Ha vannak munkablokkok, amikor előre tudjuk, hogy koncentráltan fogunk dolgozni, az segít a time-managementben”- fejtette ki Fekete Balázs. Továbbá kiemelte, hogy a napi rituálék, mint a reggeli torna vagy munka utáni séta is sokat segíthet a strukturált mindennapok kialakításában. 

Otthoni munkasarok

7. Alakíts ki otthon egy „munkasarkot”

Nagy Mátyás szerint a megfelelő munkakörnyezet a hatékony munkavégzés egyik kulcsa. Ami fontos: Erős internet, jó világítás/természetes fények, konnektor, kényelmes szék stb. Ha az ágyadból dolgozol, nagyobb eséllyel kalandoznak el a gondolataid vagy érzed magad fáradtnak. 

8. No social media

Jung Krisztina szerint szintén fontos, hogy munkaidőben tartsuk magunk távol a közösségi média felületektől. Ne legyen megnyitva a Facebook, ne pittyegjen a Messenger a háttérben, ugyanis hamar elterelődik az ember figyelme. Nyilván van olyan munkakör, amiben ezek használata elengedhetetlen, de, ha tehetjük kerüljük őket. Sőt, a legjobb, ha céges gépről be se jelentkezünk a személyes profiljainkba, biztos, ami biztos. 

9. Figyelj a work-life balance-re

Fiatal férfi evés közben dolgozik

Fontos, hogy tartsunk szüneteket, például ebédszünetet. Akár közös hívásban a kollégákkal, akár egyedül, mindenkinek jár egy nyugiban elfogyasztott ebéd. Ugyanígy az is lényeges, hogy, le tudjuk tenni a munkát, ne irogassunk éjfélkor még e-maileket! 

Muszáj szétválasztani a munkát és a magánéletet. Eleinte sokan átcsúsznak a munkaidőn, sokkal többet dolgoznak, mint korábban. Nem teszik le a gépet, nem mennek el otthonról és így nincs digitális detox.” – jegyezte meg Vass Zoltán. Ez nemcsak az egészségre veszélyes, de rövid távú út a kiégés felé is, ezért mindenképp érdemes elkerülni. 

10. Kommunikáld le a vezetőd felé mire van igényed

Hívás a főnökkel onboarding alatt

A vezetőkkel való őszinte kommunikáció az egyik legfontosabb alappillére nem csak az onboarding időszaknak, de a későbbi hatékony munkavégzésnek is. Bogár Ágota szerint érdemes megbeszélni a vezetővel, hogy hogyan szeretünk dolgozni: napi szintű kapcsolattartásra van igényünk vagy heti néhány meetinggel bőven megelégszünk. Fontos, hogy olyan rendszert alakítsunk ki, amiben kényelmesen tudunk dolgozni. Nagy Mátyás hozzátette, hogy a vezetőknek jobban oda kell figyelni a pandémia idején a kollégák mentális egészségére. Vass Zoltán pedig ezt azzal egészítette ki, hogy a munkavállaóknak is őszintén le kell kommunikálniuk, ha problémájuk van. Ha nem érezzük aznap jól magunkat, azt érdemes a vezetők felé jelezni. 

+1 Tanulj meg lemutolni és visszamuteolni

Vass Zoltán tanácsa, hogy tanuljuk meg lemutolni és visszamuteolni. A cég által használt videochat szoftver elsajátítása elengedhetetlen lépés. A meetingek tudnak vontatottak lenni, éppen ezért nem egyszer történt olyan, hogy valaki rendkívül kellemetlen helyzetbe került, egy nem lenémított mikrofon miatt. Ugyanígy, beszéd közben ne felejtsük el visszakapcsolni a készüléket, különben ismételhetjük meg magunkat feleslegesen. 

A koronavírus megjelenése alapjaiban változtatta meg az életünket és azt, hogyan és honnan dolgozunk. Az átállás nem mindenkinek megy egyszerűen, ezért indítottuk el a Karrier Kommandó nevű kezdeményezést. Ennek keretében hasznos karrier és motivációs tippekkel látjuk el a pályakezdőket. Pályaválasztásos cikkünket, és Online interjúzásról szóló tippjeinket itt találod, a Pamkutyás verzióját pedig az Instagram oldalunkon

Tetszett a cikk? Oszd meg!