A portfólió oldal célja, hogy egy online felületen egyszerűen és átláthatómódon nyújtson betekintést munkáidba. Olyan, mint egy különleges, interaktív névjegy vagy önéletrajz.

Korábban már foglalkoztunk az online énmárka csiszolásával. Egy újabb módja annak, hogy építsd a rólad kialakított képet a weben egy saját weboldal. Ez egyrészt megmutatja azt, miben vagy a legjobb, másrészt segít abban, hogy megtaláld a számodra tökéletes munkahelyet. Vagy ha szabadúszó vagy, akkor abban, hogy a potenciális ügyfelek felfedezhessenek téged. Éppen ezért fontos, hogy egy ilyen jellegű oldal már első ránézésre jó benyomást keltsen a látogatókban. Most megmutatjuk azt, miért is lehet szükséged neked is webes portfólióra, és azt is, hogyan építheted fel saját oldaladat gyorsan, egyszerűen és mégis hatékonyan!

Ünneplő lány laptop előtt

Miért lehet szükséged portfólió weboldalra?

Egy szabadúszó vállalkozó csak akkor lehet igazán sikeres, ha megtalálható a neten. Sokan csak a közösségi oldalakra szorítkoznak, az igazság azonban az, hogy egy Facebook oldal a sikerhez önmagában nem feltétlenül elegendő.

Egy Google keresés ugyanis csodákra képes, és egy jól felépített, megfelelően optimalizált portfólió weboldal rengeteg új ügyfelet képes bevonzani.

weboldal sablonok

A portfólió weboldal ugyanis minden szakmai önéletrajznál jobban és világosabban képes bemutatni képességeidet és szakmád iránti elhivatottságodat. Tényleges példákon keresztül tudod bemutatni korábbi munkáidat, ezáltal egy leendő ügyfél vagy munkáltató képes lesz eldönteni azt, szeretne-e veled együtt dolgozni a jövőben.

Gondoltad volna azonban, hogy egy látványos portfólió nem csak a szabadúszók számára lehet hasznos? Sokat segíthet az álláskeresésben is, hiszen egyszerűen elég az önéletrajzod mellé csatolnod, és a munkáltatók máris láthatják korábbi munkáidat és képbe kerülhetnek képességeiddel és erősségeiddel.

A portfólió főként az olyan szakmákban lehet hasznos, mint a fejlesztő és a programozó, vagy épp a kreatív szektorban tevékenykedők, például grafikusok és fotósok számára.

De akár egy szakács vagy egy villanyszerelő is készíthet olyan, látványos honlapot, melyen korábbi munkáit, eredményeit és referenciáit mutatja be leendő ügyfelei vagy munkáltatói számára.

Hogyan készíthetsz saját portfóliót a neten?

portfólió weboldal sablon

Egy igazán jó portfólió oldal összeállítására ma már rengeteg lehetőség nyílik. Mivel általában egy egyszerűbb, egy főoldalból és esetleg néhány aloldalból álló, weblapról beszélünk, így a kivitelezéshez webfejlesztő munkájára nincs is feltétlenül szükség.

Egy egyszerű, de nagyszerű netes portfóliót magad is könnyen összeállíthatsz egy olyan megoldás segítségével, mint az IONOS weboldalkészítő alkalmazása, mely igényeid szerint optimalizálható sablonokkal és programozói tudás nélkül is könnyedén használható drag and drop kezelőfelülettel teszi lehetővé a honlapkészítést.

Milyen legyen a tökéles online portfólió?

1. Legyen konkrét célja

A saját portfólió létrehozásának megtervezésekor elengedhetetlen, hogy konkrét célokkal rendelkezz. Mindig tudd, oldalad milyen üzenetet szeretne közvetíteni. Szeretnél közelebb kerülni a potenciális ügyfelekhez? Vagy szeretnéd munkáidat hatékonyan értékesíteni? Esetleg egy könnyen áttekinthető, egyszerű online önéletrajz létrehozása a célod?

állásinterjúra váró jelöltek

Akárhogy is legyen, minden esetben más eszközökre, más logikai felépítésre lesz szükségesd. Hogy céljaidnak megfelelően tudd felépíteni saját oldaladat, érdemes egy átlátható drótvázat készítened, mielőtt belevágnál a munkába. Ez segít abban, hogy átlásd az esetleges logikai buktatókat, és gyorsabban építhesd fel a céljaid szempontjából tökéletesen hatékony weboldalt.

2. Legyen egyszerű és lényegre törő

A munkáidat bemutató weboldal szempontjából az első és egyben legfontosabb kritérium, hogy gyorsan és könnyedén áttekinthető legyen. Ez azért fontos, mert a leendő ügyfelek és munkáltatók nem feltétlenül szeretnének órákat tölteni egy portfólió böngészésével. Ők a lényegre kíváncsiak, a lehető leggyorsabban.

Ehhez egyrészt letisztult külsőre, másrészt logikus felépítésre, harmadrészt pedig egyszerű és lényegre törő szövegezésre lesz szükséged. Mutasd meg, mit tudsz kínálni egy potenciális ügyfél vagy munkáltató részére úgy, mintha azt egy élőben zajló állásinterjún kellene előadnod. Egyszerűen, tömören, mégis a lehető leghatékonyabb körítéssel tálalva.

3. Legyen letisztult, elegáns és modern

Portfólió weblap design ötlet

Egy online felület esetében a körítés nem más, mint a vizuális megjelenés. A látogatókban ugyanis a design alapján alakul ki az első benyomás. Elég tehát egyetlen pillantás ahhoz, hogy egy munkáltató vagy egy ügyfél eldöntse azt, hogy szeretne-e veled dolgozni a jövőben vagy sem.

Ez azt jelenti, hogy lehetsz bármennyire jó szakember, ha a weboldalad úgy néz ki, mintha a kétezres évek elején tervezték volna, nagy eséllyel sok remek lehetőségtől eshetsz el.

Fontos tehát, hogy portfóliód tartalma mellett a megjelenése igényességet, profizmust és szépérzéket sugalljon. Egy egyszerű, átlátható, ámde modern megjelenésű weboldal sokat segít a közös munkához szükséges bizalom elnyerésében és kiépítésében.

4. Csak az igazat, a színtiszta igazat!

A legtöbbeknek talán evidens, de azért a végén még érdemes megemlítenünk: a szépen felépített portfólió oldal mit sem ér, ha valótlan állításokat tartalmaz.

A messziről jött ember ugyanis azt mond, amit akar. Egy weboldalon szinte bármilyen projektet feltüntethetsz saját munkaként és bármilyen módon fényesítheted a képességeidet. Sokan próbálkoznak ezzel, hiszen könnyebb megnyerni egy nagy ügyfelet vagy egy komoly munkáltatót abban az esetben, ha nagy szakmai tapasztalattal rendelkezünk.

Azonban, ahogy a közmondás tartja, a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát! Ha olyan képességeket tulajdonítasz magadnak, melyeket valójában nem birtokolsz, arra nagyon hamar fény derülhet és könnyen szülhet olyan helyzetet, mely a te számodra, valamint ügyfeled vagy munkáltatód számára is kellemetlen lehet.

Éppen ezért törekedj arra, hogy portfólió weboldaladat mindig a lehető legjobb szakmai tudásodhoz mérten állítsd össze azokból a projektekből, melyekre valóban büszke vagy, és ha szükséges lenne, bármikor tudnád őket reprodukálni.

Minek kell feltétlenül szerepelnie az oldaladon?

laptop és weboldal design sablonok

Mivel az online portfólió célja önmagad és munkásságod prezentálása, így az alábbi elemeknek mindenképp érdemes oldaladon szerepelnie:

1. Korábbi projektjeid, munkáid bemutatása.

Nem muszáj mindent egy helyen összegyűjtened. Inkább koncentrálj azokra a dolgokra, melyekre valóban büszke vagy, és amikről te is tudod, hogy szívesen töltötted velük az időt és kivitelezésükben profi vagy.

2. Egy jól átgondolt, ütős bemutatkozás.

Látogatóid korábban még nem biztos, hogy hallottak rólad így érdemes egy rövid, ámde érdekes bemutatkozó aloldal formájában megmutatnod képességeidet, küldetésedet és a munka iránti, csillapíthatatlan szenvedélyed.

3. Korábbi ügyfeleid véleménye.

A legtöbb potenciális ügyfél és munkáltató kíváncsi arra, hogy korábbi partnereid mit gondolnak munkádról. Mutasd meg hát nekik, hogy elégedettek veled! Kérd meg néhány korábbi munkaadódat, hogy fogalmazzon meg veled kapcsolatban egy rövid ajánlót, és kérj engedélyt arra, hogy ezt megjeleníthesd az oldaladon.

4. Szakmai blog.

Ha szeretnéd elérni, hogy oldalad a lehető legjobb eredményt produkálja a Google-ben, érdemes a SEO szempontjából is értékes, szakértői blogot írnod. Egy jó cikken keresztül személyiségedet és szakértelmedet is megmutathatod az embereknek, a hozzáadott érték pedig rengeteg és új látogatót hozhat a weboldalra.

Miért jó, ha saját magad építed fel online megjelenésedet?

Boldog fiatal férfi kezet fog

Saját portfóliód az egyetlen online felület, ahol kizárólag rajtad múlik minden. Készíthetsz korábban még sosem látott, egyedülálló megoldásokkal és tartalmakkal működő platformot, de saját nevedre akár egyszerű és letisztult megjelenésű énmárkát is építhetsz.

Egy saját oldal lehetővé teszi a számodra, hogy túllépj a közhelyes megoldásokon és újfajta megközelítéseddel kitűnj a tömegből!

Éppen ezért lehet jó döntés, ha netes portfóliód felépítését a saját kezedben tartod, és úgy tekintesz rá, mint személyiséged virtuális kiteljesedésére. Egy olyan felületre, melyet bármikor büszkén vállalsz, ami kizárólag a legjobb munkáidat, legnagyobb erősségeidet vonultatja fel, és mind tartalmában, mind pedig megjelenésében tökéletesen reprezentál téged.

Ha aktuális számodra a munkakeresés, olvasd el CV útmutatónk vagy készülj fel Pamkutyáék tippjeivel az online állásinterjúdra!

Ha pedig élesben is kipróbálnád magad, regisztrálj oldalunkra és és találd meg álmaid gyakornoki vagy pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!