A Zyntern kutatása alapján az Audi Hungaria az egyik legnépszerűbb munkaadó a pályakezdő fiatalok számára. Limitált blog sorozatunkon keresztül korábban már megismerhettétek, milyen az élet a Nestlénél, most az Audi Hungaria mindennapjaiba pillanthattok be.

Már régóta szemezel az Audi Hungaria álláshirdetéseivel, és szeretnéd jobban megismerni a céget és az általa kínált lehetőségeket? Mi most segítünk neked ebben! Baczoni Gergelyt, a Recruitment csapat szakmai koordinátorát kérdeztük, aki már több mint 12 éve dolgozik a négykarikás vállalatnál, HR területen. Most minden égető kérdésre választ ad, ami érdekelhet, ha gyakornok vagy pályakezdő vagy.

Mit csinál egy toborzási csapatvezető a mindennapokban az Audi Hungariánál?

A feladatom egyrészt, hogy a két csapatom – az Audi Adventure Utánpótlásprogram és a
Recruitment team – működésének kereteit biztosítani tudjam. Másfelől folyamatosan jövőbe
mutató folyamat- és technológiai fejlesztéseken dolgozom, melyek attraktivitást, pályázói
élményt és hatékonyságot növelnek.

Milyen tanácsot adnál azoknak a jelentkezőknek, akik szeretnének kitűnni az Audi Hungariánál gyakornoki és pályakezdő pozíciókra történő jelentkezés és interjúk során?

Először is a legfontosabb, hogy a jelentkező kellő időt és figyelmet szánjon a pályázati
anyagára, illetve az önéletrajzát és a csatolt egyéb mellékleteket a megpályázott pozíciónak
megfelelően készítse el. Fontos emellett még, hogy a jelölt az állásinterjúra felkészülten érkezzen.
Persze nem arra gondolok, hogy az interneten fellelhető “milyen állat lennél” jellegű urban story kérdésekre próbáljon választ adni. Sokkal inkább érdemes átgondolni, hogy mik azok a kompetenciák, skillek, amelyeket elvárásként fogalmaz meg a munkáltató, és ezeket milyen gyakorlati példákon keresztül tudná a pályázó bemutatni. Legyenek olyan kész gondolatok, amiket mindenképpen át szeretne adni az őt megfigyelő résztvevőknek.

Ezenkívül vállalatunknál elengedhetetlen elvárás az idegennyelv-tudás, jellemzően német
és/vagy angol.
Mindenképp a jelentkező hasznára válik, ha legalább az önéletrajzát átgondolja egy idegen nyelven. Továbbá fontos, hogy tudja, mik azok az információk, melyeket ő szeretne megtudni magáról a cégről, a szakterületről, illetve a feladatokról. Egy interjúnak nem csak a „keresleti” oldalon célja a megismerkedés: egy jelöltnek legalább annyira fontos, hogy megismerje a leendő munkaadóját, hiszen, ha a kiválasztási folyamat végén ajánlatot kap tőlünk, akkor már pontosan tudja, hogy mire vállalkozik, amikor egymás kezébe csapunk. Erre kollégáimmal törekszünk is, és minden alkalommal teret adunk a kérdéseknek a beszélgetések során.

Mi a legfelemelőbb része a munkádnak?

Azt hiszem ugyanazt tudom megfogalmazni a legfelemelőbb érzésnek és a legnagyobb
challengenek is: az autóipar egyre bővülő tevékenységi körébe keressük a szakma “krémjét”.
Azokat, akik egy kivételes minőségű, prémium termék fejlesztésében, gyártásában vagy az
ezekhez kapcsolódó támogató területek munkájában szeretnék szaktudásukat kamatoztatni .
Ehhez ma már nem elegendő, hogy csak a karrieroldalunkon hirdessük a nyitott pozícióinkat. Sokszor kell olyan újszerű megoldásokat alkalmaznunk melyek azok figyelmét is felkeltik az Audi Hungaria iránt, akik aktívan nem is keresnek állást.

Mi a kedvenc részed/feature-öd az irodában?

Egy óriási open office-ban van szerencsénk dolgozni, ahol a gyakornoki program és a
recruitment csapat is rendelkezik desk-sharing pontokkal. Ebben az irodában dolgozik továbbá az egyik legnagyobb gyáregységünk teljes HR business partner csapata is. A csapatok sokszínűségéből adódóan a jó hangulat mindig garantált az irodában: mindig van benn elég kolléga ahhoz, hogy valahonnan vidám hangok szűrődjenek, másrészt ha elakadásunk van bármelyik oldalon, kéznél van a segítség.

Vannak-e olyan egyedi programok vagy képzési lehetőségek, amelyek segítik a gyakornokok és pályakezdők szakmai fejlődését az Audi Hungariánál?

Az Audi Hungaria egy közel 100 fős képzésekkel foglalkozó szervezetet üzemeltet, az Audi
Akademie-t. Itt a duális szakképzéstől, a nyelvi képzéseken át, a szakmai- és nem szakmai
tréningekig
gyakorlatilag minden megtalálható, ami ahhoz kell, hogy munkatársaink feladataikat magabiztosan láthassák el és tudásuk mindig naprakész legyen.
Gyakornokok esetében a nyelvi képzéseket emelném ki, ahol térítésmentesen fejleszthetik
német és angol nyelvtudásukat. Továbbá részt vehetnek olyan soft skill tréningeken is, mint a
hatékony időgazdálkodás, a konfliktuskezelés vagy a prezentációs technikák. Pályakezdő
kollégáink esetén az sem ritka, hogy a betanulás időszaka alatt nem vállalaton belül, hanem az ingolstadti anyavállalatunknál kapják meg a kezdő ismereteket.

Vannak olyan csapatépítő események vagy tevékenységek, amelyekre az
újonnan felvett munkatársak is számíthatnak?

Munkatársaink körében nagy népszerűségnek örvendenek saját rendezvényeink. Minden
nyáron megszervezésre kerül a Főzőnapunk, ahol jó hangulatban, pompás ételek elkészítésével szállhatnak versenybe csapataink. Emellett kollégáinkat folyamatosan
ösztönözzük a sportolásra is, így számos eseményen mutathatják meg tehetségüket és tehetik próbára magukat. Legyen szó futóversenyről vagy a minden évben megrendezésre kerülő Audi Cup-ról, de akár az Audi Hungaria Focibajnokságát is említhetném. Az Audi Hungaria a társadalmi felelősségvállalás jegyében már többször szervezett „Jócselekedetek Hónapját” is, amely során munkatársaink önkéntes munkájukkal segíthetik a környezetünkben élőket. Idén az Audi Social Day keretein belül várta számtalan önkéntes program az audis jótevőket Győr városában.
Ezenfelül szakterületeink már az első pillanattól kezdve várják az újonnan felvett kollégákat is
azokba a fun programokba, amelyek közelebb hozzák őket egymáshoz. Nagy hangsúlyt
fektetünk arra, hogy bizonyos időközönként olyan csapatépítő programokat szervezzünk,
amelyek új lendületet adnak a csapatoknak.

Hogyan viszonyul a vállalat a távmunkához és a rugalmas időbeosztáshoz, különösen a fiatalabb munkavállalók esetében?

Vállalatunknál a munkatársaknak a betanulási időt követően, szakterülettől függően hol több, hol kevesebb lehetősége van otthoni munkavégzésre. Pénzügyi, R&D vagy akár személyügyi területeken dolgozó hallgatók a munkaidejük 50%-ában dolgozhatnak home office-ban (vagy ahogy mi hívjuk MobA – mobiles Arbeiten). Azonban nehezen elképzelhető, hogy mondjuk egy karbantartásban dolgozó gyakornok, otthonról képes legyen egy elromlott csavarozó robotot újból életre kelteni.

Milyen tanácsot adnál a fiatalabb önmagadnak, amikor az Audi Hungariánál kezdtél?

Nem tudom, hogy van-e ilyen, viszont az biztos, hogy a nagyvállalattal szembeni
sztereotípiáknak sokkal kevésbé kellett volna hinnem akkoriban! Nagyon elfogadó szervezetbe kerültem az Audi Hungariánál, ahol ha megsúghattam volna magamnak, hogy itt nem az a lényeg, hogy mi voltál korábban, hanem az, hogy itt a mindennapokban mit teljesítesz, akkor némi szorongástól azért megóvtam volna magam.

Tudnál mesélni az Audi Hungaria gyakornoki programjában a közelmúltban
történt változásokról vagy újításokról, ha történt ilyen?

A legfontosabb változás elsősorban nem a program tartalmát érintette idén, hanem sokkal
inkább a gyakornoki program személyzetét, ami azonban rengeteg új szemléletet hozott a
csapatunkba. Az elmúlt időszakban olyan közösségépítő programokon kezdtünk el dolgozni,
melynek célja, hogy a gyakornoki programunk egy komplett hálózat legyen. Egy olyan hálózat, ahol a gyakornok nem csak a saját mentorától kérhet támogatást, hanem akár a 4 km-rel távolabbi gyáregységben dolgozó gyakornoktársától is, aki már hosszabb ideje dolgozik vállalatunknál és szívesen segít, ha az M86-os oszlop keresése közben eltévedne.

Tetszett a cikk? Oszd meg!