A pályakezdők számára mind a multik, mind a startupok kecsegtető előnyöket kínálnak, ugyanakkor megvan a maguk árnyoldala is. Most megtudhatod, hogy a két karrierút közül melyik passzol leginkább személyiségedhez!

A Zyntern 2021-es Pályakezdő kutatásából jól látszik, hogy bár a multik vezetik a népszerűségi rangost, pozíciójuk korántsem kőbevésett. Egyre több fiatal próbál szerencsét, és a bejáratott karrierutak helyett innovatív ötletekre alapozva a semmiből húznak fel egy céget. És ezt manapság nem csak vállalkozóként tehetik meg! Könnyedén elszegődnek egy startuphoz, ahol új dolgok létrehozás mellett fiatalos pezsgés és szabadság vár rájuk. 

Mit is nevezünk pontosan multinak, és mit startupnak?

Gyakran használjuk ezeket a szavakat, de vajon el tudjuk-e magyarázni, mit jelentenek? A multikkal könnyebb dolgunk van, hisz szinte alig telik el nap anélkül, hogy ne lépnénk interakcióba velük. Olyan nemzetközi nagyvállalatokról van szó, melyek számtalan országban vannak jelen, bevételeiket pedig fel sem tudjuk fogni épp ésszel. Ugyan a startupok is vannak már ilyen elterjedtek, valahogy mégis kevésbé kézzelfoghatók. Maga a szó arra utal, hogy a vállalkozás az életszakaszának első fázisában áll. Általában egy-két vállalkozó hozza létre egy olyan ötletre alapozva, melyben piaci potenciált látnak. Kezdetben magas kiadások és alacsony bevételek jellemzik, ezért vagy magának a tulajdonosnak kell befektetnie, vagy befektetőket kell felkutatnia. Mind a multik, mind a startupok rendkívül sokszínűek, így a Z generációs munkavállalói igények mindkét vonalon beteljesülhetnek.

Multi előnyei

A multiknál rengeteg különféle csapat fáradhatatlan munkája szükséges a zökkenőmentes működéséhez, ezzel karrierutak határtalan tárháza nyílik meg vertikálisan és horizontálisan is! A belső szabályzatok tisztán és világosan kijelölik a felelősségi- és hatásköröket, így szabva gátat a káosznak és a konfliktusoknak, legalábbis elméletben. A nemzetközi háttérnek köszönhetően az alkalmazottak országhatárokon átívelő projektekben szerezhetnek tapasztalatot, miközben fejleszthetik nyelvtudásukat és új kultúrákat ismerhetnek meg. A szerencsések ki is utazhatnak egy-egy nemzetközi konferenciára, gálára. Nem utolsó sorban muszáj említést tenni a javadalmazási csomagokról. A fizetésen túl olyan „extrákkal” lehet gazdagodni, mint magánegészségügyi ellátás, lakhatási és utazási támogatások, cafeteria, idegennyelvi kurzusok, készségfejlesztő tréningek és még sorolhatnánk. A multik népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2021 legvonzóbb munkáltatói az ő soraikból kerültek ki.

világtérkép céglogókkal

Multi hátrányai

Bár hatványozottan több lehetőség van a szervezeten belüli karrierépítésre, de pont ilyen könnyen lehet megrekedni a ranglétrán. Minél feljebb jut valaki, annál kevesebb számára a nyitott pozíció és mozgási lehetőség. Ha meg is üresedik egy hely, jelentkezők végelláthatatlan sora fog pályázni rá. Az előléptetéshez törtetőnek kell lenni, és kapcsolatokat építeni felsőbb szinteken. Tehát a nap végén a munka minősége és mennyisége mit sem számít a vezetői elismerés nélkül. Emellett a specializálódott csapatok maguktól értetődően szűkítik az egyének tanulási lehetőségeit, perspektíváik tágítását. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy a temérdek szabályzat és leírás az őrületbe tudja kergetni az embert. Egy emailt nem lehet ám akárhogy megírni…

Startup előnyei

A fiatalok tudásvágya az egyetemről kikerülve sem csillapodik. A lehető legtöbb területen szeretnék fejleszteni magukat, több tapasztalatot akarnak szerezni, míg szívükben még egy kicsit szabadok maradnának. A startupok erre kínálnak tökéletes megoldást. A kollégák közti kapcsolatok ápolására és a csapatépítőkre különös hangsúlyt fektetnek. A kis létszámú, családias közegben az egyén hamar a rivaldafényben találja magát. Már kezdő pozícióban érzi, hogy itt igenis számít a szava, hatással van a stratégiai döntések alakulására. Munkája nemcsak nagyobb elismeréssel jár, az eredménye szintén láthatóbb. A végrehajtás során szabadkezet kap, temérdek kreatív alternatívát és módszert kipróbálhat a feladatok teljesítéséhez. A semmiből felépíteni valamit felelősségtudatra tanít, és olyan kihívásokkal állítja szembe az embert, amikkel máshol nem találkozhat. Ehhez pluszba hozzájön a korlátozott kapacitás miatt kialakuló multitasking. A startupos munkatapasztalat így elképesztően sokrétű és felbecsülhetetlen.

Startup hátrányai

A startupos élet nagyfokú stresszel jár. Az írott szabályok és a pontos munkaköri leírások hiánya fejetlenséghez, a feladatok áthárításához vezethet. Egyes esetekben olyan felelősségi teher nehezedik egy pályakezdő vállára, mint máshol egy öreg rókának számító felsővezetőre. A napi 8 órás munkaidő inkább csak egy iránymutatás. Nyomás alatt nő a pálma, de azért mindennek megvan a határa. A startup sok áldozatot követel, holott a befektetett energia megtérülése korántsem biztos. Statisztikailag jóval nagyobb az esély a startup bukására, mint sikerére. Mondani sem kell, hogy utóbbi kéz a kézben jár a munkahely elvesztésével. Végezetül egy apróság: hiába a széleskörű tapasztalat, ha a HR-esnek volt startupod neve semmitmondó. 

Smiling diverse businesspeople talking together in an office

Szóval multi vagy inkább startup?

A válasz személyiségedben rejlik. Ha a kezdetektől fogva elkötelezett vagy egy szakterület iránt, keresed a stabilitást – legyen szó akár az anyagi háttérről vagy munkahelyi előírásokról –, és vonz a multikulturális környezet, akkor vélhetőleg egy multinál a helyed! Ha viszont – a felelősség terhe mellett – szabadabban dolgoznál, szeretsz új, formabontó dolgokat létrehozni, valamint az állandósággal szemben a közösséget és tapasztalatszerzést helyezed előtérbe, akkor keresve sem találhatsz jobb ugródeszkát karrieredhez, mint egy startup! Döntésedben még segíthet, ha megvizsgálod, pontosan milyen készségekkel rendelkezel.

Akár multi, akár startup mellett teszed le végül a voksod, a Zyntern honlapján több száz gyakornoki és frissdiplomás álláslehetőség közt böngészhetsz!

Tetszett a cikk? Oszd meg!