Zyntrern kutatás borító

A Covid-19 harmadik hulláma jelentős változásokat hozott a fiatal munkakeresők preferenciáiban.  Több stabilitást és figyelmet,  kevesebb rugalmasságot és kihívást keresnek a pályakezdők. A pozitív munkahelyi légkör, a támogató vezetők és a cégen belüli előrelépési lehetőségek a legfontosabb munkahely választási szempontok. A fiatalok többsége akár 5 évig is dolgozna első munkahelyén. A legnépszerűbb cégek versenyét az Audi nyerte, második helyen a Telekom, harmadikon pedig a Bosch végzett. Top 10-ben az OTP Bank, a MOL és Google és a Richter. A Zyntern.com kutatásából az is kiderült, hogy a pályakezdők bérigénye szinte alig változott a tavalyi évhez képest, hogy csökkent a nemek közötti bérigény szakadék, és a fiatalok közel fele saját vállalkozás elindításán gondolkodik. 

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál idén negyedik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok (16-28 éves korosztály) munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás 2021 áprilisában zárult és több, mint 4000 fiatal töltötte ki a 30+ kérdéses kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, hosszútávú terveire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra. Jelen összefoglalóban a kutatás eredményeinek első áttekintése olvasható. A kutatás különböző területeinek részletes adatfeldolgozás és a teljes kutatási összefoglaló hamarosan érkezik. 

A kitöltők demográfiai adatai

A több, mint 4000 kitöltő 39%-a férfi, 61%-a nő volt. A résztvevők 55%-a 20-23 éves egyetemista és főiskolás, 18%-a 23-26 éves pályakezdő, 18%-a 16-19 éves középiskolás és 9%-a 27 évnél idősebb munkavállaló volt. A vidéki (55%) és budapesti (45%) kitöltők aránya hozzávetőlegesen megegyezett. Idén 13 szakterület képviselőitől érkeztek válaszok, több, mint 40 felsőoktatási és 20+ felnőtt szakképzési intézmény hallgatóitól.

Legfontosabb munkahelyválasztási preferenciák

Az összes kitöltő válaszainak összesítése alapján a pozitív munkahelyi légkör a legfontosabb szempont a fiataloknak, ha munkahely választásról vagy elköteleződésről van szó. A nyitott, támogató vezető mellett a cégen belüli előrelépési lehetőségek, a gyakornokokhoz való támogató hozzáállás és a munkahelyi infrastruktúra tartozott az elsődleges preferenciák közé.

Munkavállalói preferenciák

A kutatásból az is kiderül, hogy a fiatalok a felelősségteljes, önálló munkavégzést, valamint a kreatív kibontakozást részesítik előnybe az egyértelmű, nem nagy felelősséggel járó feladatokkal szemben.

Valamint azt is érdemes megemlíteni, hogy a 16-19 éves korosztály az átlagnál jóval fontosabb szempontnak tartja a vállalat környezetvédelmi törekvéseit és CSR tevékenységét. A 20-23 éves korosztálynak átlagon felül fontos a támogató vezető. A 27 évnél idősebbeknek a fizetés mértéke, valamint az innovációra, kreativitásra való lehetőség végzett a listán előkelő helyen.

Érdekesség továbbá, hogy míg a 2020-as és 2019-es kutatásban a rugalmas munkavégzés és a valódi szakmai feladatok iránti igény dobogós helyen végzett a preferencia sorrendben, az idei eredmények alapján ezek hátrébb sorolódnak.

Mennyi ideig terveznek egy munkahelyen a fiatalok

A kitöltők legnagyobb arányban (32%), akár öt évnél is tovább tervez első munkahelyével. Leginkább a 16-19 éves korosztály (35%), és a 27 év felettiek gondolkodnak hosszú távban, míg a 20-26 évesek (29%) körében kevésbé jellemző az 5 évnél tovább tervezés.

Mennyi ideig tervezel a munkahelyeddel diagram

Érdekesség, hogy a vidéki kitöltők jelentősen nagyobb arányban maradnának első munkahelyükön hosszútávon, mint budapesti kortársaik, akik jellemzen rövidebb időre terveznek. Szakterületek szerint pedig a szakképzésben, jogon és államtudományokon tanuló hallgatók terveznek legtovább. Azonban a gazdasági, informatikai és társadalomtudományi területen tanulók inkább 1-2 évben gondolkodnak.

Milyen munkahelyen dolgoznának a fiatalok szívesen

A válaszadók körében a multinacionális vállalatoknál való elhelyezkedés végzett első helyen, a második legnépszerűbb pedig a saját vállalkozás indítása lett. A 16-19 éves korosztály legszívesebben vállalkozna, míg a 20-26 évesek, inkább multinál helyezkednének el. Érdekesség, hogy a 27 évnél idősebbek az átlagnál jóval kevésbé preferálják a multinacionális vállalatokat.

A férfiak és a nők vállalkozási kedvében nem mutatkozott különbség, azonban a férfiak nagyobb arányban dolgoznának szabadúszóként, mint női kortársaik. A vidéki kitöltők nagyobb arányban dolgoznának szívesen állami szférában, mint a budapestiek. Ellenben kevésbé vonzza őket a startupok és a multik világa.

Milyen típusú cégnél dolgoznál diagram

Fizetési igények

A kérdőívet kitöltők átlag fizetési igénye nettó 248 800 Ft volt. A kitöltők előre meghatározott bérsávokra szavazhattak, melyek közül a legtöbb szavazatot 201 000-225 000 Ft-os nettó kezdőbér kapta. Korosztályokat tekintve a 16-19 évesek átlagosan 244 600 Ft-os, a 20-23 évesek 243 900 Ft-os, a 23-26 évesek 264 500 Ft-os, míg a 27 évnél idősebbek 254 700 Ft-os nettó kezdőfizetést határoztak meg.  

Átlagos nettó bérigény 2021

A legmagasabb átlagos fizetési igényeket az orvosi (299 000Ft) műszaki/ mérnöki (278 900Ft), valamint az IT (270 800 Ft) területeken várnának. Ezzel szemben a legalacsonyabb igényei a szakképzésben (219 000 Ft), pedagógusi (212 000 Ft), művészeti (221 000Ft), valamint bölcsész (222 000 Ft) területen tanuló és dolgozó fiataloknak voltak.

Szakterületek szerinti bérigények 2021

Érdekesség továbbá, hogy a férfiak (272 900 Ft) és nők (235 600 Ft) fizetési igényei közötti szakadék a tavalyihoz képest csökkent, 20%-ról 15%ra. Hasonlóképpen alakultak a budapesti (252 500 Ft) és vidéki (245 000 Ft) kitöltők közötti különbségek is, ahol a tavalyi 9%-os eltérés csupán 3%-ra csökkent.

Legvonzóbb munkáltatók

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg.

Legvonzóbb munkahelyek top10 2021

A legnépszerűbb munkáltatók versenyét az Audi nyerte, második helyen a Telekom, harmadikon pedig a Bosch végzett. Épphogy lecsúszott a dobogóról az OTP Bank, őt követte a MOL majd a Google. Az első tízben helyett kapott még a Morgan Stanley, a Vodafone, a Mercedes és a Richter. A top10-es listán szereplő vállalatok legalább 8 szakterületen említésre kerültek, az Audi és a Telekom pedig az összes területen feltűnt.

A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és a Külügyminisztérium is helyet kapott. A részletes és iparági toplisták június végétől lesznek elérhetőek.

Ezek tehát 2021 legvonzóbb munkáltatói a magyar fiatalok körében. A “A nagy pályakezdő kutatás 2021” részletes eredményei az elkövetkező hetek során kerülnek majd publikására.

A Zyntern.com-ról

A Zyntern.com egy újgenerációs álláshirdetési platform. Célunk, hogy olyan felületetteremtsünk felhasználóink számára, melyen keresztül a karrierjük kezdetén álló Y és Z generáció tehetséges fiataljai, és az ennek a célcsoportnak gyakornoki és frissdiplomás lehetőségeket kínáló cégek könnyedén megtalálják egymást.

Tetszett a cikk? Oszd meg!