A 21. században radikálisan átalakulóban vannak a munkaerőpiacon előnyben lévő és maradó képességek. Vajon mely készségek számítanak hosszú élettartamúnak, amelyre érdemes figyelnünk? És melyek azok, amelyek felértékelődnek vagy elévülnek? Ezekre a kérdésekre kereste a választ az Orientify cikkje.

Míg bizonyos ágazatokban az emberi készségek gépi helyettesítése már a jelen, és több „régi” bevált készség veszít erejéből a piacon, addig úgy tűnik, vannak olyanok is, amelyek örök életűek, és olyanok is, amelyek újak, de várhatóan hamar le is jár a szavatosságuk. Az évek során nemcsak a munkakörök változnak, hanem az ezek alapjául szolgáló készségek is jelentősen átértékelődnek. Ez nem jelenti azt, hogy régi készségek eltűnnek, és helyükre érkeznek az újak. Inkább az történik, hogy néhány régi készség még évekig megőrzi értékét, de néhány új készségre igaz, hogy amilyen váratlanul megjelent, olyan gyorsan el is tűnik a létjogosultsága.

Három ember laptop előtt imitálva a se lát, se hall, se beszél emojikat.

ÖRÖKRE SZÓLÓ ÉS TARTÓS KÉSZSÉGEK

A technika fejlődésének sebességével valójában marad-e valami tevékenység az embereknél, amit a gépek nem tudnak végrehajtani? Szerencsére igen. Néhány emberi készség a teremtéskor már kialakult: a csoporton belüli együttműködés, alkalmazkodás. Az ősembernek sokmindene nem volt, ezért megtanult eladni és cserélni dolgokat, amihez empátiára, segítőkészségre, bizalomra és törekvésre volt szüksége. Nem számít, mennyire zseniális technológiák lesznek, ezek a készségek továbbra is értékesek maradnak az egész világon. Maradt még néhány terület, ahonnan úgy tűnik, a mesterséges intelligencia egy ideig még nem szorítja ki az embert? De vajon mennyire tartósak ezek? Íme öt olyan ágazatot, amelyek nem tartoznak a lecserélhetőek közé: egészségügy, oktatás, művészet, jog és tanácsadás. Nem meglepő, hogy többségük az emberek érzelmi-társas és összetett problémamegoldó készségeinek használatával kapcsolatosak. Különösen igaz ez az olyan területeken, mint az egészségügy vagy az oktatás, képzés, ahol jóval 50 százalék alatt van az automatizálható tevékenységek száma.

FELTÖREKVŐ KÉPESSÉGEK

Azok az új képességek tudnak érvényesülni a jövőben, amelyek  igazodnak a munkaerőpiaci trendek komplexitáshoz és a munka sebességéhez. Elég képzett vagy egy kontrolling szoftver használatához? Tudod kezelni a virtuális valóság érzékszervi túlterhelését? Elég gyorsan tudsz dönteni és problémát megoldani, ha épp fel akarják törni  a rendszeredet? Meg tudod tanulni az újabb és újabb média platformokat? Villámgyorsan reagáló, virtuálisan és videójátékokban edzett, multitasking jelöltek előnyben!

számítógépes kimutatások, informatikai készségek

ELÉVÜLŐ KÉSZSÉGEK

Ami tegnap élenjáró készségeknek számított, holnap már természetes lesz. Öt évvel ezelőtt az üzleti világban az online meetingek nem voltak a mindennapjaink részei. Ha 2021 végén valaki nem tud magabiztosan egy online meetingen dolgozni vagy egy konferencián előadni, workshopot tartani, a kollégái megdöbbenéssel néznek rá. Egy olyan marketing tanácsadó jelöltet, akinek nincs jelenléte a közösségi médiában, nem hívnak be állásinterjúra. Ezeknek a készségeknek a listája napról napra hosszabbodik, és ezek közül sok a technológiához kapcsolódik, így újabbak fognak érkezni, néhányak pedig eltűnnek. Ha túl sok készséged az elévülők listájához kapcsolódik, akkor itt az ideje az újraindításnak!

Szeretnéd megtudni melyik szakma illik hozzád? Töltsd ki rövid szórakoztató tesztünket és játssz el a gondolattal! Ha pedig szeretnéd a jövődet komolyan tervezni és neked való pályát választani, az Orientify segít ebben!


Ha pedig már megvan az irány és első álomállásod keresed akkor regisztrálj a Zyntern-re és böngéssz több száz pályakezdő ajánlatunk között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!