Az álláskeresés sosem sétagalopp, főleg pályakezdőként. Ilyenkor jól jön pár karriertipp, melyek elengedhetetlenek karriered beindításához!

1. Állíts fel egy preferencia sorrendet!

Nincs két egyforma ember, és ez a cégekre is igaz. Mielőtt nekilátsz megkeresni álommunkádat, nem árt néhány kérdést feltenni és megválaszolni magadnak! Vegyél elő egy lapot vagy a telefonodat, és írj fel 3 dolgot, amit tuti szeretnél a munkahelyeden. Ezek vonatkozhatnak a munkakörülményekre, a kollégákra, a fizetésre, bármire, ami neked fontos. Amint ez megvan, jöhet az a 3 dolog, amit látni sem akarsz. A végeredmény egy prioritás- és egy tiltólista lesz. Így egyrészt tisztább képet kapsz preferenciáidról, másrészt kezedbe kerülnek azok a kritériumok, melyekkel válogathatsz a cégek és a pozíciók között.

2. Hozd ki a maximumot az önéletrajzodból!

Egy tipikus jelentkezési csomag önéletrajzot, motivációs levelet és referenciát tartalmaz. Az önéletrajz az álláskeresés alfája és omegája, ezért addig kell finomítani, míg tökéletes nem lesz! A Zyntern minden segítséget megad neked ehhez! Egyrészt, megmutatjuk miként készíthetsz tökéletes önéletrajzot, másrészt Karrier Profilod kitöltésével rengeteg teher lekerül a válladról. A pályakezdők legnagyobb félelme, hogy nincs mivel feltölteni önéletrajzukat. Egy majdhogynem üres oldal szörnyen demotiváló tud lenni. Ahhoz, hogy ezt elkerüld, muszáj eszedbe vésni a következő alapszabályt: nincs rossz tapasztalat! A legegyszerűbb diákmunka, diákszervezeti tagság, önkéntes tevékenység, versenyen való részvétel is felbecsülhetetlen értékű skilleket adott, légy rájuk büszke! Ráérsz válogatni, mikor több éves tapasztalattal rendelkező szakember leszel. Most mehet minden, ami szóba jöhet!

karriertipp alapján felépített önéletrajz ismertetése

3. A karriertipp mit sem ér becsületes felkészülés nélkül!

Ha valóban érdekel az adott pozíció, és szeretnéd lenyűgözni az interjúztatókat, akkor muszáj felkészülnöd! Manapság az employer brandingnek hála, a munkaadók egyre több információt osztanak meg mindennapjaikról az interneten. Látogass el honlapjukra és karrier oldalukra, kövesd közösségi média felületeiket, nézd meg videóikat, olvasd cikkeiket! Ezek alapján meg tudod határozni azokat a kulcsértékeket, melyek kiemelt szerepet töltenek be a vállalat életében. Persze a legjobb az, ha fel tudod venni a kapcsolatot a cég egy munkatársával. Amennyiben kapcsolati hálód nem elég kiterjedt, hívd segítségül a LinkedIn-t!

Magán az interjún 4 féle kérdésre számíthatsz:

  • Leíró jellegű kérdések azok, amikor magadról, tapasztalataidról, lényegében a CV-d
    tartalmáról kérik, hogy mesélj.
  • Feltételes kérdések esetén azt kérdezik tőled, hogy hogyan reagálnál különböző
    helyzetekre, hogyan oldanál meg feladatokat. Kicsit az esettanulmányi versenyekhez
    hasonlóan.
  • Retrospektív kérdésekre a válaszaiddal a múltból kell példákat hoznod, amikor egy
    feladatot vagy problémát megoldottál.
  • Stressz kérdésekkel pedig kizökkenteni próbálnak a nyugalmadból és a megtanult
    válaszok helyett a reakcióidat vizsgálják. Furcsa kérdéseket tesznek fel, megzavarnak
    válaszadás közben, úgy tesznek, mintha nem figyelnének rád. De légy résen,
    figyelnek!
gondolkodás állásinterjún

4. Vezesd a jelentkezéseidet!

Ritka, hogy az ember egyszerre egy helyre adja be a jelentkezését. Ilyenkor érdemes egy egyszerű Excel táblázatot készítened a következő oszlopokkal: cég, pozíció, jelentkezés időpontja, telefonos interjú időpontja, személyes interjú időpontja, HR-es neve, HR-es elérhetősége. Ha netalán különféle CV-ket használtál a jelentkezésekhez, akkor jelöld ezeket is! Miért van minderre szükség? Képzeld maga a HR-es helyébe. Megtetszik a jelölt önéletrajza, felhívod telefonon, hogy egyeztess egy interjút, erre az illető azt sem tudja, milyen rendezvényen van. Biztosítsd be magad, hogy ne figyelmetlenség és lustaság miatt bukj el egy állást! Ha a Zynternen keresztül jelentkezel, a “Jelentkezéseim” menüpont alatt a rendszer alapból kilistázza az általad megjelölt pozíciókat.

5. Sosem szabad feladnod!

Néha a legszuperebb CV sem véd attól a bizonyos elutasító emailtől. Ennél is fájóbb tud lenni, mikor a visszajelzésre sem veszik a fáradtságot a cégek. Ilyenkor nem tehetsz mást, minthogy emelt fővel mész tovább, hisz mindez az álláskeresés része. Nem az elutasítás a hiba, hanem ha ezután feladod! Talán a legfontosabb karriertipp az, hogy kétségbeesés helyett tanulj hibáidból. Nézd át leadott anyagaidat, kérj visszajelzést, gondold át az interjú során elhangzottakat, majd a tanulságokat használd fel a következő álláshirdetésnél. Ahogy a mondás tartja, az álmaid munkájához vezető út elutasított jelentkezésekkel van kikövezve.

sikeres interjú utána kézfogás

+1 Karriertipp: Ne félj váltani!

Van az úgy, hogy tudatosan nekilátunk a munkakeresésnek, utánanézünk a cégeknek, elkészítjük a tökéletes CV-t, felkészülünk az interjúra és megkapjuk a vágyott munkát, aztán valami mégsem stimmel, és kezdődik elölről minden. Semmi gond nincs azzal, ha első állásod nem álmaid állása lesz. Fiatal vagy, rengeteg különböző cég és pozíció vár még rád, sőt egészen eltérő szakmában is kipróbálhatod magad! Ugyanakkor érdemes kicsit többet tanulnod magadról, hogy mielőbb meglegyen az a karrier út, melyben ki tudsz teljesedni. A személyiségtesztek sokat segítenek abban, hogy megértsd, miért nem bírod a monoton munkavégzést, miért vagy született problémamegoldó, miért motivál vagy frusztrál, ha sok emberrel kell napi kapcsolatban lenni a munkád során stb.

Itt az ideje, hogy gyakorlatban is kamatoztasd a tanultakat! A Zyntern.com Állásportálon több száz gyakornoki és pályakezdő pozíciót találsz a legmenőbb hazai és nemzetközi cégektől!

Tetszett a cikk? Oszd meg!