Profi, modern, és kicsit hajaz a Facebookra. A LinkedIn mára már a legalapvetőbb álláskereső és networking platform. Ha nem akarsz lemaradni a legújabb trendekről, tarts velünk!

Legyünk akár pályakezdők, akár több éves tapasztalattal rendelkező szakemberek, az álláskeresés egy örök mumus marad. Már az nehéz, hogy kitaláljuk, milyen állás illene hozzánk, nemhogy még meg is találjuk. Szerencsénkre rengeteg olyan platform létezik, mely mindezt könnyebbé teszi. A pályakezdőknek ilyen a Zyntern, nemzetközi példa pedig a LinkedIn. Ugyan elsőre kissé kaotikusnak tűnhet, de segítségünkkel könnyen a mesterévé válhatsz!

Miben más a LinkedIn, mint a Facebook?

Bár az arculat szintén a megszokott kék-fehér kombóban virít, a LinkedIn sokkal több annál, mint amit egy social media oldal nyújtani tud. Egy olyan networkingre és álláskeresésre egyaránt alkalmas hiánypótló platform, melyen a pályakezdőktől a több évtizedes múlttal rendelkező szakemberekig az üzleti élet minden szereplője megtalálható. Pár kattintás, és máris új munkahelyet találhatsz, gyümölcsöző kapcsolatokra tehetsz szert, vagy tovább építheted énmárkádat. Viszonylag rövid idő leforgása alatt a gazdasági, kommunikációs, IT, mérnöki területen tanulók/dolgozók kedvencévé vált. Csak veszíthetsz, ha nem teszel próbát vele!

Ne tévesszenek meg a színek, a LinkedIn nem a Metaversum része!

Így készül a tökéletes profil

A LinkedIn mindene a profizmus. Profilodra tekints úgy, mint egy önéletrajzra, vagy Zyntern profilra, melyet bárki, bármikor megtekinthet. Összeállításánál az járjon a fejedben, hogy jövőbeli főnöködtől vajon milyen reakciót váltana ki? Az első konkrét lépés – mint bármely más online platformon – a profilkép kiválasztása. Egy letisztult háttérrel, smart casual vagy business casual öltözékkel és egy kis mosollyal egyszerűen nem lőhetsz mellé! Ezután jön a lényeg: profilod feltöltése adatokkal. Több infóblokkot fog egyszerre hozzád vágni a rendszer, de ne ess kétségbe! Egyszerűen a megszokott CV-sémát kell követned. Ha esetleg mégis megakadnál, korábbi önéletrajzzal foglalkozó cikkünk remek támpontot adhat!

Sugározz szakmaiságot

Angol vagy magyar?

Az egy dolog, hogy most már tudod, mit kéne írnod, na de milyen nyelven? A kérdésben nincs egységes álláspont a felhasználók között. Az egyik tábor azt hangoztatja, hogy a mai világban angol nyelvtudás nélkül lehúzhatjuk a rolót. Mások szerint mégiscsak magyarok vagyunk, elsősorban a hazai munkaerőpiacon akarunk boldogulni. A döntés tehát egyedül a Te kezedben van! A mi tanácsunk az, hogy ha teheted, használd mindkét nyelvet!

Hogyan működik az álláskeresés?

Az álláskereső felület tartalmazza az összes kötelező szűrőt álommelód megtalálásához. Kereshetsz munkatapasztalat, földrajzi hely, munkakör, vállalat szerint, csak úgy, mint a Zyntern-en. Az állásajánlatoknál látod a jelentkezők számát, a munkakör leírását, a szükséges képesítést és nyelvtudást, a javadalmazási csomagot. A kedvező találatokat el is mentheted későbbi használatra. Az “Easy apply” jelzővel ellátott hirdetések igazi jackpotok, egy gombnyomásra a kiválasztási folyamat sűrűjében találhatod magad.

Ápold régi kapcsolataidat, építs ki újakat!

Merj posztolni!

A Facebookkal szemben itt ismerőseid létező összes tevékenységét látod: nem csak kommentjeiket, megosztásaikat, hanem minden egyes lájkukat, reakciójukat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy sima „befejeztem a tanulmányaimat” vagy „lediplomáztam” bejegyzés több száz embert érhet el. A megfelelő tartalmakkal könnyedén felhívhatod az üzletemberek, HR-esek figyelmét, akik adott esetben megjutalmazhatnak egy ajánlattal. A siker azon áll vagy bukik, hogy képes vagy-e aktivitást kiváltani ismerőseidből.

Akár telón is elérhető

Pár hasznos tipp így a végére!

  • A LinkedIn profil az önéletrajzzal ellentétben általános érvényű, nem álláshirdetéshez kötött. Egy szakmailag sokszínű palettát kell letenned az asztalra, miközben konzisztens képet adsz magadról.
  • Ha csekkolod valakinek a profilját, ő erről értesítést fog kapni, és vice versa! A stalkerkedés itt a múlté.
  • Ne csak beszélj arról, milyen profi vagy! Mutasd is meg egy online portfólió beillesztésével a megfelelő infóblokkban!
  • Borítóképed vizuálisan kommunikálja a többi felhasználó felé mindazokat a tartalmakat, amiket a profilodon szövegesen jelenítesz meg. A tájképeket lehetőleg hanyagold.
  • A headlineba nem csak munkakörödet írhatod! Megadhatsz impulzív, általad vallott értékrendet közvetítő hívószavakat is.
  • Minden állásajánlatnál látni fogod, hány ismerősöd és hány alumni-társad dolgozik az adott vállalatnál. Ez képet adhat, hogy az adott cégnél mennyire értékelik a diplomádat.
  • Mobilos alkalmazás formájában is megtalálható Google Play-en és App Store-on!
  • Szabályok és megkötések ide-oda, a lényeg, hogy profilod tükrözze személyiségedet

Bár a LinkedIn profil ma már alap, pályakezdőként a Zyntern.com Pályakezdő Állásportálon könnyebben megtalálhatod a neked való lehetőségeket. Látogass el oldalunkra és szörfözz a több száz gyakornoki és frissdiplomás pozíció között.

Tetszett a cikk? Oszd meg!