Milyen a tökéletes CV? Most A Zyntern.com csapata összeszedett 8 tippet arra, hogy hogyan készítsd el az önéletrajzodat, amivel egyszerűvé válik a munkakeresés.

Az első önéletrajz elkészítése mindig egy fontos mérföldkő. Ez az útleveled a karrieredhez, ami bármilyen irányba elindíthatja a szakmai pályafutásod. Éppen ezért rengeteg kérdést vet fel, hogyan kezdj bele: milyen hosszú legyen, mennyire legyen részletes, milyen sablont használj, a középiskolai tanulmányaidat beleírd-e, mi számít szakmai tapasztalatnak és mi van, ha még sehol sem dolgoztál korábban, mivel tudsz kitűnni és hogyan mutathatod meg, hogy te vagy a legjobb jelölt, akit találhatnak.

1) Terjedelem?-  A CV-d férjen bele egy oldalba!

Önéletrajz és motivációs levél minta

Ha gyakornoki vagy pályakezdő pozícióra jelentkezel, akkor egy oldalba alapvetően bele kell férnie a CV-dnek. A titok az információk megfelelő tagolásában és a lényeg megfogalmazásában van.

2) Tanulmányok részletezése? –  Minél több van, annál kevesebbet írj róluk!

Bevált irány, ha az önéletrajzodban az információk mennyiségét az határozza meg, hogy mennyi folyamatban lévő vagy befejezett tanulmánnyal, tapasztalattal rendelkezel. Minél több van belőlük, annál kevesebbet érdemes részletezni. Nyugodtan írd be a középiskoládat és hogy mikor érettségiztél. Ha még folyamatban vannak az alapszakos tanulmányaid, érdemes többet megosztanod a középiskoládról (pl.: milyen tantárgyat tanultál emelt óraszámban, kéttannyelvű iskolába jártál vagy, ha kiváló eredménnyel érettségiztél). Ahogy gyűjtöd a diplomákat úgy érdemes egyre kevesebb információt megosztanod a korábbi tanulmányaidról.

Legfontosabb tanulmányi információk: iskolád neve, szakod, szakirányod, illetve a szakdolgozatod témája, – ha volt – párhuzamos diplomaprogram és külföldi tanulmányaid fő tantárgyainak felsorolása.

3) Helyesírás – Ha átnézi a haverod az nem ciki, ha tele van helyesírási hibával, az viszont igen!

Ha nem vagy egy született irodalmár, akkor mindenképpen kérj meg egy nyelvtan zsenit a közeledben, hogy fussa át a CV-det. A legjobb, ha rögtön két nyelven készíted, mert sok helyen angolul is kérik az önéletrajzod, így ha megtalálod az álom munkád biztosan nem maradsz le a jelentkezésről az angol önéletrajz hiányában. Idegen nyelvű CV-knél fokozottan igaz, hogy érdemes átnézni valakivel, akinek nem csak szóban, hanem írásban is erős nyelvtudása van.

4) Milyen munkatapasztalatot írjak be? – Nem csak a szakmai tapasztalat munkatapasztalat!

Alapvető igazság, hogy nincs olyan munkatapasztalat, ami negatív, ha pályakezdő önéletrajzról beszélünk. Ahogy a tanulmányok felsorolása kapcsán a részletesség itt is attól függ, hogy mennyi tapasztalattal rendelkezel. Ha első gyakornoki pozíciódat keresed, akkor mindenképpen helye van a diákmunkának a felsorolásban. A vendéglátós munkák, a szórólapozás, az adminisztratív munka vagy, ha besegítesz néha a családi vállalkozásba mind arra utalnak, hogy jó a munkamorálod. Ez azért is fontos, mert egyetlen helyen sem a vezetői székben kezdesz és a főnökeid szemében fontos érték, ha nyitott vagy a különböző feladatokra.

Nő kezében egy papír alapú önéletrajzzal

Ha több szakmai gyakorlattal rendelkezel és az első nagybetűs, főállású munkádat keresed, érdemes a releváns tapasztalatokra szorítkozni csupán azért, hogy ne legyen feleslegesen hosszú az önéletrajzod. Ekkor már nyilván egyértelmű, hogy nem büdös a munka. Ami pedig a tartalmat illeti: melyik cégnél milyen pozíciót töltöttél be, foglald össze röviden a főbb feladataidat, amelyek a megpályázatott pozíció szempontjából a legrelevánsabbak.

Később persze, ha már van öt, tíz év tapasztalatod különböző szakmai területeken, akkor érdemes szelektálni és az adott pozíció szempontjából relevánsokra koncentrálni.

5) Mi számít még tapasztalatnak? – Minden, amiből tanultál valamit!

Minden, amiből tanultál valamit, aminek köszönhetően a különböző képességeid és készségeid fejlődtek, amit elértél és büszke vagy rá. Ide tartozhat: diákszervezeti tagság, tanulmányi versenyek, sporteredmények, önkéntes munkák, iskolai projektek, csoportos- vagy egyéni kutatási feladatok és az önfejlesztés is (pl. programnyelvek, számítógépes programok megtanulása). Ezek mind arról árulkodnak, hogy mennyire vagy kitartó, milyen típusú feladatokat kedvelsz, milyen csapatjátékos vagy és milyen vezetői attitűddel rendelkezel. 

Külföldi tapasztalatok esetén: nyelvtanfolyam, nyári munka, ösztöndíj, csereprogram, vagy bármi ott szerzett ismeret releváns lehet. Ezekkel nem csak a nyelvtudásod, de az új helyzetekhez való rugalmasságod és általános nyitottságodat is megmutathatod.

6) Ferdíteni vagy nem? – Fölösleges, úgy is kiderül!

Ferdítésre, valótlan állítására semmi szükség nincs. Már csak azért sem, mert egyszer minden kiderül főleg, ha megadod a korábbi munkáltatóidat, akkor egy üzenettel máris utánad tudnak kérdezni. Szerencsére a legtöbbször sokkal értékesebb tapasztalatokat szerzel egy-egy munkával, mint amire először gondolnál. Például, vendéglátós vagy kereskedelmi munka esetén vendégek kiszolgálásával és pénz kezeléssel is foglalkozol, ami máris plusz pont, ha ügyfelekkel kell kommunikálnod vagy pénzügyi adminisztrációt végezned. Ferdítések helyett zoomolj ki a betöltött pozíciód mögül, gondold át mennyi mindent tanultál közben és néhány szóban nyugodtan írd bele az önéletrajzodba.

7) Mindent vagy semmit? – Van, amit mégis érdemes kihagyni!

Arra figyelj, hogy ha gyakran váltasz munkát, ezt nem feltétlenül kell reklámozni. Biztosan megvolt az okod a gyors váltásokra, de ezt CV-dben nincs lehetőséged részletezni. Szimpatikus, ha a tanulmányaid alatt több helyen is kipróbáltad magad, de gyanús, ha kéthavonta teljesen új dologba kezdesz.

8) Milyen sablont használj? – Inkább milyet ne!

A Canva honlapja

Az önéletrajz sablonok alapvetően jó dolgok. Segítenek abban, hogy gyorsan, jól tagolt CV-t készíts. Vannak viszont templatek, amiket felejtsd el, például az Europass önéletrajzokat. Azért nem ajánljuk, mert idejétmúlt: nehéz szerkeszteni, szétesnek a sorok, ráadásul a HR-esek évtizedek óta tömegével kapnak ilyen CV-ket és emiatt nagyon nehéz kitűnni vele.

Ezzel ellentétben a Canva önéletrajz sablonjai nagyon hasznosak azoknak, akik színekkel és formákkal szeretnék színesíteni az önéletrajzukat. Csak arra kell figyelni, hogy a külcsín ne menjen a tartalom rovására. A túl design-olt önéletrajzok esetén sokszor arra panaszkodnak a cégek, hogy bár egyértelműen kreatív a jelölt, de róla alig derül ki valamilyen információ.

9) Legyen interaktív!

Tekintettel arra, hogy a HR-esek 99%-a online nézi meg az önéletrajzod először nyugodtan tegyél kattintható linkeket bele, ha van olyan dolog, amit fontosnak tartasz megmutatni: egy általad készített prezentációt, a szervezetet, ahol régóta önkéntesként dolgozol, egy eseményt, amit te szerveztél, vagy akár egy önállóan felépített honlapot. 

Készíts interaktív Zyntern.com karrier profilt és nem csak a nyolc aranyszabály betartásában segítünk, de elkészült karrier profiloddal egy gombnyomással azonnal jelentkezhetsz is több száz pozícióra.

Mit tud a Zyntern karrier profilod?

Néhány kattintással maximum 15 perc alatt létre tudod hozni saját egyedi karrier profilod minden olyan információval, amire szüksége lehet a cégeknek rólad a kiválasztás során. A facebook profiloddal is regisztrálhatsz és nem csak profilképet, de egyedi háttérképet, vagy, akár egy bemutatkozó videót is beállíthatsz magadról. 

A Zyntern.com-on a tanulmányaid, szakmai tapasztalataid és nyelvtudásod mellett a karrier profilod része, hogy:

  • milyen területen szeretnél elhelyezkedni (mert ez manapság könnyedén eltérhet a tanulmányaidtól)
  • hogy milyen képességeid, készségeid és speciális tudásod van, ami releváns lehet munkavállalás szempontjából
  • mi a hobbid, érdeklődési köröd ami jellemezheti a személyiségedet
  • és olyan praktikus információk, hogy milyen típusú állást keresel (diákmunkát, szakmai gyakorlatot vagy főállást) vagy hány órát tudsz dolgozni egy héten, sőt
  • az egyetemedtől vagy otthonodtól való távolság alapján is sorbarendezheted az állásokat.

Egyedi karrier profilod elkészítését követően pedig csak várnod kell, hogy a megadott információk alapján a számodra leginkább releváns hirdetéseket elküldjük neked.

PRO TIPP: Egyetlen kattintással pdf-ben letölheted és önéletrajzként is használhatod.

Nézd meg Marci hogyan készítette el az önéletrajzát a Zyntern.com-on! 

Most, hogy az első önéletrajz elkészült, jöhet az állásinterjúra való felkészülés! Amennyiben szeretnél felkészülten érkezni, akkor fogadd Pamkutyáék és top cégek HR szakembereinek tippjeit! Vagy tudd meg milyen trükkökkel igyekeznek a HR-es csőbe húzni az interjúk során. Pályakezdő karriertippjeinkért pedig kattints ide!

Tetszett a cikk? Oszd meg!