A Zyntern.com 2021-es kutatása szerint a fiatal munkavállalók szemében a legvonzóbb munkáltatók idén az Audi, a Telekom, a Bosch, az OTP és a MOL. Az is kiderült, iparáganként melyik cégek végeztek az élvonalban. Agrár területen például a KITE vitte a pálmát, de a gyógyszergyártók és kereskedelmi cégek népszerűsége is nagyot ugrott a korábbi évekhez képest. A munkaadók típusát illetően a válaszadók 54%-a multinál dolgozna, de 43% saját vállalkozás indításán is gondolkozik. A pontos listából most kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek a közgazdászok és melyek a mérnökök számára. 

A pozitív munkáltatói márka kialakítása minden cég számára kiemelten fontos, ugyanis rengeteg előnnyel jár. Nemcsak, hogy könnyebben találnak jobb minőségű jelölteket betöltetlen állásaikra, de sok marketing költséget is megspórolnak a szájhagyomány útján terjedő pozitív véleményekkel. A Zyntern 2020-ban már feltérképezte melyik munkáltatók nyerték el leginkább a fiatalok szimpátiáját, most pedig megtudhatjuk, mennyiben változott a top lista egy év alatt.

A kutatásról

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál idén negyedik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A kutatás 2021 áprilisában zárult és több, mint 4000 fiatal töltötte ki a 30+ kérdéses kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, hosszútávú terveire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra.

Bár a Randstad minden évben díjazza a legnépszerűbb munkáltatókat, ezek a kutatások a 18-64 éves korosztályra vonatkoznak. A Zyntern ellenben a pályakezdők (16-28 éves korosztály) preferenciáit állítja a középpontba, így kiderül melyik cégek hódítanak a fiatalok körében. A kutatásból azt is megtudhatjuk, melyek az elsődleges munkahelyválasztási szempontok a Z generáció számára. Legfontosabb kritériumnak idén a pozitív munkahelyi légkör, a nyitott, támogató vezetők és a cégen belüli előrelépési lehetőségek bizonyultak. Vajon melyik cégeket azonosítják ezen jellemzőkkel a megkérdezettek?

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták. 

Az összesített nyertesek

  1. Audi Hungaria
  2. Telekom
  3. Bosch
  4. OTP Bank
  5. MOL

A legnépszerűbb cégek a 2020-as évhez képest nem sokat változtak. Bár a tavalyi első helyezett Google idén lekerült a dobogóról, helyét pedig az Audi vette át, a Bosch és a Telekom megőrizte előkelő pozícióját. 2021-ben épphogy lecsúszott a dobogóról az OTP Bank, őt követte a MOL, majd a Google. Az első tízben helyett kapott még a Morgan Stanley, a Vodafone, a Mercedes és a Richter Gedeon. A top10-es listán szereplő vállalatok legalább 8 szakterületen említésre kerültek a kérdőív kitöltőinek válaszaiban, az Audi és a Telekom pedig az összes területen feltűnt. A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és a Külügyminisztérium is helyet kapott. A sorrendben 11-ik helyen végzett a saját vállalkozás indítása, mint lehetőség, ami alátámasztja azokat a kutatási eredményeket, miszerint a Z generációban pezseg a vállalkozási kedv.

Érdekesség, hogy a fiatalok körében más cégek végeztek előkelő helyen, mint a Randstad összlakosságot vizsgáló 2021-es kutatásában. Az Audi, a Bosch és a MOL, a pályakezdők szemében élen járnak, míg a Randstad top listájában nem szerepelnek. A Telekom azonban nemcsak a fiatalok listáján végzett második helyen, de a Randstad Telekommunikációs különdíját is bezsebelte.

TOP 30 Legnépszerűbb cég

Szakterületenkénti rangsorok

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

  1. OTP Bank
  2. Telekom
  3. MOL
  4. Morgan Stanley
  5. Bosch
Gazdaságtudományi top 10

Gazdasági területen a top 10-ben helyet kapott az OTP Bank, hazai telco cégek (Telekom, Vodafone), big4ok (KPMG, PWC, Deloitte), a MOL, mint magyar nagyvállalat, az Unilever és a Bosch, valamint a Morgan Stanley. A TOP 15-ben végzett továbbá a Procter&Gamble, a Coca Cola, a Nestlé, a Google, az és az Audi.

IT/Informatika

  1. Telekom
  2. Google
  3. Epam
  4. Morgan Stanley
  5. Microsoft
IT Top10 cég

Informatikai területén a legnépszerűbb vállalat idén a Telekom lett. Nem sokkal lemaradva követte a Google, majd az Epam. Éppen lecsúszott a dobogótól a Morgan Stanley és a Microsoft. Az élen, top 10-ben végzett még továbbá az OTP, az IBM, a Bosch, az NI, és a Vodafone.

Műszaki, mérnöki 

  1. Bosch
  2. Audi
  3. Richter Gedeon
  4. MOL
  5. Mercedes
Műszaki top10

Mérnöki területeken a Bosch és az autóipari szereplők mellett, 2 hazai nagyvállalat, a Richter Gedeon (3.) és a MOL (4.) is a legvonzóbb munkaadók között szerepel. A Mercedes a fiataloknál ötödik helyre került. Hatodik helyen található a Continental, hetediken pedig a BMW. A legnépszerűbb között végzett továbbá a Knorr-Bremse, az Egis és a GE.

Agrár

  1. Kite
  2. Bonafarm
  3. Nestlé
  4. Aldi
  5. Syngenta
Agrár top10

Agrár területeken olyan FMCG-k vezetnek, amelyek gyártási tevékenységet is folytatnak Magyarországon, illetve egyben jelentős retail láncok. Idén a Kite vitte a pálmát, tőle nem sokkal lemaradva végzett a Bonafarm és a Nestlé. A top 10-es listába még olyan cégek kerültek, mint az Aldi, Syngenta, az Axiál, a Hell, a Nébih, az SGS és a Coca Cola, mely idén elnyerte az FMCG (Fast- Moving Consumer Goods), vagyis gyorsan forgó fogyasztási cikkek kategóriában a Randstad különdíjat is.

Társadalomtudomány

  1. Telekom
  2. Vodafone
  3. Külügyminisztérium
  4. MOL
  5. Audi
Társadalomtudományi top10

Társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai hasonlóak a bölcsészek preferenciáihoz. Ismert telco munkaadók az élen (Telekom, Vodafone), őket követi a Külügyminisztérium, majd a MOL és az Audi. De az első 10-ben helyet kapott még a Prezi, a Coca Cola, a Morgan Stanley, az ENSZ és a Bosch is. 

Bölcsészettudomány

  1. Telekom
  2. Audi
  3. OTP Bank
  4. Vodafone
  5. NI

Bölcsész top10

Bölcsészettudományok területén rendkívül heterogén lista született. Változatos iparágak legismertebb munkáltatói kerültek legnagyobb számban említésre. Érdekes módon a top 5 (Telekom, Audi, OTP Bank, Vodafone, NI) legnépszerűbb cég közül kettő IT és telekommunikációs területen szolgáltat igaz, az nem derült ki, hogy például a Vodafone esetében az SSC-re vagy a Vodafone Hungary-re gondoltak a válaszadók. Őket követte a Google, és a Rosche. De helyet kapott a legszimpatikusabbak között a Morgan Stanley, az MTA, a WHC és a Sziget is. Népszerűek továbbá a bölcsész fiatalok körében a múzeumok és rendezvényszervező irodák, valamint nagy százalékuk gondolkodik saját vállalkozás indításán.

Turizmus/vendéglátás

A legtöbb turizmus és vendéglátás területén tevékenykedő fiatal számára a hotelek a legvonzóbbak (Four Seasons, Hilton, Marriott), de az utazási irodákat és repülőtársaságokat is nagy számban említették.

Államtudományok területén

Öltönyös emberek mosolyognak

Az első helyen a Belügyminisztérium végzett, másodikon az EMMI, harmadikon pedig a NAV. A top 10-es listában helyett kapott még a Rendőrség, az ENSZ, az ITM, az EU intézményei, a Külügyminisztérium és a Honvédség is. Piaci szereplőket tekintve pedig a legnépszerűbbnek a KPMG bizonyult.

Jogtudomány

A legtöbb pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbbnak, de gyakran visszaköszönt a bíróság, ügyészség és az Igazságügyi Minisztérium intézménye is. Cégek tekintetében pedig az Audi, a McKenzie, az OTP és a MOL végzett előkelő helyen.

Középiskolásoknál

Egyértelműen idén a Bosch vitte a pálmát, őt követte a Spar, a Tesco, aLidl és a Penny. A top 10-ben pedig helyett kapott még az Audi, a Mercedes, a Samsung és az OTP is.

Szakképzésben tanulóknál

Náluk az autóipari munkaadók (Audi, Mercedes) alapvetően a legvonzóbbak, de a top 10-es listában néhány olyan globális technológiai márka is helyet kapott, mint a Google vagy a Telekom. Nagy százalékuk saját vállalkozás indításán gondolkodik, de a banki szféra és a vendéglátói egységek is népszerűek voltak a körükben.

A legvonzóbb munkaadók listáját áttekintve egyértelműen látható, hogy számos vállalat a legkülönbözőbb szakterületeket átívelően népszerű a fiatalok körében. Ami közös ezen népszerű munkaadókban, hogy ismert és tudatosan épített munkáltatói márkájuk,  és aktív campus kommunikációs jelenlétük van, illetve sok esetben kiépült felsőoktatási kapcsolatokkal rendelkeznek

Ha állást vagy fiatal tehetséges jelentkezőket keresel, akkor látogass el a Zyntern.com Állásportálra, ahol mindezeket megtalálod!

Tetszett a cikk? Oszd meg!