Legvonzóbb cégek kreatív

A Zyntern.com éves felmérése szerint a legnépszerűbb munkáltatók versenyét idén a Magyar Telekom Nyrt. nyerte a pályakezdők szemében. A dobogó második fokán a OTP Bank Nyrt., harmadikon pedig a Robert Bosch Kft. végzett. A kutatásból az is kiderült, iparáganként melyik cégeket értékelik a legvonzóbbnak a fiatalok. A munkaadók típusát illetően a válaszadók döntő többsége (59%) nemzetközi nagyvállalatnál helyezkedne el, és a tavalyi évhez képest csökkent a startupok népszerűsége és a fiatalok vállalkozó kedve is. Valamint arra is fény derül mely cégek programjai és kampányai nyeték el idén a fiatalok szívét a Zinternship Awards keretén belül. 

Egyre népszerűbb téma a munkáltatói márkaépítés világszerte és ez bizony nem véletlen.  Nem lehet eléggé hangsúlyozni mennyire jövedelmező egy cég számára, ha energiát fektet a munkáltatói imidzs fejlesztésébe. Ugyanis ezzel nemcsak, hogy könnyebben találnak jobb minőségű jelölteket betöltetlen állásaikra, de sok marketing költséget is megspórolnak a szájhagyomány útján terjedő pozitív véleményekkel. A Zyntern 2020-ban  és 2021-ben is feltérképezte melyik munkáltatók nyerték el leginkább a fiatalok szimpátiáját, most pedig megtudhatjuk, hogyan alakult a toplista 2022-ben.

A kutatásról

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál idén ötödik alkalommal végzett országos kutatást, melynek fókuszában a fiatalok munkaerőpiaci preferenciáinak vizsgálata állt. A felmérés idén ötödik alkalommal került megrendezésre 2022 májusában és közel 3000 fiatal töltötte ki részletes kérdőívet. A kutatás kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre és a legvonzóbb munkaadókra. 

A Zyntern, mint legnépszerűbb Z-generációs állásportál, a pályakezdők (16-28 éves korosztály) preferenciáit állítja a középpontba, így kiderül melyik cégek hódítanak a fiatalok körében. A kutatásból azt is megtudhatjuk, melyek az elsődleges munkahelyválasztási szempontok a mai egyetemisták számára. Legfontosabb kritériumnak idén a versenyképes fizetést jelölték meg, mely a korábbi évekhez képest lényegesen nagyot ugrott a preferencialistán. Továbbá, kiemelten fontos számukra, ha elismeri a munkáltató a jó teljesítményt, és ha van fejlődési- és karrierlehetőség a cégnél. 

A kitöltők azokat a munkahelyeket, ahol szívesen dolgoznának, szabadszavas formában, maximum 5 cég említésével adták meg. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat a kutatók tanulmányi terület és szakmai háttér alapján vizsgálták. 

Az összesített nyertesek

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. OTP Bank Nyrt.
  3. Robert Bosch Kft.
  4. Google LLC
  5. Richter Gedeon

A legnépszerűbb cégek a 2021-es évhez képest nem sokat változtak. Míg a tavalyi előtti legnépszerűbb Google idén visszakerült a top 5 közé, addig  a tavalyi első Audi lecsúszott a hatodik helyre. A Telekom magas vitte idén a pálmát, míg a Bosch és az OTP Bank megőrizte előkelő pozícióját, a Richter Gedeon pedig felküzdötte magát az ötödik helyre. Az élvonalban  helyett kapott még a Morgan Stanley, a MOL, a Vodafone, a KPMG és a DELOITTE.  A TOP 30-ban kereskedelmi láncok, big4-ok, bankok, FMCG-k, globális technológiai vállalatok és állami szereplők is helyet kaptak. 

Legvonzóbb munkáltatók 2022

Szakterületenkénti rangsorok

Az összesített eredményeken felül a kutatásból az is kiderül melyik cégek a legnépszerűbbek az adott szakterületen tevékenykedők számára. Ahhoz, hogy pontosabb képet kapjunk a piac jelenlegi helyzetéről érdemes ezekre a rangsorokra is vetni egy pillantást.

Gazdaságtudomány

  1. Otp Bank Nyrt.
  2. Morgan Stanley
  3. Magyar Telekom Nyrt.
  4. MOL Magyarország
  5. Deloitte Zrt.

Gazdasági területen a top 10-ben került az OTP Bank, a Morgan Stanley, big4ok (KPMG, PWC, Deloitte), a MOL, mint magyar nagyvállalat, az Aldi  és a Bosch, valamint a Google.

Gazdaságtudományi top munkáltatók

IT/Informatika

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. Google LLC
  3. Morgan Stanley
  4. EPAM Systems
  5. OTP Bank Nyrt.

Informatikai területén a legnépszerűbb vállalat idén is a Telekom lett. Nem sokkal lemaradva követte a Google, és a Morgan Stanley. Éppen lecsúszott a dobogóról az EPAM, az OTP Bank és a Microsoft. Az élen, top 10-ben végzett még továbbá az IBM, a Bosch, a Microsoft, az Evosoft és holtversenyben az Ericsson és az SAP. 

IT top munkáltatók

Műszaki, mérnöki 

  1. Robert Bosch Kft.
  2. Audi Hungária
  3. Knorr-Bremse Hungary, Richter Gedeon Nyrt.
  4. Siemens
  5. Continental Magyarország

Mérnöki területeken a Bosch, az Audi, a Knorr- Bremse és a Richter Gedeon vitte a pálmát.  A top 5-ben helyet kapott a Siemens és a Continental.  A legvonzóbb munkáltatók közé került még idén a Thyssenkrupp, a BMW, a Mercedes a Dana Corporation, az Egis és a KÉSZ Holding.  

Mérnöki top munkáltatók

Társadalomtudomány

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. Google LLC
  3. ENSZ
  4. Robert Bosch Kft.
  5. MOL Magyarország

Társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai alapján első helyen a Telekom végzett, második helyen zárt a Google, harmadikon pedig az ENSZ. Őket követi a Bosch és MOL. De az első 10-ben helyet kapott még az OTP Bank, a Vodafone, az UNICEF,  az Apple és az RTL klub. 

Társadalomtudományi top munkáltatók

Bölcsészettudomány

  1. Magyar Telekom Nyrt.
  2. Vodafone Magyarország
  3. Aldi Magyarország, IBM
  4. Robert Bosch Kft.
  5. Google LLC

Bölcsészettudományok területén a telcom cégek vitték a pálmát, első helyen a Telekom, másodikon a Vodafone végzett. Őket követte az Aldi és IBM, a Bosch és a Google. De helyet kapott a legszimpatikusabbak között az OTP Bank,  a Samsung  a BP az EPAM és a Lidl. Népszerűek továbbá a bölcsész fiatalok körében a múzeumok és rendezvényszervező irodák is. 

Bölcsészettudományi top munkáltatók

Természettudomány

A természettudományi területen tanulók között első helyen végzett a Richter, másodikon a MOL, harmadikon pedig holtversenyben az Egis és érdekes módon a Morgan Stanley. Élen végzett továbbá a Sanofi, a Bayer, a Teva, a Bosch, és a Continental. A top 10-ben helyett kapott továbbá a Google és a Hortobágyi Nemzeti Park. 

Turizmus/vendéglátás

A legtöbb turizmus és vendéglátás területén tevékenykedő fiatalok számára a hotelek a legvonzóbbak (Hilton, Accor, Danubius, Four Seasons, Marriott), de az utazási irodákat (Neckermann) bankokat (OTP Bank, Raiffeisen) is nagy számban említettek. Az első helyen ennek ellenére a Google végzett, negyedik helyre került a Telekom és nyolcadikként zárt a GE. 

Agrár

Agrár területeken olyan FMCG-k vezetnek, amelyek gyártási tevékenységet is folytatnak Magyarországon, illetve egyben jelentős retail láncok. Idén a Bonafarm vitte a pálmát, tőle nem sokkal lemaradva végzett a KITE és érdekes módon az OTP Bank. A dobogó harmadik fokán a Bonduelle áll, őt követi a Ceres és a Chio. A top 10-es listába még olyan cégek kerültek, mint az Bayer AG, az Axiál, a Dreher, a Kometa és a NAIK. 

Államtudományok 

Az államtudományok területén legnépszerűbbek az ügyészségek, bíróságok és bankok (OTP Bank, Raiffeisen Bank, MKB Bank) voltak. A top 10-be bekerült továbbá a Telekom, az SAP, a NAV, az MVM és a Design Terminál. 

Jog

A legtöbb jogot végzett pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbbnak, de gyakran visszaköszönt a bíróság, ügyészség és az Igazságügyi Minisztérium intézménye is. Cégek tekintetében pedig a Telekom, az OTP Bank, a Bosch, a PwC, a KPMG, a Vodafone, a Lidl, a Deloitte és az Aldi végzett előkelő helyen.

 Művészet

A művészetiseknél a Google, az RTL klub, a Netflix és a Budapest Park kapta a legtöbb említést, de népszerűnek számítottak még a nagyvállalatok és könyvesboltok is. 

Pedagógus

A pedagógusoknál nem meglepő módon az iskolák és óvodák és bölcsődék végeztek, cégek tekintetében pedig a Google, IBM, Lidl, Yettel, NI neve került elő leggyakrabban. Ezen felül köreikben sokan választottak non-profit szervezeteket. 

Középiskolásoknál

Egyértelműen idén a Budapest Park, a Starbucks és a Sziget Fesztivál nyerte a versenyt.

Igazi Z generációs munkáltatók- Zynternship Awards Díjátadó 2022

A legnépszerűbb pályakezdőket megszólító cégek, nem csak a kutatás eredményeképpen, de egy szakmai munkáltatói verseny keretében is bizonyíthattak. Ugyanis a  Z generáció hazai szakértője, a Zyntern.com idén 4. alkalommal szervezte meg a legjobb munkáltatók versenyét. A Zynternship Awards Díjátadón 2 kategóriában díjazták a cégeket közönség szavazás és szakmai zsűri megítélése alapján a idei Business Fest színpadán. Ezek alapján kiderült, melyek Magyarország legjobb gyakornoki és pályakezdő programjai, és melyek az év legjobb Z generációnak szóló munkáltatói márkakampányai. 

Zynternship Awards díjátadó

Talent Starter kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített gyakornoki, pályakezdő programok versenye!

  • A szakmai zsűri alapján bornz minősítést szerzett a BAT Firework Programja, a Diligent Internship Programja és az Unilever Talent Camp Programja. 
  • Ezüst minősítést kapott az Adnovum Software Engineering Internship Programja, az E.On Graduate.on Frissdiplomás Programja, a Dorsum Gyakornoki Programja, az Accenture Recruitment Marketing campaign-ja és a Citi Magyarország – Full Time Graduate Analyst Program-ja.
  • Valamint, arany minősítést szerzett a EATON Early Talent Leadership Development Programja, az Unilever Future Leaders Programja és a Magyar Bankholding Gyakornoki Programja. 
  • A közönségszavazás eredménye alapján pedig első helyen E.On Graduate.on Frissdiplomás Programja, második helyen az Unilever Future Leaders Programja, harmadik helyen pedig holtversenyben az EATON Early Talent Leadership Development Programja és az Accenture Recruitment Marketing campaign-ja. 
Zynternship Awards minősítések

Creative & Attractive kategória

A legkiválóbb, legkomplexebb és legjobban felépített munkáltatói márka kampányok és aktivitások versenye!

  • A szakmai zsűri véleménye alapján ezüst minősítést kapott a KPMG Irodai történetek videósorozata, valamint a PwC Magyarország Hiring Week 2022 Auditor kampánya. 
  • Továbbá arany minősítést érdemelt ki a Audi Plan@Tech Challenge mérnök hallgatói verseny kampánya. 
  • A közönségszavazás eredénye szerint a dobogó első fokára szintén az  Audi Plan@Tech Challenge kampánya került, őt követte a PwC Magyarország Auditor kampánya és harmadik helyen végzett a KPMG Irodai történetek videósorozata. 
Zynternship Awards díjazottak

Ezek tehát 2022 legnépszerűbb és leg Z generáció-barátabb munkáltatói a Zyntern.com felmérése és szakmai versenye alapján. A legnépszerűbb cégek listáját áttekintve egyértelműen látható, hogy számos vállalat a legkülönbözőbb szakterületeket átívelően népszerű a fiatalok körében, és sokan közülük a kampányaik és proramjaik révén tűnnek ki a tömegből. Ami biztosan közös ezen népszerű munkaadókban, hogy ismert és tudatosan épített munkáltatói márkájuk,  és aktív campus kommunikációs jelenlétük van, illetve sok esetben kiépült felsőoktatási kapcsolatokkal rendelkeznek

—————————————-

További információk:

Zyntern.com
Megyeri Mirtill
[email protected]
+3620 442 4155

A Zyntern.com-ról

A Zyntern.com egy újgenerációs álláshirdetési platform. Célunk, hogy olyan felületet teremtsünk felhasználóink számára, melyen keresztül a karrierjük kezdetén álló Y és Z generáció tehetséges fiataljai, és az ennek a célcsoportnak gyakornoki és frissdiplomás lehetőségeket kínáló cégek könnyedén megtalálják egymást.

Budapest, 2022. június 28.

Tetszett a cikk? Oszd meg!