Melyik munkahely mozgatja meg legjobban a fiatalok fantáziáját? Hova vágyik leginkább egy mérnök és melyik cégekről álmodoznak a bölcsészek? A Zyntern.com 2020-as kutatásából ez is kiderül!

Minden cég arra törekszik, hogy vonzó képet alakítson ki magáról, nemcsak termékét és szolgáltatását tekintve, de a munkakeresők szemében is. Ha egy vállalatnak sikerül impozáns munkáltatóként bekerülnie a köztudatba, az látványos előnyökkel jár! Például üres pozíciói betöltésekor több és jobb jelentkező közül választhat. Vajon melyik cégek nyerték a pályakezdők kegyeiért folyó versenyt 2020-ban?

A kutatásról

serleg egy férfi kezében

Bár a Randstad minden évben díjazza a legnépszerűbb munkáltatókat, ezek a kutatások a 18-64 éves korosztályra vonatkoznak. A Zyntern ellenben a pályakezdők preferenciáira helyezi a hangsúlyt, így megtudhatjuk melyik cégek hódítanak a fiatalok körében. Egy korábbi kutatásunkból már kiderült milyen szempontok alapján választanak a fiatalok munkahelyet, a legfontosabb kritériumnak a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a támogató vezető bizonyult. Nade melyik cégeket azonosítják ezekkel a kritériumokkal a megkérdezettek?

A Zyntern kutatása a 2020 áprilisában zárult le és több, mint 3000 fiatal töltötte ki a 30 kérdéses kérdőívet. A kutatás többek között kitért a fiatalok munkahely választási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre, a legvonzóbb munkaadókra és a koronavírus munkaerő piaci hatásaira.

A kitöltőknek azokat a munkahelyeket, ahol  szívesen dolgoznának, szabadszavas formában lehetett megadnia, maximum 5 cég említésével. A legvonzóbb munkaadókra adott válaszokat tanulmányi területe és szakmai háttere alapján vizsgálták a kutatók. Az eredményekből egyértelműen kirajzolódik az a trend, miszerint van számos vállalat, akik rendszeresen visszaköszönnek a különböző szakterületek felsorolásaiban. 

A kutatás eredményeinek rövid, áttekintő összefoglalása következik, amelyben minden szakterület top 3 legnépszerűbb munkaadóját közlik az elemzők és a szakterületek top 10 legtöbbet említett cégeire is kitérnek.  A rangsorokban több esetben előfordult holtverseny.

Az összesített nyertesek

szófelhő a top 15 cégről

A szakterületek szerinti toplisták mellett készült egy összesített rangsor is, amely a szakterületek top listáinak összesített eredménye. Így a kutatásban résztvevő valamennyi válaszadó reprezentatív összesített legnépszerűbb álom munkahelyei:

1.  a Google

2. a Bosch

3. és a Telekom

legvonzóbb munkáltatók Magyarországon 2020-ban a REBR toplistája szerint

Épphogy lecsúszott a dobogóról az Audi, őt követte a MOL és a Vodafone. Az első tízben helyett kapott még a Deloitte, a Morgan Stanley, az IBM és az OTP Bank. Tizenegyedik helyen végzett a KPMG, utána jött a Microsoft, a Richter, és a Prezi, majd tizenötödikként a Nestlé, tizenhatodik helyen pedig a Coca-Cola. Érdekesség, hogy az összes korosztályon végzett kutatás nyertese, a LEGO, a pályakezdők körében az összesített listában az első 50-be sem került be. Ugyanakkor a másik két dobogós közül a Samsung sem végzett az élmezőnyben, csak az Audi került be a fiatalok top 10-es listájába.

Nyertesek szakterületenként

Az összesített nyerteseken túl érdemes mélyebben is beleásni magunkat a témába és megvizsgálni szakterületenként milyen eredmények születtek.

TOP 10 lista a gazdaságtudományi területen

Gazdaságtudomány

1.      Morgan Stanley

2.      Vodafone

3.      Unilever

Gazdasági területen az élmezőnyben pénzügyi tanácsadó és elemző cégek, big4ok kerültek, de az élen vannak a legnagyobb hazai telco cégek (Vodafone, Telekom) és FMCGk (Unilever, Coca Cola, Nestlé) is. A Top 10-be bekerült továbbá a PwC,  a Deloitte, a KPMG, a Google és  Bosch. Ebből a listából a Magyar Telekom a Randstad kutatásában is előkelő helyen végzett, kiérdemelve a Legvonzóbb Telekommunikációs munkaadó díját. 

TOP 10 lista agrár terülten

Agrár, élelmiszermérnök

1.      Nestlé

2.      KITE és a  BioTech USA

Agrár területeken olyan FMCG-k vezetnek, amelyek gyártási tevékenységet is folytatnak Magyarországon, illetve jelentős retail láncok. A Nestlé magasan vitte a pálmát ebben az évben mind a fiatalok körében, mind összesített korosztályokat tekintve. FMCG (Fast- Moving Consumer Goods), vagyis gyorsan forgó fogyasztási cikkek kategóriában a Randstad díjat is bezsebelte. Harmadik helyen végzett holtversenyben a Bonafarm, a FrieslandCampina, a Tesco, a Nébih, a Spar, az Eisberg a Coca Cola és a Lidl. 

TOP 10 bölcsésztudományi területen

Bölcsészettudomány

1.      Vodafone

2.      Prezi

3.      Telekom

Bölcsészettudományok területén rendkívül heterogén lista született. Változatos iparágak legismertebb munkáltatói kerültek legnagyobb számban említésre. Érdekes módon a top 4 cég IT és telekommunikáció területéről van, igaz az nem derült ki, hogy Vodafone esetében az SSC-re vagy a Vodafone Hungary-re gondoltak.

Őket követte a Google, a Bosch, és a Morgan Stanley. De helyet kapott a legjobbak között a MOL, a Coca Cola, a Microsoft, a Libri az IBM is. Az IBM nemcsak a fiatalok körében népszerű, hanem a Randstad szerint az SSC szektor legvonzóbb munkaadója. Valamint a tavalyi évben még a harmadik legnépszerűbb munkahely volt az összesített kutatás alapján.

TOP10 lista IT területen

IT szektor, Informatika

1.      Google

2.      Telekom

3.      IBM

Informatikai területén a legnépszerűbb vállalat a Google. A telekommunikációs (Telekom,Vodafone) és IT tanácsadó cégek közé a Morgan Stanley (5.) és az OTP Bank (8.) is bejutott. A legnépszerűbbek közé tartozik továbbá a Microsoft, a Bosch az EPAM és az SAP

TOP10 lista műszaki területen

Műszaki, mérnöki 

1.      Bosch

2.      Audi

3.      Mercedes- Benz

Mérnöki területeken az autóipari szereplők mellett, 2 hazai nagyvállalat, a MOL (4.) és Richter Gedeon (5.) is legvonzóbb munkaadók között szerepel. A Mercedes a fiataloknál harmadik helyre került, pedig a tavalyi évben a Randstad szerint ő nyerte a menő munkahelyek versenyét. Hatodik helyen található a Knorr Bremse, hetediken pedig az Egis. A legjobbak között végzett továbbá a Siemens, a GE és a BMW

TOP10 lista társadalom tudományi területen

Társadalomtudomány 

1.      Prezi

2.      Vodafone

3.      Google

Társadalomtudományi területekről érkező kitöltők válaszai hasonlóak a bölcsészek preferenciáihoz. Ismert tech és telco munkaadók az élen (Vodafone,Telekom), közéjük ékelődve például a MOL, a Deloitte és a Black Rock, ami egy frissen megjelent munkaadó a hazai piacon. De helyet kapott köztük még a Coca Cola a Bosch és az Unicef is. A tízes listába került még többek között az MNB, ami holtversenyben végzett az IBM-el, az Indexel és a McKinsey-vel. A Randstad az MNB-t minősítette 2020 legnépszerűbb pénzintézetének.

TOP10 lista  természettudományi területen

Természettudomány

1.      Sanofi és Egis

2.      Richter Gedeon

Természettudományi területeken a top 3 munkaadó gyógyszeripari vállalat, akiket technológiai cégek, majd többek között gyártók követnek. Vagyis a legnépszerűbbek listájába került az EPAM, a Google, a Bosch, a Continental, az Aldi, az OTP Bank a Vodafone és a Morgan Stanley.

Államtudományok területén

Az első helyen a Belügyminisztérium végzett, másodikon pedig holtversenyben a Külügyminisztérium, a Deloitte és a KPMG. Nem meglepő módon, a legtöbbször említett munkáltatók közigazgatási és államigazgatási szervek, de a top 10-ben további multinacionális pénzügyi és stratégiai tanácsadó cégek is vannak (McKinsey & Company, Morgan Stanley).

unatkozó ásítózó srác

Jogi területen

A legtöbb pályakezdő az ügyvédi irodákat tartja a legvonzóbb karrier indítási terepnek. Ugyanakkor az MNB, a telco szektor szereplői is a legvonzóbb munkaadók között szerepeltek (Vodafone, Telekom).

Középiskolásoknál

Egyértelműen az OTP a legvonzóbb munkaadó, amit telco szolgáltató cégek követnek (Telekom, Vodafone) és retail áruházak.

Szakképzésben tanulóknak

Náluk is az autóipari munkaadók (Audi, BMW) alapvetően a legvonzóbbak, de a top 10-es listában néhány olyan globális technológiai márka is helyet kapott, mint a Google vagy az Apple.

Ezek tehát 2020 legvonzóbb munkáltatói. A “Mi kell nekünk a cégektől?” 2020 pályakezdő munkaerőpiaci kutatás részletes riportja ősszel lesz elérhető, amelyben bővebben tárgyaljuk a legvonzóbb munkaadó kérdésekre érkezett eredményeket is.

Ha kíváncsi vagy milyen juttatások várnak a legmenőbb munkahelyeken, akkor kattints ide! Ha érdekel mennyit keresnének a pályakezdő mérnökök vagy mennyivel számolnak a bölcsészek, akkor ez a cikkünk szintén Neked szól!

Ha pedig állást vagy fiatal tehetséges jelentkezőket keresel, akkor látogass el a Zyntern.com Állásportálra, ahol mindezeket megtalálod!

Tetszett a cikk? Oszd meg!