A munkaerő-toborzás dinamikus környezetében a fiatal tehetségek bevonzása és megtartása állandó kihívást jelent. Nálunk, a Zynternnél a munkahelyi vonzerő rejtelmeinek megértése iránti elkötelezettségünk vezetett bennünket a 2023-es Nagy Pályakezdő Kutatás elvégzéséhez. A kutatás felbecsülhetetlen értékű ismereteket hozott felszínre a Z generációs fiatal szakemberek számára legfontosabb tényezőkről.

A munkahelyi kívánatosság dekódolása: Meglátások a “Nagy Pályakezdő Kutatásból”

A 3000 résztvevővel végzett átfogó felmérésből kiderült, hogy a fiatal tehetségek számára a három legfontosabb szempont a munkahelyválasztás során a versenyképes fizetés, a munkájuk megbecsülése és elismerése, valamint a támogató csapat megléte. A nemek szerinti preferenciák mélyebb vizsgálata azonban lenyűgöző árnyalatokat tárt fel.

Tudd meg első kézből a 2024-es trendeket! Használd ki, hogy december 20-ig early bird kedvezménnyel tudod megrendelni a 2024-es kutatási eredményeket!

A különböző igények kielégítése

A női válaszadókat figyelembe véve nyilvánvalóvá válik, hogy a sokszínűséggel és a társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos értékek náluk lényegesen nagyobb jelentőséggel bír férfi társaikhoz képest. Ez kihangsúlyozza a befogadó és társadalmilag felelős vállalati környezet kialakításának szükségességét, amely elengedhetetlen a tehetséges emberek sokszínűségének bevonzásához.

Ezzel szemben a férfi válaszadók fokozott hajlandóságot mutattak a csúcstechnológiákkal való munka iránt. Ez kiemeli annak szükségességét, hogy a férfi jelöltek érdeklődésének felkeltése érdekében kiemelje a vállalat innováció iránti elkötelezettségét. Ezzel nemcsak az ő elvárásaiknak felel meg, hanem a szervezetét technológiai szempontból előremutató munkahelyként is pozícionálja, vonzóvá teszi, és olyan környezetet alakít ki, amely megfelel a férfi szakemberek törekvéseinek.

Növeld a jelentkezés élményét!

Lényeges megjegyezni, hogy a válaszadók 63%-a aktívan keres és pályázik állásokra a vállalat karrieroldalán keresztül. Ezt felismerve a karrieroldalon történő jelentkezési folyamat optimalizálása és egyszerűsítése kiemelkedően fontos. A navigáció egyszerűsítése és a hozzáférhetőség biztosítása jelentősen javíthatja a pályázói élményt, megkönnyítve a leendő jelöltek számára, hogy kapcsolatba lépjenek a szervezeteddel. A jelentkező abszolút nem szeretne újra rubrikákat kitölteni olyan adatokkal, amik már szerepelnek a CV-jében, ez biztos.

Vállalati kultúra: A vonzerő alapköve

A kézzelfogható előnyökön túl a vállalati kultúra is erőteljes meghatározó tényezőnek bizonyul a fiatal szakemberek számára. A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 71%-a a nagy globális vállalatokat részesíti előnyben. Ez aláhúzza a globális normákhoz igazodó és a fiatalabb generáció törekvéseivel összhangban lévő szilárd vállalati kultúra kialakításának jelentőségét. Még ha a mi cégünk nem is nemzetközi nagyhatalom, hanem egy KKV, az elfogadó, támogató, rugalmas munkakörnyezetet ugyanúgy biztosítani érdemes.

vonzó iroda, életkép, illusztráció

Stratégiák egy vonzó munkahely kialakításához:

  1. Átlátható kommunikáció:

A nyílt kommunikáció környezetének kialakítása. Oszd meg vállalatod értékeit, céljait, valamint a sokszínűség és a társadalmi felelősségvállalás iránti elkötelezettségét különböző csatornákon keresztül, beleértve a közösségi médiát is.

  1. Elismerő programok:

Vezess be dolgozói elismerő programokat a kiemelkedő teljesítmény elismerésére és jutalmazására. Ez nemcsak a morált erősíti, hanem a vállalat munkaerő iránti megbecsülésének bizonyítékaként is szolgál.

  1. Fektess be a technológiába: 

Mutasd ki az innováció iránti elkötelezettségét a legmodernebb technológiákba való beruházással. Mutasd be céged technológiai jártasságát a közösségi média platformokon, hogy vonzóvá tedd a technológia iránt érdeklődő tehetségeket.

  1. Inkluzivitási kezdeményezések: 

Fejlessz ki és emelj ki a szervezeten belül a sokszínűséget és befogadást elősegítő kezdeményezéseket. Mutasd be a különböző hátterű alkalmazottak sikertörténeteit, amely hangsúlyozza az egyenlőség iránti elkötelezettséget.

  1. Globális jelenlét: 

Hangsúlyozd vállalatod globális elérését és hatását. Mutasd be a nemzetközi projekteket, együttműködéseket és a szakmai fejlődés lehetőségeit a közösségi médiában, hogy globális gondolkodású jelölteket tudj elérni.

Ezeket a tanulságokat a Zyntern Nagy Pályakezdő Kutatásának 2023-as eredményeiből vonták le szakértőink. A pályakezdő fiatalok bevonzása, a szakembereink megfelelő utánpótlása elengedhetetlen a hosszú távú célok elérésében. Legyél Te is naprakész a fiatalok munkahelykeresési preferenciáit illetően, hogy megfelelő stratégiát tudj kialakítani az elérésükre!

RENDELD MEG A 2024-ES KUTATÁSI EREDMÉNYEKET EARLY BIRD ÁRON, MÉG MA!

Van egy jó céges toborzókampányotok, amire büszkék vagytok?

2024-ben nem csak a Nagy Pályakezdő Kutatás tér vissza! A Zynternship Awards, a pályakezdő- és utánpótlás-nevelési programok és kreatív kampányok versenye. A 2024-es évben is két kategóriában küzdenek meg a cégek egymással, a fiatal generációk elismerésért. A Talent Starter kategória szereplői elhozzák a leginnovatívabb és fiatalközpontúbb gyakornoki és pályakezdő programokat. A másik izgalmas kategória pedig a Zemployer Brand, a Kreatív kampányok versenye.

Van egy menő kampányotok?

Tetszett a cikk? Oszd meg!