A pályakezdők munkahelyválasztási döntéseinek megértése kulcsfontosságú. Mi alapján választanak munkahelyet? Milyen fizetési igényeik vannak? A Zyntern 2024-es Nagy Pályakezdő Kutatásából minderre fény derül!

A Nagy Pályakezdő Kutatásról

A Nagy Pályakezdő Kutatás a Zyntern munkaerőpiaci felmérése, mely a Z és Y generáció munkahelyválasztási preferenciáira fókuszál egy kérdőíves kutatás formájában. A kutatást évről-évre megismételjük, hogy ne csak az adott pillanatra vonatkozóan, hanem historikusan is vizsgálhatóak legyenek az adatok. A 2023-as és 2022-es eredmények egy része jelenleg is elérhető blogunkon. A kutatás az összes hazai felsőoktatási vagy felnőtt szakképzési intézmény hallgatóira kiterjed, 2024-ben végül több mint 2500 fő vett részt benne. A mintavételre ez év áprilisában került sor.

A kitöltők demográfiai adatai

A nemek szerinti megosztás a korábbi évek tendenciáját mutatja, továbbra is 40%-uk férfi, 60%-uk nő. Az életkort nézve egy kisebb léptékű növekedést figyelhetünk meg. A legnépesebb 20-23 év közötti korosztály idén 60%-kal képviseltette magát, korábban ez 55% és 47% volt. A főváros és a vidék most közelített leginkább egymáshoz: a kitöltők 55%-a Budapestről, 45%-a az ország többi városából érkezett. A kitöltők szakterület szerinti kategórizálásának alapját a felvi.hu hivatalos, és univerzálisan elfogadott felosztása szerint alakítottuk ki.

Kitöltők demográfiai adatai egyetemekre lebontva

A pályakezdők munkahelyválasztási preferenciái

A pályaválasztási preferenciák élén verhetetlenül a versenyképes fizetés áll, ugyanakkor a dobogó második helyéről letaszították az eddigi szereplőt. A 2023-as és 2022-es kutatásban a második és harmadik helyen az elismerés, a fejlődési lehetőség, és a jó csapat váltogatta egymást. A jó csapat megőrizte harmadik helyét, viszont a második helyre bekerült a munka és magánélet egyensúlya, ami korábban a top 5 preferencia között sem szerepelt.

Pályakezdők munkahelyválasztási preferenciái

Érdekesség, hogy a vállalati kommunikációkban és stratégiákban manapság hangsúlyos szerepet kapnak olyan elemek, mint a társadalmi felelősségvállalás, a tudatos social media jelenlét, és az AI alkalmazása a munkafolyamatokban. A kutatás alapján azonban azt jelenthetjük ki, hogy ez igazából mégsem annyira érdekli a pályakezdőket, mint azt a cégek gondolják. A hangzatos címszavaknál és magasztos misszióknál sokkal fontosabb, hogy a gyakorlatban milyen bánásmódot és kompenzációkat tapasztalnak.

Külföldön vagy itthon?

Az elvándorlás minden évben égető kérdés nemcsak a munkáltatók, hanem az egész ország szempontjából. E kapcsán továbbra sem tudunk megnyugtató hírekkel jelentkezni: a kitöltők 51% gondolja úgy, hogy 5 éven belül külföldön próbál szerencsét. Emiatt talán az sem meglepő, hogy a legnépszerűbb munkáltató típusnak a multinacionális vállalatok számítanak, míg az állami szektor a sor végén kullog.

Mennyit szeretnének keresni a pályakezdők?

Az átlagos nettó bérigények talán nem meglepő módon évről évre növekednek. Míg tavaly egy pályakezdő átlagosan nettó 378 569 Ft-ot szeretett volna megkeresni, 2024-ben már 418 421 Ft-ot. Az IT, műszaki, és államtudományi területen tanulók továbbra is az átlagnál magasabb bérigénnyel rendelkeznek, ráadásul idén az orvostudományi és agrár végzettségű hallgatók is csatlakoztak köreikhez.

Pályakezdők átlagos nettó bérigénye szakterületek szerint

A férfiak és nők közötti szakadék még mindig tetten érhető, viszont szerencsére a korábbi évek 20%-os különbsége 10%-ra csökkent. Egy férfi átlagos bérigénye 445 666 Ft, egy nőé 399 432 Ft. A bérigényeket leginkább az önálló egzisztencia megteremtése, a globális gazdasági helyzet kihívásai, és a lakóhelyen tapasztalt megélhetési szempontok alakítják.

Mi mindent tartalmaz még a kutatás?

A Zynternnél rendkívül fontosnak tartjuk, hogy mindig reflektáljunk a munkaerőpiac aktuális kihívásaira, ezzel segítve a cégeket HR stratégiáik meghatározásában és megvalósításában. Ennélfogva az idei kérdéssorba bekerült egy AI-al foglalkozó blokk, de a megtartást ösztönző juttatási csomagok összeállítására vonatkozóan is hasznos ismereteket rejthet.

Érdekelnek a részletes eredmények? Szerezz mélyebb betekintést a pályakezdők munkahelyválasztási preferenciába, és tedd cégedet még vonzóbbá a friss tehetségek számára!

Tetszett a cikk? Oszd meg!