Az állásinterjú az álláskeresés legkritikusabb pillanata. Ezért rendkívül fontos, hogy felkészült és magabiztos legyél.

Alapos kutatás a vállalatról

Az álláskeresés első lépése az önéletrajz és a motivációs levél megírása, ezeket múltkor átvettük, így haladhatunk tovább magára az állásinterjúra. Az interjú előtt fontos, hogy alaposan tájékozódj a cégről, annak tevékenységéről, értékeiről és céljairól. Az interjú során ezeket az információt használhatod fel arra, hogy bemutasd, mennyire érdekel a vállalat, és hogy mennyire passzolsz a kultúrájukba. Szerencsére napjainkban egyre több cég foglalkozik a hatékony munkáltatói márka építésével, így a vállalat weboldalán, LinkedIn-en és a különféle közösségi média felületeken biztos kellő mennyiségű információt gyűjthetsz össze. Sőt, a Zynternes álláshirdetéseknél jobb oldalt található egy blokk, melyben a vállalat elhelyezheti azokat a linkeket, melyekről úgy gondolja, hogy hasznosak lehetnek számodra a felkészülés során.

állásinterjú beszélgetés
Business situations. People in the office

Milyen állásinterjú típusokkal találkozhatsz?

  • Bemutatkozó interjú: célja a feszültség feloldása és a kellemes légkör megteremtése
  • Szituatív interjú: hogy oldanál meg egy fiktív szituációt
  • Viselkedés alapú interjú: hogy oldottál meg egy valós szituációt
  • Kompetencia interjú: milyen készséggel oldottad meg
  • Esetmegoldó interjú: hogyan gondolkozol
  • Stresszinterjú: hogyan kezeled a stresszt
  • AC (assessment center): hogyan működsz közösségben

Fontos, hogy ez egy nem szigorú értelemben vett kategorizálás. A kérdések és típusok interjúnként változnak, a lényeg az, hogy felismerd, milyen választ várnak tőled!

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Az állásinterjúra való felkészülés során fontos, hogy begyakorolj néhány kérdést. Így jobban felkészülhetsz a válaszokra, és magabiztosabbnak érezheted magad az interjú során. Kérj meg egy barátot vagy családtagot, hogy játssza el az interjúztató szerepét, hogy gyakoroljátok az interjús szituációt.

Készülj Te is kérdésekkel!

Az állásinterjú során lehetőséget kapsz arra, hogy kérdéseket tegyél fel. Ez mutatja, hogy érdeklődsz, és segít abban, hogy jobban megismerd a pozíciót és a vállalatot. Készíts elő néhány releváns kérdést az állásra, a vállalati kultúrára és a fejlődési lehetőségekre vonatkozóan. Az interjú során ezt a lehetőséget kihasználva mutathatod meg, hogy mennyire komolyan érdekel téged a pozíció és mennyire szeretnél beilleszkedni a vállalatba.

Most már készen állsz, hogy megmérettesd magad egy állásinterjún! A Zyntern.com Állásportálon több száz gyakornoki és pályakezdő pozíciót találsz a legmenőbb hazai és nemzetközi cégektől!

Tetszett a cikk? Oszd meg!