Az álláskeresés izgalmas és egyben ijesztő folyamat, különösen akkor, ha pályakezdő az ember. Az első benyomás a legmeghatározóbb, ezért rendkívül fontos, hogy az önéletrajz és motivációs levél kiemelkedő színvonalat képviseljen. Most megosztunk veled néhány kulcsfontosságú tippet, hogy sikeresen kezdhesd meg karrieredet!

Az önéletrajz első eleme: a bemutatkozás

A bemutatkozás egy olyan rövid, összefoglaló üzenet, amely bemutat téged és a szakmai céljaidat. Fontos, hogy összpontosíts az erősségeidre, és mindezt fogalmazd meg úgy, hogy azonnal felkeltsd az olvasó érdeklődését. Törekedj a lényegre, semmiképp se írj többet 3 mondatnál. Például kiindulópontnak használhatod a következő bemutatkozást:

“A Corvinus Egyetem frissen diplomázott gazdaságinformatikus hallgatójaként szenvedélyesen érdekel a pénzügyi elemzés világa. A szóban forgó területen gyakornokként egy év szakmai tapasztalattal rendelkezem, valamint részt vettem több releváns egyetemi projektben is. Célom, hogy a lehető legtöbbet tudjak fejlődni, ezért nyitott vagyok az új lehetőségekre, kihívásokra, és visszajelzésekre.”

önéletrajz kiértékelése

Az önéletrajz lényege

Az önéletrajzod a legfontosabb dokumentum az álláskeresés során. Fontos, hogy gondosan állítsd össze, és kiemeld a releváns képességeidet, végzettségeidet és tapasztalataidat. Emellett használj kulcsszavakat, amelyek összhangban vannak az adott pozícióval vagy iparággal. Ez kiemelten fontos, hisz az önéletrajzodnak minden esetben vissza kell tükröznie az adott álláshirdetés elemeit.

Mire jó a motivációs levél?

A motivációs levél az önéletrajz kísérőlevele, amely lehetőséget ad arra, hogy részletesebben bemutasd, miért érdekel a pozíció és miért vagy alkalmas rá. Míg az önéletrajzban a karrierutadat mutatod be, addig a motivációs levélben azt kell kifejtened, miért is szeretnél az adott cégnél dolgozni, milyen korábbi releváns munkatapasztalataid vannak. Fontos, hogy ne egy sablon, hanem “testreszabott” levél legyen, amely megmutatja a HR-es kollégának, hogy mélyen megérted az adott vállalatot és az általuk kínált lehetőségeket. Terjedelem tekintetében maximum 1 oldal legyen, stílusa pedig kötetlen, de mégse túl barátkozós.

barna hajú hölgy önéletrajz írás közben

Az online jelenlét szerepe

Az internet és a digitális platformok korában az online jelenlét rendkívül fontos szerepet játszik mind a munkavállalók, mind a munkáltatók életében. Mielőtt elküldenéd az önéletrajzodat, érdemes átnézni és optimalizálni profiljaidat, például a LinkedIn-t és a Facebookot. Győződj meg arról, hogy a szakmai profilod és az önéletrajzod összhangban van egymással, és hogy a releváns kulcsszavakat használod.

Itt az ideje, hogy gyakorlatban is kamatoztasd a tanultakat! A Zyntern.com Állásportálon több száz gyakornoki és pályakezdő pozíciót találsz a legmenőbb hazai és nemzetközi cégektől!

Tetszett a cikk? Oszd meg!