Szeretnéd beindítani a marketing karriered, de nem tudod, hogyan indulj el? Kipróbálnád magad egy sokszínű, nemzetközi csapat tagjaként? Akkor a BAT Global Graduate Marketing Programja pont Neked való! Soft és hard skillek fejlesztése, összetartó csapat és az ötleteid megvalósítása vár rád, ha jelentkezel!

A BAT a világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata, mintegy 180 országban, 200 márkát menedzsel. Mi jellemző a cégre? Nyitottság, elérhető vezetők és rengeteg visszajelzés! Aki belép a BAT ajtaján, egy olyan fiatal csapatot talál, akik közvetlenek, elfogadóak és nagyra értékelik az egyéniséget. Náluk nincs dress code, nincs feszengés. A Global Graduate Programjuk lehetőséget kínál a frissen végzett egyetemistáknak, hogy elinduljanak a karrierútjukon.

A Zyntern.com által szervezett kerekasztal beszélgetés során a program néhány résztvevőjével beszélgettünk tapasztalataikról.

Az eseményt Megyeri Mirtill a Zyntern.com társalapítója moderálta. A résztvevők több országból csatlakoztak hozzánk: Nguyen Huong Rózsa, Digital Executive, Magyarországról; Anda-Maria Stoian, Global Marketing Graduate, Romániából; és Jan Houda, Global Marketing Graduate, Csehországból.

Mikor csatlakoztál a BAT-hoz és miért esett a választásod a digitális marketingre?

Rózsa bemutatkozás

Rózsa – 2019-ban csatlakoztam a Programhoz kezdő marketingesként és tavaly decemberben végeztem. Azóta -négy hónapja- Digital Executive-ként dolgozom. Már a BAT-hoz való csatlakozásom előtt szereztem némi tapasztalatot digitális marketing területen, így nem annyira meglepő, hogy itt kötöttem ki.  A program során azért lehetőségem volt belelátni a marketinges folyamatok különböző területeibe is, mint például a brand építés, de egyiket sem éreztem annyira szívemhez közel állónak, mint a digitális vonalat. Ez iránti lelkesedésemet, Dóri, a vezetőm is felismerte, így kerültem a program végeztével ehhez a csapathoz. A digitális marketing egy nagyon izgalmas terület, melynek szerepe évről évre nő.  

Mikor döntötted el, hogy marketing területen szeretnél elhelyezkedni? Milyen napi feladataid vannak a program keretében? 

Anda-Maria bemutatkozás

Anda-Maria – Ami azt illeti én nemzetközi gazdaságot tanultam az egyetemen, nem marketinget. Azonban a BA diplomám szakdolgozatának témájaként a nemzetközi marketing folyamatok elemzését választottam és akkor szerelmesedtem bele a területbe. 2020 júliusában csatlakoztam a BAT programjához, 3 hónapig gyakornokként szívtam magamba a tudást, októberben pedig elkezdődött a GGP program. Jelenleg márkaépítésel foglalkozom , jövőhéten ér véget az első rotációm. Eddig a stratégiai tervezésben vettem részt, a feladatunk, hogy a globális márkastratégiát és adaptáljuk a különböző országokra. Én személy szerint a cseh piacra történő adaptálásért felelek, romániai tartózkodásom ellenére. Kifejezetten érdekes feladat, az egyik legfontosabb része a piackutatás, a fogyasztók és a piac megismerése, ami során kiderül mit várnak a terméktől a az egyes stakeholderek. Szükség van kreativitásra a termék pozícionálásához és kiállásra a különböző prezentációkhoz.

Összefoglalva egy nagyon változatos, sokrétű tapasztalatszerzési lehetőségről beszélünk.  A BAT egy nagyon nemzetközi munkahely, szorosabb kapcsolatom van a cseh kollégákkal, mint a romániaiakkal. Először persze ijesztő volt, külföldi piaccal dolgozni, de egy nagyon izgalmas és hasznos tapasztalat ennyire nemzetközi cégnél elindulni. A sokszínűség és nemzetköziség a BAT egyik legalapvetőbb jellemzője.

Hogyan áll a BAT az újoncok, gyakornokok ötleteihez, kreatív meglátásaihoz?

Jan bemutatkozás

JanMásfél éve vagyok a BAT-nál és ez idő alatt több ötletem is megvalósításra került. Például, amikor csatlakoztam, betiltották a mentolos ízesítésű cikkek forgalmazását. Ez elég nagy negatív hatással volt ránk és fontos volt, hogy találjunk rá valamiféle megoldást. Én úgy láttam, hogy nem csak a vásárlókat kell motiválni abban, hogy hűségesek maradjanak a márkához, hanem az eladókat, üzlettulajdonosokat is. Ők ugyanis szintén befolyással bírnak a vásárlók döntéseire. Az ötletem hatására indítottunk egy hűségprogramot a bolti eladók számára. Fontos megjegyezni, hogy ekkor talán, ha három hónapja voltam a cégnél. Nagyon motiváló volt, hogy meghallgatják az ötleteimet és már a legelejétől kezdve valódi csapattagnak éreztem magam. A program egyébként sikeres, volt, ami külön nagy büszkeséggel tölt el.

Hogyan foglalnátok össze röviden mit jelent számotokra a BAT?

JanEgyszerre egy munkahely és egy család. Persze egy vállalatról beszélünk, de nagyon családias, mindenki ismer mindenkit. Ez egy furcsa példának tűnhet, de egy hete a kereskedelmi vezető „mate”-nek nevezett. Nagyon különleges érzés, amikor valaki, aki ennyivel előtted jár ennyire egyenrangúként kezel. Megvan ez a fajta közvetlen kapcsolat a munkatársak között, ami szerintem nagyon sokat hozzátesz a jó hangulatú közös munkához. Számomra egy fontos szempont volta jövőbeli munkahelyemet tekintve, hogy olyan helyen dolgozzak, ahol komfortosan érzem magam, egy összetartó közösség tagjaként. A Covid előtt rendszeres voltak offline csapatépítők, sportolások és egyéb összerázók, de a vírus óta is igyekszünk online tartani a kapcsolatot.

Anda-Maria – Az egyik legfontosabb szempont, amit kiemelnék, az a szuper vezetőség. Igen hamar realizáltam, hogy a vezetőm bízik az ötleteimben, döntéseimben, sokszor ad szabad kezet. A másik a közösség, ami már említésre is került. Mivel a pandémia alatt csatlakoztam a programhoz, féltem, hogy nehezebb lesz beilleszkedni, kommunikálni, megismerni a csapatom tagjait. Ezzel szemben minden nagyon flottul ment! Mindenki nagyon kedves, nyitott és segítőkész. Bármilyen kérdésem van, írok Teamsen egy üzenetet és azonnal kapok segítséget, olyan emberektől is, akikkel sosem találkoztam személyesen. Ez a reszponzivitás nagyon megkönnyítette az első heteket. Egy másik dolog, amit még hozzátennék, hogy számomra nagyon szimpatikus, hogy mennyire innovatív a vállalat. A legújabb technológiákkal dolgozunk és fontos cél a fenntarthatóvá válás, ami a mai világban egy lényeges elem, főleg a fiatal generáció számára. Jó érzéssel tölt el, hogy a munkám során valami pozitív változást idézhetek elő társadalmi szinten.

Mosolygó lányok koccintank BAT-os kulaccsal

Rózsa- Én úgy jellemezném a BAT-ot, mint egy nagyvállalatot, startup kultúrával. Egy nagy nemzetközi cégről beszélünk, az összes pozitívummal, ami ezzel jár pl. elérhető resource-ok, mentorok és coachok. A nagy számok törvénye alapján több embertől tudsz tanulni, mint egy kis vállalatnál. Ugyanakkor ezzel egyidőben startup-os a hangulat, szoros a kapcsolatod a vezetőkkel, kollégákkal. Az ötleted meghallgatásra kerülnek, a döntésekbe van beleszólásod, pont, mint egy startup-nál.

A BAT Global Graduate Programja egy nagyon elit szakmai lehetőség, ahova csak a legfelkészültebb jelöltek jutnak be. Ennek megfelelően az elvárások is igen magasak. Mi motivál benneteket abban, hogy túllépjetek a nehézségeken és képesek legyetek kihozni magatokból a legtöbbet?

Rózsa– szerintem a kihívások elengedhetetlen részei a fejlődésnek. A nehézségek leküzdésében elengedhetetlen a megfelelő önismeret. Tudnod kell ki vagy és mit akarsz, milyen céljaid vannak és azokat milyen módon érheted el. Így amikor nehézségekbe ütközöl, nem kell mást tenned, mint emlékeztetned magad arra, hogy ezek leküzdése a Te céljaidhoz visz közelebb. Tehát szerintem a motivációnak nem kívülről kell jönnie, hanem belülről.

Miben volt más a Program, mint amire számítottatok?

Jan– a rotációs folyamat nagy meglepetés volt számomra, nem tudtam előre mire számíthatok. 3-6 havonta csapatot váltani igen nagy kihívás, mindig új csapatba csöppen az ember, új fajta feladatokkal és nehézségekkel találkozik. Ugyanakkor ez a legnagyobb pozitívuma is a programnak! Új embereket ismerhetsz meg, új készségekre tehetsz szert, beleláthatsz a marketing különböző területeibe és megtalálhatod azt, ami számodra a legmegfelelőbb. Megismered közben az erősségeidet, fejleszted a képességeidet és az is biztos, hogy lehetőséged sincs ráunni a feladatidra, olyan változatosak. Kapsz egy rálátást a cég működésére, megérted, hogyan kapcsolódnak a különböző területek, miként épülnek egymásra a munkafolyamatok, valódi szakemberré válsz.

A budapesti BAT épület teraszán üldögélő, beszélgető emberek

Mit adott nektek a program? Miben fejlődtetek?

Anda-MariaSegít abban, hogy ne csak részfeladatokra koncentráljak, hanem összetett folyamatokat is átlássak. A nemzetközi közeg pedig fejleszti a kommunikációs készségeimet, hogy bárkivel együtt tudjak dolgozni.

Jan- Bármilyen képességre gondolsz, ez a program biztosan fejleszti. Akár nyelvtudásról, akár autóvezetésről, akár Excel táblázatok kezeléséről, akár kreatív ötletek megvalósításáról van szó, a BAT-nál biztosan fejlődni fogsz.

Rózsa- Szakmai szempontból, time- és projektmenedzsment téren sokat fejlődtem, nyomás alatt is magabiztosabban dolgozom és a rezilienciám is sokat javult. A Covid sok bizonytalanságot eredményezett, bizonyos projektek nem tudtak megvalósulni, volt, amikor utolsó pillanatban kellett változtatni, ez valódi rugalmasságot követelt meg. Ugyanakkor a fejlődésre folyamatos lehetőség van, nemcsak belső továbbképzések, de akár külsős tréningekkel is segíti a vezetőség a kollégák előre jutását. Nekem az egyik kedvencem egy asszertív kommunikációs tréning volt, ahol elsajátítottam a konfliktus kezelés tudományát. Nagyon értékelem, hogy a vezetőinknek fontos, hogy valóban kihozzuk magunkból a legtöbbet.

Hogyan Jelentkezz ?

Lezárásként elhangzott, hogy amennyit beleteszel a programba, annyit is kapsz tőle. Egy remek szakmai lehetőség, a sikeres karrierhez vezető úton az első nagy löket, amit kaphatsz. Ha szereted a kihívásokat és szívesen csatlakoznál a BAT színes, nemzetközi, barátságos csapatához, itt tudsz jelentkezni a BAT marektinges programjába.

Global Graduate Programme

Egy kis segítség a jelentkezéshez nézd vissza Karrier Percek – Így jelentkezz a BAT Global Graduate Programjára marketing területen FB liveunkat, ahol sok hasznos tanáccsal készültünk nektek!

Hozd létre Zyntern profilodat és találd meg álmaid pályakezdő állását!

Tetszett a cikk? Oszd meg!