A Covid 19 miatt nem csak az változott honnan, de az is, hogy mikor és hogyan dolgozunk. Egyre elterjedtebb a távmunka, a rugalmas munkaidő, a home office, sőt a digitális nomádok is megjelentek. Na, de mit jelentenek pontosan ezek a kifejezések? Te hányat tudsz helyesen?

tengerparton dolgozó nő

Az elmúlt év elejéig a home office (otthoni munkavégzés) egy alapvetően ritka, de sokak által nagyon vágyott juttatás és munkavégzési lehetőség volt Magyarországon. Aztán megérkezett a covid-19 és egyik napról a másikra szinte az egész ország átállt home office-ra, legalábbis azokban a munkakörökben, ahol a személyes jelenlét nem volt feltétlenül fontos. Az egykor olyan nagyon vágyott otthoni munkavégzés pedig mára sokaknak inkább teher és visszasírja az irodát, a közös személyes kávézásokat, a munkahelyi ebédeket, sőt, még a végeláthatatlan megbeszéléseket is a levegőtlen tárgyalókban. Az elmúlt egy évben pedig nem csak az változott honnan, de az is, hogy mikor és hogyan dolgozunk. Úgy alakult, hogy távmunkában, rugalmas munkaidőben és home officeban vagyunk. Mindemellett pedig egyre többen élik a digitális nomádok szabad életét – már, amikor arra lehetőséget adnak a felfüggesztett korlátozások. Hasonló fogalmak ezek, amik a mindennapjaink gyakorlatává váltak. De tudjuk pontosan mit jelentenek?

Távmunka és homeoffice

Kezdjük a távmunka fogalmával, már csak azért is, mert azt a munka törvénykönyve egyértelműen szabályozza.  „Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.”

Tehát távmunka esetén: 1. Bárhonnan dolgozhatunk, ami nem a munkáltató telephelye, székhelye, irodája, 2.  Távmunkában számítógépről, telefonról dolgozunk. 3. Ez a munkavégzés általános formája, nem időszakos jellegű. Távmunkavégzés esetén az, hogy a munkáltató biztosítja a munkaeszközöd, nincs kőbe vésve. A munkád ellenőrzésére pedig ugyan van lehetőség, de váratlanul nem lehet bekopogni egyetlen vezetőnek sem a nappalidba. És bár a munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel távmunka kapcsán ez bonyolult kérdés, ilyen esetekben internet nyilván nem csak a munkavégzést szolgálja. Ideális, ha előzetesen egyeztet a felmerülő költségekről a munkáltató és a munkavállaló. A távmunkát angolul remote worknek szokták nevezni, ami a bárhonnan végezhető munkarendre utal.

A home office ezzel szemben nem egy jogi kifejezés és a Munka Törvényköve sem rendelkezik róla. Inkább egy gyakorlat, ami lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy ad hoc, vagy előre egyeztetett rendszerben a kolléga a munkaideje egy részét leginkább az otthonában töltse munkavégzéssel.

Alapvetően mindkét esetben, ha kötött munkaidőben történik a foglalkoztatás, akkor a munkaidőt a munkáltató osztja be.

A különbség a kötött, a rugalmas és a kötetlen munkaidő között

home office dolgozó fiatal nő

A legnagyobb különbség a három kategória között, hogy ki osztja be a munkavállaló munkaidejét. Kötött munkaidő esetén teljes mértékben a foglalkoztató szabja meg mettől-meddig tartanak a kolléga munkaórái. Sok eseteben beléptető kártyás rendszereken vagy a számítógép be -és kijelentkezésén is követik, hogy valóban teljesült-e az előírt óraszám.

Rugalmas munkaidőről akkor beszélhetünk, ha a munkavállalónak van mozgástere saját munkaidejének beosztásában. Ez a gyakorlatban úgy szokott kinézni, hogy van egy törzs idő, amit a munkáltató megszab, például 10 és 16 óra között, de a fennmaradó 2 órát (vagy 2 és fél, 3 órát, az ebédidő függvényében) a munkavállaló osztja be magának és vagy a törzs idő előtt vagy azt követően, vagy vegyesen elosztva dolgozik. Ilyen esetekben a munkáltatónak kötelessége nyilvántartást vezetni a munkaidőről, és a túlórák (rendkívüli munka) díjazását is egyeztetnie kell a munkavállalóval.

Kötetlen munkaidő esetén alapvetően teljes szabadsága van a munkavállalónak munkaideje beosztásában. A gyakorlat szerint erre alapvetően vezető beosztású kollégák szoktak jogosultak lenni, de vannak olyan speciális munkakörök is, ahol adott célokat és mérföldköveket kell teljesíteni a munkavégzés során, a munkaidőtől függetlenül. Ilyen beosztás esetében azonban a munkáltató nyilvántartási kötelezettsége és a túlóra fogalmilag nem értelmezhető, ellentétben a rugalmas munkaidővel.

Digitális nomádok, akik kötetlen munkaidőben, távmunkában dolgoznak

Azok, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy kötetlen munkaidőben és távmunkában dolgoznak, sokszor különleges helyszíneket választanak munkakörnyezetüknek. Balaton parti nyaralót, sarki kávézót vagy akár dél-kelet ázsiai óceán parti bungalót. Az ő esetükben az időeltolódás ami kellemetlenséget okozhat a csapatos munkafolyamatok kialakítása, illetve határidők pontos tartása kapcsán. Digitális nomádok tipikusan freelancerek és vagy online marketing, online kereskedelem, grafikai és IT, Technológiai területen dolgozók. És persze influencerek 🙂

Ha neked is lehetőséged van kötetlen munkaidőben dolgozni, akár otthonról, akár máshonnan, akkor az alábbi tippek segíthetnek, hogy mégis legyen rendszer legyen a munka-óráidban.

  1. Tartsd magad egy munkarendhez! Senki se szeret korán kelni, de máskülönben rövid lesz a nap. – itt a lényeg, hogy mind1, honnan dolgozol vagy melyik idő zónában, egy általános napi rutint tervezz magadnak és próbáld megtartani. Ennek a rutinnak része lehet a munka előtti reggeli futás, jóga vagy surf, az ebéddel összekapcsolt séták, sőt, ha éjszakai bagoly vagy, akkor szabadabb nappali órák és az éjszakai munkavégzés is. Ha pedig családos vagy, akár a gyermekeid napirendjéhez is alakíthatod a munkaórákat.
  2. Ne maradj pizsamában! – az öltözékeddel is válaszd szét a különböző tevékenységeidet, sokkal könnyebben fogod magad rávenni a munkára ha előtte átöltözöl. Nem kell inget vagy kiskosztümöt venni, de azért a pizsama maradjon a esti rutin része. 
  3. Legyen egy dedikált munkasarkod!  – egy olyan munkaállomás, ahol a legjobban tudsz dolgozni. Íróasztal, kedvenc kávézó, tőled függ! A lényeg, hogy legyen erős internet, jó világítás/természetes fények, konnektor, kényelmes szék és lehetőleg egy kávégép elérhető távolságban. 
  4. Tarts kapcsolatot a kollégáiddal! – rendszeresen és rendszer szerűen kommunikálja kollégáiddal, ha egyedül dolgozol. Egyrészt a fontosabb információk máskülönben elkerülnek, másrészt az emberi kapcsolatokra még a tengerparton dolgozva is szüksége van az embernek.  
  5. Használj kollaboratív programokat a munkatársaiddal! – a közös google drive és dedikált kommunikációs csatornák (pl. slack) sokat segítenek az összehangolt munkában, akárhol is legyetek földrajzilag.
  6. Ütemezz be szüneteket! – Fontos, hogy tartsunk szüneteket, például ebédszünetet. Akár közös hívásban a kollégákkal, akár egyedül, mindenkinek jár egy nyugiban elfogyasztott ebéd. Csukd be időnként a gépet, figyelj rá, hogy legyen egy kis digitális detox.
  7. Fordítsd az ingázás hiánya miatt felszabaduló idődet az egészségedre! – Menj el sétálni/futni, főzz egy egészséges ebédet vagy jógázz picit reggelente a dugóban ücsörgés helyett. Hidd el, a tested meg fogja hálálni és a munkára is jobban fogsz tudni koncentrálni.

Ha te is távmunkára váltottál, itt van néhány tippünk, hogyan legyél hatékony, akár a hálószobádból is! Ha pedig szórakoztató tartalmakat olvasnál, íme a top filmek listája, amiket látnod kell pályakezdőként!

Amennyiben pedig éppen állást keresel, látogass el oldalunkra és válogass piacvezető cégek szuper nyitott pozíciói között!

Tetszett a cikk? Oszd meg!