Vajon ismered az összes győri legendát? Mi köze a vaskakasnak a törökökhöz és mit jelent a spricc? Most kiderül!

Ahogy minden várost így Győrt is számtalan legenda lengi körül, ahogy a belvárosban sétálunk lépten nyomon városi történetekbe botlunk. Tartsatok velünk egy virtuális sétára a Baross körül és fedezzük fel együtt a Vaskakashoz, és a fröccshöz kötődő mondákat.

győri vaskakas

A vaskakas és a törökök

Kezdő helyszínünk a Dunakapu tér, ahol a Vaskakas történetét ismerhetjük meg. A vaskakast a törökök állították a térre 1594-ben. A várat megszálló török sereg vezetője hitt abban, hogy a vár vissza vehetetlen. Emiatt büszkén jelentette ki, hogy akkor lesz ismét keresztény város Győr, ha a vaskakas elkezd kukorékolni és az alatta lévő félhold teliholddá változik. Négy évvel később a török kézen lévő vár ellen vonuló magyar sereg elérte a Fehérvári kaput, egy bátor magyar vitéz felmászott a vaskakasig és ott maradt egész napfelkeltéig. Hajnalban trombitájával kakas kukorékolást imitált míg a felkelő nap árnyai teliholddá varázsolták a félholdat. A törökök között pánik tört ki, ami miatt fel is robbantották egy lőporos hordót, segítséget nyújtva  ezzel a magyaroknak.

Kérsz egy fröccsöt?

Ahogy felfelé sétálunk az utcán el haladunk két impozáns szobor mellett. Az egyik a friggyládát tartó angyalokat ábrázol, mely a legenda szerint maga a császár épített 1729-ben, hogy így kérjék Győr polgárai Isten bocsánatát. Ugyanis egy szökevény katona ministránsnak öltözve menekülés közben eltörte a megye egyik szent tárgyát az akkor tartott úr meneten.

győri szódás szifon szökőkút

Ezzel a szoborral szemben áll a mindenki által ismert szódás szifon, mely Jedlik Ányos furfangos eszének állít emléket. Jedlik győri bencés szerzetes volt. Szerzetesi élete során sokat utazott és a magával vitt ásványvízből kirázkódott a szénsav, ennek orvoslására alkotta meg a szódavizet. Amiről tudjuk, csak egy lépés választott el a mi fröccsünktől. De mi is volt az a lépés? 1842-ben szüretet tartottak fóton, ahová a győri szerzetest is meghívták, aki magával vitte a világ legelső szódás szifonját és ott a birtokon elkészítette az első fröccsöt, amit németesen spriccnek nevezett el. A fröccs szó már Vörösmarty Mihálytól származik. Ennek a kis mende-mondának állít emléket Győr híres kék szifonja.

Ezekre a legendákra számtalan fesztivál, koncert és kiállítás emlékezik az év minden időszakában. A leghíresebb ilyen fesztivál a Győri fröccsnapok. Ha te is szeretnéd élvezni a fröccsnapokon fellelhető finom borok zamatát, csekkold le Győr legmenőbb kocsmatúra útvonalát!

Amennyiben kedvet kaptál az iszogatáshoz, de a diáktárcád nem engedi, akkor regisztrálj a zyntern.com-ra, hogy közösen megtaláljuk számodra tökéletes gyakornoki vagy frissdiplomás pozíciót. Csak hogy legyen miből spórolni a következő eseményig!

Tetszett a cikk? Oszd meg!