Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a Z generáció fiatal kora ellenére, rendkívül tudatos karrierépítő korosztály. Ők már gyakornokként sem elégednek meg hangzatos ígéretekkel. Valódi szakmai feladatokat akarnak az első pillanattól. Mit kívánnak még ezen kívül? Megkérdeztük tőlük.

A Zyntern.com, a Z generáció toborzási szakértője 2019. májusában felmérést készített. “Mi kell nekünk a cégektől?” (What do interns want?) című kérdőívünket megközelítőleg 2000 budapesti diák és hallgató töltötte ki, valamint további 200 fő fókuszcsoportos beszélgetés során válaszolt kérdéseinkre. A résztvevők 64%-a 23-26 éves pályakezdő, 28%-uk 20-23 éves egyetemista és főiskolás, és végül 8%-a 16-19 éves középiskolás volt. A legtöbben budapestet jelölték meg tartózkodási helyüknek.

Egyetemista fiatalok séta közben beszélgetnek

Top 5 legfontosabb- és legkevésbé fontos szempont egy munkaadó kiválasztásánál 

A válaszadók több mint fele első helyet szavazott meg a valódi szakmai feladatok iránti igénynek. A nyitott támogató vezetők a szervezetnél és a rugalmas munkaidő az első három legfontosabb pontban szerepel. Ez a generáció sokat hangoztatott jellemzőit erősíti. Tudatosan fejlesztik magukat, célirányosan, a szakmai érdeklődésüknek megfelelő tapasztalatokat szeretnének gyűjteni, viszont az idejüket ők kívánják beosztani. Választásukat szintén jelentősen meghatározza, hogy milyen előrelépési lehetőségeket látnak a cégen belül, amelyre a vállalatok belső utánpótlás nevelési programjai vonzó alternatívákat adnak. Valamint, már gyakornokként is szeretnék, hogy vezetőjük komolyabb projektbe is aktívan bevonja őket.

A kutatás során megadott 14 tényező közül a cég hírneve lett a legkevésbé lényeges döntési szempont. Következtetésül önmagában egy márkanév már nem elegendő a munkaerő megszólítására, nagy energiát kell fordítani a vonzó munkáltatói márka kialakítására is. A pozícióhoz, szakmai területhez nem szorosan kapcsolódó továbbképzések és a rotációs programok ideje lejárt. A fiatalok türelmetlenek, és tudatosak, egy területen belül szeretnének előrébb előre jutni, ami különösen jellemző a diplomás pályakezdőkre. A fix munkaidő nem működőképes opció azok számára, akik az állásuk mellett folytatják tanulmányaikat. Azonban a már végzett fiatalok is preferálják, ha rugalmasan oszthatják be munkaidejüket. A munka-magánélet egészséges egyensúlya pedig prioritást élvez az életükben. Nem kedvelik ha egyik a másik rovására megy. A fizetés mértéke a felsorolt döntési szempontok között a 9. helyre került. Ez alátámasztja, hogy hiába a jó fizetés, a legfiatalabb munkavállalói generációt nem lehet “megvásárolni”.

Egy közgazdásznak ugyanazok az értékek fontosak, mint egy informatikusnak

A kutatásban 5 különböző tanulmányi terület hallgatói és pályakezdőit kérdeztük meg. A kitöltők 44% gazdaságtudományi területekről, 23%-a informatika területekről, 15%-a bölcsészettudományi területekről érkezett. 10%-a társadalomtudományi, míg 8%-a pedig természettudományi pedig területről.

Három nő és egy férfi az íróasztalnál ötletel

Igen, a bekezdés címében megfogalmazott állítás igaz. A gazdasági és a műszaki területen tanulók egyaránt ugyanazt a 3 tényezőt tartották a legfontosabbnak a munkaadó kiválasztása során. Ezek a tényezők a valódi szakmai feladatok, a rugalmas munkaidő és a nyitott, támogató vezető meglétét. A természettudományok iránt érdeklődők számára a visszajelzés nem szerepelt a legmeghatározóbb döntési szempontok között. Ugyanakkor a bölcsészettudományi és a társadalomtudományi területek kitöltői számára fontos a folyamatos visszajelzés leendő munkaadójuk részéről.

Műszaki és bölcsészettudományi területeken – az összes vizsgálati területtel ellentétben –  az előrelépési lehetőség nem szerepel az 5-ös toplistában. Ehelyett a szakmai feladatokat, a tanulási lehetőséget és a személyes fejlődést részesítik előnyben a karrier létra gyors megmászása helyett.

Az informatikai területeken a fizetés szintén nem szerepelt a top prioritások között.  Ez kapcsolódhat ahhoz a munkaerőpiaci jelenséghez, hogy IT és technológiai területeken az átlag béremelkedésnél intenzívebben nőnek a fizetések. Már gyakornoki és pályakezdő pozíciók esetén is. Ennek következtében a versenyképes fizetést alapvetőnek tekintik és egyéb szempontok alapján differenciálnak a munkaadók között.

Szóval így újult meg a Zyntern.com oldala 

A kutatás nyomán, 2019 nyarán indult el a gyakornoki- és pályakezdő állásokat kínáló oldalunk fejlesztése. Egy olyan állásportál kialakítása volt a cél, ami a Z generáció aktuális igényeit szolgálja ki, miközben munkáltatói oldalról technológiai megoldásokkal tovább könnyíti a recruiterek mindennapi munkáját, és a cégek munkáltatói márka építését. Balogi Attila, az oldal ügyvezetője mesélt arról, hogy a kutatás eredményei és a céges oldalról érkező egyéb visszajelzések nyomán hogyan újult meg a Zyntern.com rendszere.

Egy pályakezdő fiú a Zyntern.com oldalát böngészi

A felhasználók számára egy gyorsabb, egyszerűbb és könnyebben kezelhető platform létrehozását tűztük ki célul. Emellett úgy alakítottuk ki a megújult felületünket, hogy a felmérésben legfontosabb szempontokként megjelelölt információkat a cégek megadják magukról. Mivel a válaszadók szerint a cégek hírnevére alapozott munkáltatói márka megítélés már a múlté, így minden regisztrált cégünk ugyanakkora eséllyel indul a tehetségekért folytatott versenyben egyedi bemutatkozásával Zyntern profilján.

Balogi Attila, CEO

Attila továbbá elmondta az újítások kapcsán, hogy az azonnali információkat és a transzparenciát elváró korosztály igényei alapján mostantól a fizetés mértékét is feltüntethetik a cégek bármely pozíciónál. A soft-és hard skillek megadásával pedig nem csak a jelentkezők tudnak magukról bővebb információkat átadni. A képesség alapú toborzást is elősegíti a rendszer a HR munkatársak számára. A gyorsnézetek, az azonnali visszajelzések küldése és a kreatív bemutatkozási lehetőségek (videók, fotók feltöltése) mindkét fél számára könnyedebbé teszi a kiválasztási folyamatot.

Csapatunk a kutatást nem csak saját felhasználásra készítette. Az összegyűjtött adatokból training anyagot alakítottak ki cégek számára. Ebben részletesen ismertetik az eredményeket és segítjük munkaadók Z generációs toborzási és megtartási stratégiáinak építését.

Tetszett a cikk? Oszd meg!