Mi alapján érdemes szakmát választani? Honnan tudhatod, hogy doktornak vagy mérnöknek lennél inkább való? Ha foglalkoztat a téma és szeretnéd jól megválasztani az irányt, van számodra 10 tippünk!

10 Pamkutya tipp

A megfelelő szakma megválasztása nem egyszerű feladat! Persze vannak olyanok, akik már gyerekkoruk óta tudják mi iránt lelkesednek, miben tehetségesek, de a többségünk nem ilyen szerencsés. Pamkutyáék, kis hazánk egyik legsikeresebb youtuberei most felfedik a sikeres karrier titkát! A srácok tanácsadó videóit megtalálhatjátok a Zyntern_allasportál Instaoldalunkon!

Ha pályaválasztás előtt állsz, vagy újraterveznéd a karriered, ezek a tippek segíthetnek, hogy megtaláld az utadat! 

1. Ne a szüleid döntsék el, mivel foglalkozz!

Persze, a legjobbat akarják neked, de egészen más a munkaerőpiac, mint 15-20-30 éve. Lehetséges, hogy az a szakma, ami érdekel nem is létezett a szüleid idejében, ilyen például a youtuberség vagy az adatelemző újságíró. Vagy az is előfordulhat, hogy ami 20 éve még menő és biztos szakmának számított, azt egy robot ma már ezerszeres sebességgel elvégzi. Az idők változnak, úgyhogy bízz a megérzéseidben!

group-cheerful-students-sitting-lecture-hall-before-lesson

2. Élvezd, amit tanulsz!

Tanulj olyan dolgot, ami érdekel, aztán majd meglátod merre tovább. A diploma megszerzésével számos alapvető skillt szerzel, de ami még ennél is fontosabb, hogy rengeteg kapcsolatot építhetsz közben. Specializálódni még ráérsz majd később, egy 2019-es kutatás szerint úgy is 10 különböző munkánk lesz az életünk során. 

3. Járj utána a munkaköröknek!

Ha bizonytalan vagy, egy szakterület passzolna-e hozzád, kérdezz meg minél több embert, aki olyan munkákat csinál, amihez lenne kedved. Manapság a szakmák már nem olyan egyszerűek, mint régen, nem néhány szóban megfogalmazni ki mit csinál. Beszélgess olyanokkal, akiknek már van gyakorlati tapasztalatuk a területen! Lehet, hogy meglepődsz majd, hogy valójában mennyire más a mindennapja egy tv-s bemondónak vagy építészmérnöknek, mint ahogy te elképzelted!

4. Képezd magad online kurzusokon!

Ha érdekel egy téma, szakma, nem kell rögtön beiratkoznod egy ötéves képzésre. Első lépésnek tökéletes lehet egy online kurzus is. Ha például érdekel a fotózás/photoshop, egy pár órás digitális anyag is elég, ahhoz, hogy megtudd beszippant-e  téma vagy inkább érdemes más irányban elindulnod. Néha egy tízéve indiai gyerek youtube tutorialja sokkal többet tud tanítani, mint egy 3 éves felsőoktatási képzés! Na persze ez nem azt jelenti, hogy attól, hogy megnézel pár videót már tudsz szívet műteni, de mindenképp érdemes utána nézni milyen ingyenes képzések vannak a számodra kedves területen. 

A youtubeon kívül érdemes körülnézni a Webuni vagy Minnerakadémia oldalán. Ha pedig nem okoz gondot az angol, a legnagyobb kínálattal az Udemi.com rendelkezik. Érdemes még azrt ránézni az ingyenes Freecodecampre, ami 450 kurzust gyűjtött össze, de ha az nem lenne elég, az Openculture 1500-as listáját is át lehet futni.

Minner Akadémia online kurzusok

5. Gyűjts tapasztalatot!

Minden tapasztalat értékes, ne várj a tökéletes álomállásra, kezdj el szakmai tapasztalatokat gyűjteni mielőbb, akár fizikai vagy adminisztratív munkákat. Így lesz fogalmad arról, mit jelent dolgozni. És a munkaadók is értékelik! Sokszor mesterdiplomával a kezükben is bénáznak az emberek az első munkahelyen, éppen ezért érdemes a kezdeti nehézségeken minél korábban túllendülni. 

6. Alapozz a személyiségjegyeidre!

Ha tanácstalan vagy, milyen irányba indulj, első lépésként érdemes a személyiségjegyeidet áttanulmányoznod! Végezz el néhány online személyiség tesztet (16 personalities, DISC személyiségtípusok, Big five personality) hátha az eredmény segít jobban behatárolni a területet. Csekkold le milyen munkakörök passzolnak az alapvető természetedhez, teljesen szembe menni önmagaddal úgysem tudsz, vagy legalább is biztos nem érdemes. 

16 personalities teszt

7. Támaszkodj az erősségeidre!

Miben vagy igazán jó? – A személyiség tesztek mellett, érdemes tisztában lenned az erősségeiddel is. Kitartó vagy? Empatikus? Nagyon gyorsan tanulsz nyelveket? Nagyon jók a tech skilljeid? Építs ezekre, amikor szakmát keresel! Első lépésként írd össze magadtól, hogy mik az erősségeid. Ezek után pedig kérd ki mások véleményét is, hogy szerintük miben vagy jó. Lehet teljesen más válaszokat fogsz kapni, mint amire számítottál, de az biztos, hogy tanulságos lesz!

8. Válassz olyan szakmát, amiért lelkesedsz!

Miben érzed a flowt? Milyen iparágért lelkesedsz igazán? Van egy mondás, miszerint, ha igazán szereted a munkádat, akkor egyetlen napot sem kell dolgoznod. Legyen ez a mottó, komolyan, lehetséges! Kérdezd csak meg Pamkutyáékat, ők sem kényszerből videóznak! Vagy vegyük például a Zyntern csapatát, mi is teljes szívvel és lélekkel építjük a hidat a pályakezdők és munkáltatók között. 

9. Legyen a szakdogád a belépő az álom munkahelyedre!

happy-cheerful-girl-looking-at-laptop

Ha már meg van az irány nagyjából, akkor használd a szakdogád útlevélnek: írd olyan témában, ami beleillik a karrier terveidbe. Például készíts interjúkat olyan cégek szakembereivel, akikkel szívesen dolgoznál együtt. Vagy elemezz olyan jelenséget, aminek a beható ismeretével lehet villogni az állásinterjún! Ha már ekkora energiát kell belefektetni a dolgozatba, készítsd el úgy, hogy a jövőben bárkinek elküldhető legyen! Akár referencianyagként is jól jöhet még! Szakdolgozat írással kapcsolatos tippeinkért katt ide.

10. Legyél alázatos! 

Ne akarj rögtön főnök lenni és milliós fizetést – az első időszak befektetés a jövődbe. Persze minden pályakezdő azt érzi, hogy mindenkinél mindent jobban tud! A Z generáció (1995 után születettek) tagjai egy éven belül már előléptetést várnak. Azért nem árt szem előtt tartani, hogy a felsőoktatási képzés nem feltétlenül ad gyakorlati tudást. Éppen ezért a munkahelyre való beszokás időszakában érdemes türelmesnek lenni. 

Zyntern instagram feed

A koronavírus megjelenése alapjaiban változtatta meg az életünket és azt, hogyan és honnan dolgozunk. Az átállás pedig nem mindenkinek megy egyszerűen, ezért a Zyntern.com pályakezdő állásportál multicégek HR-esei bevonásával és az ismert youtuber páros, Pamkutya közreműködésével elindított egy kezdeményezést Karrier Kommandó néven, ami keretében hasznos karrier és motivációs tippekkel látja el a pályakezdőket.

A következő hónapokban szó lesz az online interjúzásról a távmunkáról és az új munkahelyre való beilleszkedésről. Ne maradjatok le! Pamkutyáék tippjeiért pedig kövessétek a Zyntern instagram oldalát!

Tetszett a cikk? Oszd meg!