Pályakezdőkre vadászol, de nem tudod hogyan szólítsd meg a fiatalokat? Most eláruljuk hogyan toborozz hatékonyan gyakornokokat és pályakezdőket!

A Z- generáció megszólítása és megtartása néhány dologban különbözik ugyan a korábbi nemzedékekétől. Ám ezzel a pár tippel, garantáltan rátalálsz új kollégáidra! Amit mindenképp szem előtt kell tartanod, az a rájuk jellemző rövid figyelemidő, a képekre való fogékonyság, valamint a könnyen és gyorsan elérhető információkra hangoltság. A titok nyitja, hogy a megfelelő módon és csatornákon kommunikálj feléjük!

1. Mutasd meg a környezetet és kultúrát!

montázs a zyntern mindennapjairól

Akár a saját karrier oldalatokról van szó, akár állásportálokon való megjelenésről vagy fizetett hirdetésekről, mindenképpen használj vizuális tartalmakat. Fotókat, videókat az irodáról, a kollégákról, mindennapokról egy csapatépítőről vagy CSR akcióról. Engedj betekintést a mindennapjaitokba, alakuljon ki kellemes, könnyed vagy épp szakmai benyomás a jelentkezőkben. Ez nem csak figyelemfelkeltő az extra rövid figyelemidővel rendelkező fiatal munkakeresőknek, de hiteles információ forrást is adnak arról, milyen lehet nálatok dolgozni. 

2. Használd a modern és alternatív toborzási csatornákat!

A Zyntern.com 2019-es kutatásából kiderült, hogy a cég jó hírneve már önmagában nem elegendő a fiatalok megszerzéséhez, így az online és offline aktivitás elkerülhetetlen. Légy aktív Facebook csoportokban, a LinkedInen, egyetemi és hallgatói közösségekben. Szervezz versenyeket, mentoráljátok és segítsétek a végzősök szakdolgozat vagy TDK projektjeit. Szponzoráljatok egyetemi eseményeket, jelenjetek meg a sulis rendezvényeken, működjetek együtt a karrierirodákkal és diákszervezetekkel. És persze használjátok ki a Zyntern.com adta bemutatkozási és toborzási lehetőségeket!

3. Az állásleírás adja el a pozíciót!

pozíció leírása

Legyen rövid, lényegretörő és informatív a feladatkör ismertetésénél. A jól bevált hármas tagolás segít neked. Írd le mik a feladatok, az elvárások és a juttatások, amit a munkájáért cserébe kapna a jelölt. Vedd figyelembe a célcsoportod szókincsét és szóhasználatát (kerüld a cégen belül használt rövidítéseket és a túl modoros vagy extra laza nyelvezetet). Az átláthatóság kedvéért folyószöveg helyett szedd pontokba a mondandódat. Pluszpont, ha interaktívvá teszed: Rejts el linkeket az online hirdetéseiden, amire kattintva többet megtudhatnak a cégről a munkakeresők. 

4. Jelezz vissza a jelölteknek!

két dolgozó fiatal

A visszajelzés fontosságát egy korábbi írásunkban részletesen kifejtettük, de amit mindenképp tudnod kell, hogy a fiatalok egyik leghatározottabb igénye a személyre szabott visszacsatolás. A jelentkezést követő 24 órán belül köszönjétek meg a CV-jét, akár automatikus üzenettel, amiben egyértelművé teszitek, hogy várhatóan mennyi időn belül veszitek fel a kapcsolatot a jelöltekkel. Amennyiben belső gyakorlat szerint csak a továbbjutóknak jeleztek vissza, ezt is tudassátok velük az üzenetben. Ezeket a leveleket munkáltatói márka építési célra is használhatod, így kommunikálhatod benne karrier oldalatok, social media profiljaitok linkjeit és minden olyan felületet, ami érdekes lehet leendő kollégáitoknak. Az első interjút követő maximum 5 nap elteltével pedig mindenképpen tájékoztasd a jelöltet a jelentkezése státuszáról: akár elutasítjátok, akár megy tovább a folyamat, akár még időre van szükségetek, hogy eldöntsétek mi lesz a következő lépés.

5. Motivációs levél helyett szűrőkérdés

szűrőkérdés beírásának a helye

A Zyntern.com-on nem csak a visszajelzés intézhető el egy gombnyomással, de szűrő kérdést is feltehetsz a jelentkezőknek. Ez a funkció tulajdonképpen kiváltja a hosszú motivációs leveleket, amiket a jelentkezők írni, a HR-esek pedig olvasni utálnak. A CV leadásával együtt a kérdés segítségével a pályázó megvillanthatja motiváltságát, kreativitását és személyiségét, anélkül, hogy többoldalas doksikat csatolna. Szűrőkérdés szinte bármi lehet, itt szabad kreatívkodni, a lényeg, hogy valóban segítsen a jelentkezők kiválogatásában. Külön öröm, hogy a felületen egyben megtalálható az összes jelentkező a hozzájuk tartozó válaszokkal, így nem kell félni a kavarodástól.

6. Munkáltatói márka és talentpool építés

A jó jelölt élmény és az elutasítás nem zárja ki egymást! Ha egy jelentkező nem került kiválasztásra, nem jelenti azt, hogy nincs dolgotok egymással: később egy pozícióra még alkalmas jelentkező lehet, illetve 2 lábon járó munkáltatói márka tábla, aki a környezetével biztosan megosztja a felvételi folyamat során szerzett élményeit. Ezért egy jól megfogalmazott visszajelző email, a jelölt talentpoolba való átcsatornázása és egyes esetekben, akár személyes feedback biztosítása, rendkívül értékes lehet. Nem csak munkáltatói márkaépítés szempontjából fontos körültekintéssel lenni a teljes jelöl élmény folyamán, hanem mert egy sokszor lelkileg is megterhelő helyzetben emberséggel kezelhetjük a munkakeresőket.

cikkek a zyntern blogjáról

7. Képezd magad!

A munkaerőpiac, a kommunikációs csatornák és a HR technológiák folyamatosan változnak. Építsd a tudásod és a kapcsolataidat webinárok, blogok, HR meetupok, konferenciák alkalmával és kövesd a zyntern.com blogját, hogy ne maradj le a legújabb trendekről és tippekről!

Ha épp tehetséges fiatal jelentkezőket keresel, akkor látogass el oldalunkra és ismerd meg az újhullámos toborzás élményét!

Tetszett a cikk? Oszd meg!