Employer branding kulcsfogalmak, stratégiai elemek és valódi jó gyakorlatok a Zyntern.com szakértői csapatától

Érdekel titeket a Munkáltatói Márkaépítés? Szeretnétek kitűnni a piacon és bevonzani a legjobb jelölteket? Esetleg fontos számotokra a belső elköteleződés fejlesztése? Rövid cikkünkből kiderül mit értünk employer branding alatt és miért érdemes rá figyelmet fordítani.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy munkáltatói márkája minden cégnek van az első foglalkoztatott kollégától kezdve. Ha nem építjük tudatosan, nem határozzuk meg mi legyen rólunk a vélekedés a kollégáink, leendő jelöltjeink között, akkor a ráhatásunktól függetlenül fog kialakulni rólunk egy kép. Azok a szervezetek, amelyek befektetnek a munkáltatói márkaépítésbe, 3x nagyobb valószínűséggel vesznek fel minőségi alkalmazottakat. Ez is mutatja az employer brand relevanciáját. 

A cég három márkája

Elsőként nézzük, hogyan különböztetjük meg a szervezeten belül párhuzamosan jelenlévő márkáinkat. Általában három márkatípus van párhuzamosan jelen a cégek életében. Van a vállalati (corporate) márkánk, amit a befektetők, piaci és kormányzati szereplők felé kommunikálunk. A második a fogyasztói márkánk, ami a szolgáltatásunkról/termékünkről szól a fogyasztóinknak. Nem utolsó sorban pedig van a munkáltatói márkánk, ami kifejezetten munkáltatóként definiál minket, és a munkavállalói célcsoportjainknak szól.

A cég három márkája ábra

Egy jó munkáltatói márka összhangban van a fogyasztói márkánkkal és a vállalati márkánkkal, azonban sokkal-sokkal specifikusabban. Például hiába folyik vegyipari termelés Honkongban, ha itthon egy IT-support SSC-be keresünk embereket, akkor a cég fő profiljától eltérő üzenetekre van szükség. Vagy egy másik negatív példa, amikor nemzetközi vállalatok az egységes globális munkáltatói márkaüzeneteket próbálják átültetni a hazai viszonyokra. Ilyenkor fordul elő, hogy az angol nyelvű márkaszlogeneket és diverz fotókat, kreatívokat használnak, annak ellenére, hogy sokszor a hazai foglalkoztatottak nem is beszélik azt a nyelvet, vagy nem tudnak azonosulni azzal a képi világgal, amin ázsiaiak, afroamerikaiak, észak-európaiak láthatóak.

Ebből következik, hogy a jó munkáltatói márka és munkáltatói értékajánlat, tehát hiteles, vonzó és megkülönböztető. Ahhoz, hogy hitelesen képviselni tudjuk az értékeinket, azokat belülről, a munkavállalóink valós megéléseire alapozva kell megfogalmaznunk. Jó példának lehet említeni a Spotify vagy a GE employer brandjét. 

A külső -és belső márkaépítés

A munkáltató márkaépítésnek alapvetően két irányba történik: kifelé és befelé. A jól felépített munkáltató márkának ugyanis két alapvető funkciója van, a bevonzás és a megtartás. Ezen célok elérése több szinten, különböző, egymásra épülő kommunikációs folyamatokat alkalmazhatunk. 

Vannak általánosabb, szélesebb tömegek számára készült kampányok (pl. Plakátkampányok, rádióspotok, hírlevelek). Ezek teljesítménye nehezen mérhető és nem célcsoport specifikus, azonban az általános megítélésünk szempontjából fontos szerepet játszhatnak. 

Ha már ismernek minket, hallottak rólunk, akkor érdemes elkezdenünk a személyre szólóbb üzenetek kövzetítését (pl. Kisgyerekeseknek mikulás csomag, gyereknap, sportosoknak fittness lehetőségek stb.). 

A folyamat legvégső állomása az egyértelműen egyén specifikus kommunikáció és élmény. Ez a legkönnyebben mérhető része a folyamatnak, külső kommunikációban az elfogadott állásajánlatokkal, belsőben a rotációs ráta csökkentésével.

Külső -és belső márkaépítés ábra

Zyntern Employer Branding szolgáltatások

Ha a kezetekbe vennétek az irányítást és kipróbálnátok milyen egy professzionálisan felépített munkáltatói márka stratégia, a Zyntern HR Services csapata készen áll, hogy újragondoljuk a cég HR folyamatait. 

Tanuljatok a HR csapattal a munkáltatói márkaépítés alapjairól és alkossátok meg közösen a cég EB stratégiáját egyszerűen, hatékonyan, élményalapúan egy személyre szabott workshop keretében.

A workshop elemei:

  • Elmployer branding kulcsfogalmak, stratégiai elemek és valódi jó gyakorlatok
  • Egyedi értékajánlat (EVP) megfogalmazása kiscsoportos foglalkozás keretében
  • Jelölt personáitok általános jellemzői és elérésükre szolgáló csatornák feltárása
  • Kommunikáció tervezés design thinking eszközökkel

Ismerjétekmeg és válasszátok ki a cégetek számára megfelelő lehetőségeket!

További információk és kapcsolatfelvétel:

Tetszett a cikk? Oszd meg!