• Post author:

Ahogyan az már a munkáltatói márkaépítés alapjai cikkünkből kiderült, munkáltatói márkája bizony minden cégnek van. A kérdés már csak az, hogy mennyire építjük ezt tudatosan és milyen üzenetekkel operálunk mind a külső célközönségünk, mind pedig a munkatársaink felé. Ennek egyik fontos eszköze és a munkáltatói márkaígéretünk (EVP) megalkotása, melynek gyakorlati hasznáról és építőelemeiről mesélünk egy kicsit mostani cikkünkben.

Miért fontos az EVP?

Tűnhet úgy, hogy az a munkáltatói márkaígéret csak egy hangzatos catchphrase, aminek nagy jelentősége nincs a szervezet életében, azonban egy 2022-es kutatásból az derül ki, hogy azok a cégek, akik aktívan használják a márkaígéretüket 70%-kal csökkenthetik az éves fluktuációt a szervezetben és közel 30%-kal növelhetik az új kollégák elkötelezettségét. 

Nézzük meg, hogy hogyan lehet ezt elérni!

Az alapok: mi is az EVP?

Az EVP az employer(/employee) value proposition rövidítése, vagyis a munkáltatói márkaígéret. EVP-re azért van szükségünk, mert egy jól megfogalmazott értékígéretre hatékonyan tudunk építeni a toborzási kommunikációban, megfogalmazhatjuk benne a versenyelőnyünket a munkaerőpiacon, illetve a kollégáink felé is kulcsüzenetet hordoz a belső kommunikációban.

EVP alkotás alapjai

Az EVP-ben megfogalmazódik a cégünk 

  • Jelenlegi munkáltatói márkája
  • Vállalati célok és vízió
  • Vállalati márkastratégia
  • Versenytársakkal szembeni előnyeink.

Az értékígéretünk tehát árulkodik a jelenünkről és magában hordozza a jövőnket is, ezért érdemes gondosan előkészített belső és/vagy külső kutatásokra, felmérésekre alapozni a megfogalmazásakor.

Milyen a jó EVP?

  • Hiteles/validált
  • Vonzó/releváns
  • Megkülönböztető/egyedi
A munkáltatói márka alapjai

HITELES / VALIDÁLT

EVP alkotás során rendkívül fontos az őszinteség, mert mind a belső, mind a külső kommunikációban így tudunk csak hitelesek maradni. Ne állítsunk olyat, amilyenek nem vagyunk. Érdemes szervezeten belül validáltatni a megfogalmazott értékeinket, hogy a munkatársaink igaznak érzik-e az állítást. Ha ne

VONZÓ / RELEVÁNS

Oyan értékajánlatot fogalmazzunk meg, ami mind a jelenlegi, mind a leendő kollégák számára megszólító lehet, az ő igényeikre reflektál, a célcsoportunk számára releváns üzenetet hordoz. Ha például a friss diplomásokat szeretnénk megszólítani nem biztos, hogy a családbarát intézkedések hangsúlyozása a legadekvátabb, sokkal inkább a pozitív munkahelyi légkör például, ahogy az a 2022-es kutatásunkból is kiderült.

MEGKÜLÖNBÖZTETŐ / EGYEDI

Tegyük fel a kérdést magunknak, hogy a hozzánk hasonló szektorban tevékenykedő cégekhez képest mi az, amiben mi mások vagyunk, miben tudunk többet nyújtani a kollégáknak, így könnyedén megkaphatjuk, hogy mi cégünk USP-je, vagyis az egyedi márkatulajdonságunk. A szektorban minden szereplőre jellemző a multikulturális munkakörnyezet? Akkor nem ez az a tulajdonság, ami kiemel minket, de egy-két gyümölcsnap, kutyabarát intézkedés már lehet sokkal egyedibb üzenetnek számít.

Most, hogy már kicsit jobban belelátunk abba miért fontos az EVP megalkotása és miből is áll maga a márkaígéret nézzünk pár példát, jó gyakorlatot ismert cégektől.

boldog munkatársak néznek egy lapopot

Pozitív példák

L’Oreal

A L’orealt mint céget, de  legalábbis a termékeit szinte biztosan mindannyian ismerjük. Az EVP-jük, viszont már kevésbé ismert, azonban ékes példája szerintem a jó márkaígéretnek:

“Lead the future of Beauty. When you love your work and the people you work with, amazing things can happen.”

Ebben a két mondatban látjuk azt, hogy a jövőbe mutat, megszólítja a jelöltet, hogy a szépség világára gyakorolt hatással bír a munkája a cégnél, illetve a második mondatban utalást találtunk az érdekes munkára, illetve a családias, befogadó, támogató közegre mint vállalati értékekre.

Nike

A Nike munkáltatói márkaígéretében ezt olvashatjuk:
“We lead. We invent. We deliver. We use the power of sport to move the world.”

Az első állításai az EVP-nek arra utalnak, hogy vezető szerepű, stabil vállalati hátterű cégről van szó, ami diktálja a trendeket, új dolgokat alkot, így a L’orealhoz hasonlóan itt is izgalmas munkát ígérnek az új kollégáknak. A második részében a főtevékenységre utalva pedig egy küldetés fogalmazódik meg, aminek részévé válhatunk mi magunk is a belépéssel.

Cisco

Technológiai vizekre evezve csakhogy ne pusztán B2C márkákat nézzünk meg a Cisco példája is szuperül mutatja mire van szükség egy jó EVP-hez:

“What do we value most? Our people, our technology, and changing the world — this is the #WeAreCisco story, and we’re just getting started.”

Explicit kimondja, hogy milyen értékeikre a legbüszkébbek, amiben megjelenik egy emberközpontú megközelítése, a technológiai innováció és a jövőbe mutatóan hangot adnak annak, hogy valamilyen szempontból szeretnék megváltoztatni a világot.

Szakmai segítség a munkáltatói márkaépítésben

A megfelelő jelöltek megtalálása az elmúlt néhány évben drámaian megváltozott. Amit a top talent-ek 2022-ben akarnak, az gyökeresen különbözik attól, amit 2019-ben akartak, így az erre a cégeknek is reagálniuk kell, ha nem akarják elveszíteni őket versenytársaikkal szemben.

Ha segítségre van szükségetek az értékeitek, az EVP-tek feltárásához, akkor a legjobb helyen jársz. A Zyntern HR Services csapata segít, hogy vonzóvá tudj válni a jelöltjeid számára, és hogy meg tudd mutatni jelenlegi alkalmazottaidnak, hogy figyelsz az igényeikre, céljaikra.

Nem tudod milyen értékeiteket tudnátok hitelesen kommunikálni? Mire alapozzátok az EVP-teket? Segítünk! 

Employer branding csapatunk facilitált workshop keretében támogat titeket az értékeitek meghatározásában, hogy minél hatékonyabban tudjátok bevonzani a tehetséges munkatársakat!

Keress minket bizalommal!

További információk és kapcsolatfelvétel:

Tetszett a cikk? Oszd meg!