Multinacionális Tech cégek vezetik a népszerűségi indexet a globális munkáltatói márka listákon, míg itthon a régióban meghatározó cégek dominálnak. Vajon melyik vállalatoknál dolgozna szívesen egy amerikai pályakezdő mérnök és melyiknél egy magyar? Az Univerzum és a Zyntern.com éves kutatásának eredményeiből mindez kiderül. 

A napokban publikálta az Universum Global 2022-es kutatásának az eredményeit, a legvonzóbb cégek listáját. Ebben 185 ezer diákot kérdeztek meg. Magyarország ugyan kimaradt a mintából, de alapvetően hasonló neveket mutat globális cégek szempontjából a hazai ranglista is, mely a Zyntern.com Mi kell a pályakezdőknek 2022-ben felmérésének eredménye. Érdekes, hogy a míg az itthoni kutatás szerint nálunk szinte minden szakterületen a top 3-5 helyezett általában vagy hazai, vagy a régióban meghatározó munkáltató szokott lenni, akik megítélésben megelőzik a globális márkákat és azok ismertségét. Az alábbiakban összevetjük a globális eredményeket a haza kutatással. 

A két felmérés demográfiája

Universum kutatás 2022 riportja

Az Universum 185 067 gazdasági, mérnöki és informatikai hallgatót kérdezett meg a világ kilenc legerősebb gazdaságából, köztük Amerikából, Kanadából, Franciaországból és Olaszországból. A tanulmányt 2021 szeptembere és 2022 májusa között végezték.

A Zyntern.com piacvezető hazai állásportál idén ötödik alkalommal végzett országos kutatást, melynek kérdései többek között kitértek a fiatalok munkahelyválasztási tényezőire, pályakezdő fizetési igényükre és, ami jelen témában a legfontosabb, a legvonzóbb munkaadókra. A 300 kitöltő a tavalyi évhez hasonlóan idén is 13 szakterületről érkezett, több mint 40 felsőoktatási vagy felnőtt szakképzési intézményből. 

Összesített eredmények

Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok világszerte vonzónak találják a világ legnagyobb bevételű tech cégeit, mint a Google, Microsoft vagy éppen az Apple. Az Univerzum riportjából az is kiderül, hogy egyre nagyobb hangsúlyt kap a magas fizetés, a rugalmasság és a munka-magánélet egyensúlya a fiatalok munkahelyválasztási preferencia sorrendjében. Éppen ezért az a vélekedés, hogy a Big Tech cégek mind a magas fizetést, mind az életminőséggel kapcsolatos előnyöket kínálják, kétségtelenül az egyik oka annak, hogy uralják a munkáltatói rangsort az összes hallgatói csoportban.

Nagy Pályakezdő kutatás 2022 kreatív

A magyar fiatalok preferencia sorrendjében szintén előtérbe került a magas alapbér kérdése, azonban a rugalmas munkaidőt több szempont is megelőzi, többek között az elismerés, a fejlődési -és karrierlehetőségek vagy a jó csapat és hangulat. A hazai trendekből kirajzolódik egy erősödő stabilitás iránti vágy, valamint a nemzetköziség háttérbe szorulása. Mind ezek együttesen eredményezik a magyar rangsorokban a hazai piaci szereplők domináns jelenlétét nemzetközi multik és tech óriások helyett. 

Gazdasági hallgatók preferált munkáltatói

TOP GLOBAL GazdaságiTOP Magyar Gazdasági
1. Apple 
2. Google
3. Microsoft
4. Amazon
5. L’Oréal

6. Group Deloitte     
14. Morgan Stanley
1. Otp Bank Nyrt.
2. Morgan Stanley
3. Magyar Telekom Nyrt.
4. MOL Magyarország
5. Deloitte Zrt.    
  
7. Google      
18. L’Oréal     
19. Apple     
25. Microsoft     
50+ Amazon

A gazdasági hallgatók esetében globálisan a piacvezető tech cégek mellett helyett kapott az top 5-ben L’Oréal Group. A magyar gazdasági kitöltők az hazai piacvezetőket preferálták, mint az OTP Bank, a Magyar Telekom és a MOL Magyarország. A Morgan Stanley és a Deloitte kapott helyet a multik közül az élmezőnyben, ezek a globális lista esetében is előkelően szerepeltek. A Google 7. helyen végzett a magyarok között, azonban a globális lista vezetői többségében a 20. hely körül szerepeltek. 

IT hallgatók preferált munkáltatói

TOP GLOBAL ITTOP Magyar IT
1. Google
2. Microsoft
3. Apple 
4. Amazon
5. IBM    
 
46. Morgan Stanley     
50+ EPAM
1. Magyar Telekom Nyrt.
2. Google LLC
3. Morgan Stanley
4. EPAM Systems
5. OTP Bank Nyrt.

.6 Microsoft
7. IBM     
11. Apple     
30. Amazon

Az IT területről érkező nemzetközi kitöltők hasonlóan a gazdaságisokhoz a Google, Microsoft, Apple, Amazon négyesben látják a legnagyobb vonzerőt, ellenben itt a lista 5. helyére az IBM került. A magyar IT-sok esetében a legnépszerűbbek a Magyar Telekom, a Google, a Morgan Stanley, az EPAM és az OTP Bank volt. Itt is megfigyelhető a hazai nagyvállalatok dominanciája, azonban érdekesség, hogy a Microsoft, az IBM és az Apple is a top 15-be került. 

Mérnöki hallgatók preferált munkáltatói

TOP GLOBAL MérnökiTOP Magyar Mérnöki 
1. Google
2. Microsoft
3. Apple
4. BMW
5. Siemens     

15. Bosch     
50+ Audi     
50+ Knorr Bremse és Richter Gedeon     
50+ Continental
1. Robert Bosch Kft.
2. Audi Hungária
3. Knorr-Bremse Hungary, Richter Gedeon Nyrt.
4. Siemens
5. Continental Magyarország  
    
7. BMW    
50+ Google    
50+ Microsoft    
50+ Apple

A műszaki, mérnöki terület hallagatói körében a top 5-ben helyet kapott BMW és Siemens. Bár az autóipari szereplők a magyar listában is előkelő helyen végeztek, a magyarok az Audit többször említették pozitív példaként, mint a BMW-t. A Siemens és a Bosch is mindkét listán előkelő helyen található, azonban a többi szereplőt tekintve nagy eltéréseket tapasztalhatunk. Azonban a Google, Microsoft, Apple hármas a magyar listát tekintve a top 50-ben sem kapott helyet. Ugyanígy a nemzetközi top 50-ből is kiszorultak a magyar kedvencek, mint az Audi, a Knorr Bremse, a Richter vagy a Continental.

A felmérések végeredményben azt mutatják, hogy a szolgáltatásukkal vagy termékeikkel a társadalom széles rétegében nagy népszerűségnek örvendő márkák, munkáltatóként is képesek a fiatalok számára vonzó képet kialakítani. A munkáltatói márkát azonban, bár összefügg a fogyasztói márkával, minden képpen külön kell kezelni. Ha érdekel a munkáltatói márkaépítés, további információkert látogass el a Zyntern HR Services oldalára: https://company.zyntern.com/hrconsulting/

Tetszett a cikk? Oszd meg!