A szervezeteknek prioritásként kell kezelniük a pályakezdő szakemberek támogatására és megtartására irányuló hatékony stratégiákat. A Nagy Pályakezdő Kutatás több mint 3000 fiatalt megkérdezve megdöbbentő tendenciát tárt fel – a jelentős többség kifejezte azon szándékát, hogy csupán 1-2 évig maradna az első munkahelyén. Kapaszkodj meg, most megmutatjuk azokat a stratégiákat, amelyekkel elősegítheted a fiatal munkaerő hosszú távú elköteleződését.

A kihívások megértése

Kezdjük azzal, hogy elismerjük azokat az akadályokat, amelyekkel a pályakezdő szakemberek szembesülnek. A karrierutakat övező bizonytalanságok, párosulva a megnövekedett elvárásokkal és a gyors karrierépítésre való törekvéssel, a kiégés veszélyét hordozzák magukban. A Nagy Pályakezdő Kutatás 3000 fő megkérdezésével készült felmérés jelentős felismerést tárt fel: a válaszadók közel fele (47%) tervezi, hogy a következő 5 évben külföldön vállalna munkát. Ez nemcsak a hazai piacon belül fokozza a versenyt, hanem globális léptékűvé is emeli azt.

Emellett fontos felismerni a GenZ munkaerő egyedi jellemzőit is. Ezt a generációt a bátorság, a szókimondó természet és a saját értékének éles tudatossága jellemzi. A GenZ szakemberek tisztában vannak az értékükkel, ezért a vállalatok számára elengedhetetlen a kedvező feltételek megteremtése. Ennek elhanyagolása e tehetséges egyének távozásához vezethet, akik nem félnek olyan lehetőségeket keresni, amelyek összhangban vannak törekvéseikkel. Ennek fényében még fontosabbá válik egy olyan környezet kialakítása, amely nemcsak elismeri, hanem ki is elégíti a GenZ munkaerő igényeit és elvárásait.

Tudd meg első kézből, early bird áron a 2024-es trendeket!

Mit lehet tenni ez ügyben? 

Mentorprogramok

Hozz létre olyan mentorprogramokat, amelyek tapasztalt szakembereket párosítanak a pályakezdő munkavállalókkal. Ez elősegíti az útmutatás és a támogatás érzését, kezeli a karrierépítés iránti igényt és csökkenti az elszigeteltség érzését.

Folyamatos tanulási lehetőségek

Fektess be folyamatos tanulási lehetőségekbe, hogy a fiatal tehetségek elkötelezettek maradjanak. Biztosíts hozzáférést a karriercéljaikhoz igazodó workshopokhoz, webináriumokhoz és képzési programokhoz, segítve őket abban, hogy naprakészek maradjanak a saját területükön.

Rugalmas munkarend

Ismerd fel a munka és a magánélet egyensúlyának fontosságát, és kínálj rugalmas munkaidőt. A Nagy Pályakezdő Kutatás szerint ez kulcsfontosságú tényező a hosszú távú megtartás szempontjából, mivel növeli a munkahelyi elégedettséget és az általános jólétet.

Elismerés és visszajelzés

Vezess be egy erőteljes elismerési és visszajelzési rendszert. Adj konstruktív kritikát, és teremts pozitív munkakultúrát. Ez növeli a morált és megerősíti a teljesítmény érzését.

Karrierépítés

Fejlessz ki világos karrierutakat a szervezeten belül. Mutasd meg a pályakezdő szakembereknek, hogy vannak lehetőségek a fejlődésre és az előre lépésre. 

Összefoglalva, a pályakezdő szakemberek megtartása sokoldalú megközelítést igényel. A kihívásaik megértésével, mentorálással, folyamatos tanulással, rugalmassággal, elismeréssel és világos karrierutakkal a szervezetekben olyan környezetet teremthetünk, amelyben a fiatal tehetségek jól fejlődnek.

Ti is szerveztek gyakornoki vagy frissdiplomás programokat?

Tetszett a cikk? Oszd meg!