• Post author:

A Zynternship Awards 2024 ismét összegyűjtötte a legígéretesebb gyakornoki programokat Magyarországon, hogy bemutassa, mitől lesz egy ilyen program igazán vonzó a Z generációs fiatalok számára. A zsűri több fontos szempontot értékelt, amelyek alapján kiderült, mely elemekkel lehet kiemelkedni és elnyerni a tehetségek figyelmét. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, milyen jellemzők tűntek ki, és hogyan lehet egy gyakornoki programot még vonzóbbá tenni.

1. Projektalapú tanulás és valós problémák

Az egyik legnagyobb vonzerő a programokban az, hogy a gyakornokok nemcsak passzív résztvevők, hanem aktívan részt vesznek projektek kidolgozásában. A projektalapú tanulás lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy valódi, értékes munkát végezzenek, amelynek eredményét szakmai vezetők értékelik. Ráadásul, ha a projekt sikeres, sok esetben munkaszerződést is kaphatnak, így a program közvetlen karrierlehetőséget kínál.

Ez a megközelítés nemcsak a fiatalok szakmai fejlődését szolgálja, hanem a munkáltató számára is lehetőséget biztosít a legígéretesebb tehetségek megtartására. Az önálló feladatok és a felelősség, amit a gyakornokok kapnak, hatalmas motivációt jelent.

2. Erős onboarding és mentorálás – Stabil alapok a kezdetektől

A gyakornokok számára rendkívül fontos az első benyomás, ezért kiemelt jelentőséggel bír a programokban alkalmazott onboarding folyamat. Az egyik legjobban értékelt program egy egyetemes onboarding folyamatot kínált, amely egy hetes képzésből, technikai és soft skill tréningekből állt, és végigkísérte a gyakornokot az első heteken.

A mentorálás kulcsfontosságú, hiszen a mentorok segítségével a gyakornokok nemcsak szakmai támogatást, hanem személyes fejlődési lehetőséget is kapnak. A mentorok személyes jelenléte és folyamatos visszajelzése jelentősen hozzájárul a gyakornokok sikeréhez és elégedettségéhez.

3. Home office és munka-magánélet egyensúlya – Rugalmas munkakörnyezet a Z generáció igényeire szabva

A fiatal generáció egyre inkább keresi a rugalmas munkakörnyezetet, és ebben a tekintetben a gyakornoki programoknak is lépést kell tartaniuk. A home office lehetősége vonzóbbá teszi a programokat, mivel a fiatalok számára kiemelten fontos a munka és a magánélet közötti egyensúly megtartása.

Több program lehetőséget biztosít a gyakornokoknak, hogy heti néhány napot otthonról dolgozhassanak, ami különösen vonzó azok számára, akik még tanulmányokat folytatnak, és rugalmasabb munkaidőre van szükségük. Ezen felül az olyan juttatások, mint a közlekedési támogatás vagy a SZÉP kártya, tovább növelik a program vonzerejét.

4. Széleskörű tréningek és karrierépítési lehetőségek a gyakornoki programokban

A szakmai és soft skill tréningek kulcsszerepet játszanak a fiatal tehetségek megtartásában. Az egyik legkiemelkedőbb program a fiatalok számára hozzáférést biztosított a LinkedIn Learning platformhoz, ahol 25.000 különböző tréning közül választhattak. Ez hatalmas értéket jelentett a gyakornokok számára, mivel a saját tempójukban fejlődhettek.

A rotációs lehetőségek is jelentős vonzerőt jelentenek, hiszen a gyakornokok így több szakterületen is kipróbálhatják magukat, és széleskörű betekintést nyerhetnek a vállalat működésébe. Ez a rugalmasság elősegíti, hogy a fiatalok megtalálják azt a területet, ahol a legjobban kibontakozhatnak, és később akár vezetővé válhatnak.

5. Egyedi juttatások és extrák a gyakornoki programokban

A mai gyakornoki programoknak nem elég csupán versenyképes bért és alapjuttatásokat kínálniuk. A különleges előnyök, mint például kedvezményes repülőjegyek, privát orvosi ellátás, vagy akár átruházható szabadnapok, rendkívül vonzóak lehetnek. Az egyik kiemelt program például személyre szabott tréning-büdzsét biztosított a gyakornokok számára, amely lehetőséget adott soft skill fejlesztésre, valamint professzionális tréningekre a cégen belül.

Az ilyen egyedi juttatások nemcsak a program vonzerejét növelik, hanem segítenek a hosszú távú elköteleződésben is.

6. Innovatív employer branding – Z generációhoz szabott kampányok

Az employer branding kampányok jelentős szerepet játszanak a gyakornokok bevonzásában, különösen a Z generáció számára. Az egyik legkiemelkedőbb kampány a Z generáció nyelvén szólt, fiatalos és releváns csatornákon keresztül. A toborzás során olyan platformokat használtak, mint a YouTube bemutató videók, és kreatív megoldásokkal, például Budapest Park koncertjegyekkel vonzották be a fiatal tehetségeket.

Az ilyen edukatív, de egyben szórakoztató megközelítések segítenek a fiatalok bevonzásában és abban, hogy hosszú távon elköteleződjenek a cég mellett.

Íme egy kreatívabb befejezés, amely tartalmaz egy sales jellegű elemet is:


A legvonzóbb gyakornoki programok azok, amelyek projektalapú tanulást, erős onboardingot, mentorálást, rugalmasságot, széleskörű tréningeket és egyedi juttatásokat kínálnak. Az olyan elemek, mint a home office lehetőség, a személyre szabott képzési terv, vagy a kreatív employer branding kampányok segítenek abban, hogy a cégek valóban kiemelkedjenek a versenytársak közül.

A Z generáció számára kulcsfontosságú, hogy ne csak egy „munkát” kapjanak, hanem valós fejlődési lehetőséget és élményalapú munkahelyi környezetet. Azok a cégek, amelyek figyelmet fordítanak ezekre a tényezőkre, hosszú távon nemcsak tehetségeket vonzanak be, de lojális munkatársakat is nyernek.

Ha szeretnéd, hogy céged gyakornoki programja kiemelkedjen a mezőnyből, és te is bekerülj a következő Zynternship Awards győztesei közé, vedd fel velünk a kapcsolatot! Segítünk abban, hogy programod minden szempontból megfeleljen a fiatal tehetségek elvárásainak, és valódi versenyelőnyre tegyél szert a munkaerőpiacon.

Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy a te programod is a legjobbak között szerepeljen! Lépj velünk kapcsolatba most, és építsük együtt a jövő tehetségeit!

Tetszett a cikk? Oszd meg!